© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Sočne jagode zdravja so polne vitaminov, mineralov in antioksidantov


Uredništvo
19. 9. 2025, 08.55
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Grozdje je v stari Grčiji veljalo za hrano bogov. Pogosto ga najdemo tudi kot simbol plodnosti pri Dionizu, bogu vina, kmetovanja in mladosti.

grozdje
Pexels
.Po grozdju bi morali posegati ljudje, ki jih muči slabokrvnost.

Grozdje je iz tistih pradavnih časov vse do danes ohranilo pomembno vlogo v človekovi prehrani in tudi v zdravilstvu. Njegove jagode so polne vitaminov in grozdnega sladkorja, ki hitro preide v kri in nam daje energijo.

Hranilna sestava

Grozdje je zaradi vsebnosti velike količine sadnih sladkorjev prava energijska bomba, ki nam hitro povrne moči in nas prebudi. V njem prav tako najdemo številne rudnine, ki pomagajo pri normalnem delovanju organizma. Fosfor je dober za živce in možgane, kalcij za močne kosti in zobe, mangan je pomemben za normalno delovanje ščitnice, železo za kri, kalij za mišice … Naj vam kot zanimivost povemo, da sto gramov grozdja zadosti približno 25 odstotkom potreb po vitaminu C na dan.

Revmatoidni artritis

Rdeče grozdje naj bi ublažilo bolečine zaradi artritisa, saj vsebuje bioflavonoid kvercetin, ki skupaj z vitaminom C spodbudi imunski sistem v boju proti okužbam.

Dobra prebava in čiste sečne poti

Kvercetin, ki ga najdemo v grozdju, pospešuje prebavo, blagodejno vpliva na sečne poti in pomaga pri odvajanju vode. Blaži tudi preobremenjenost, najsi gre za fizično ali psihično.

Zaščita pred bakterijami

Grozdje vsebuje ugodne protimikrobne sestavine, ki ne škodujejo zdravim bakterijam v želodcu in črevesju, a zatirajo rast več kot 14 različnih tipov bakterij, ki nam jo lahko velikokrat močno zagodejo.

artritis.jpg
Profimedia
Rdeče grozdje naj bi ublažilo bolečine zaradi artritisa.

V boj proti virusom

V grozdju so visoke koncentracije tanina. Tanin daje grozdju predvsem barvo, sicer pa ima antimikrobiološko komponento, ki pomaga v boju z virusi in tumorji. Zato uživajte grozdje v času prehladov. 

Proti anemiji

Po grozdju bi morali posegati ljudje, ki jih muči anemija. S to težavo se srečujejo predvsem ženske, ki jim primanjkuje železa. Grozdje je dober vir energije, poleg tega vsebuje veliko bioflavonoidov.

Preberite še

V času menopavze

Grozdje je odlično v času vročinskih valov in pri nihanju razpoloženja. Zaradi ugodnih sestavin ublaži simptome menopavze.

Proti osteoporozi  

Zaradi visoke vsebnosti kalcija nutricionisti priporočajo uživanje grozdja pri težavah z osteoporozo. Na to, da težave čim hitreje minejo, vplivajo tudi velike količine vitaminov C in A. Z uživanjem grozdja si boste zagotovili tudi močne in zdrave zobe. 

Čista koža

Iz grozdja lahko pripravite maske in pilinge, ki bodo koži povrnili sijaj in elastičnost. Dovolj bo že, če boste zmečkali grozdne jagode in dodali nekaj medu ter mešanico nanesli na obraz.

grozdje
Profimedia
Da ne kupite mačka v žaklju, pokusite jagodo in preprečite, da bi kupili kislico v lupini.

Nakup in shranjevanje

Če kupujete zgolj po nekaj grozdov, preverite, da so jagode sveže in nimajo vidnih mehanskih ali kakšnih drugih poškodb. Pazite tudi, da jagode niso nagnite. Če kupujete grozdje v zabojčkih, vedno preverite tudi, kakšni so grozdni šopki pod zgornjo plastjo. Pred nakupom pokusite jagodo ali dve in se tako prepričajte tudi o okusu ter preprečite, da bi kupili kislico v lupini.

Če ste kupili večjo količino grozdja za prehrano, ga hranite v hladnem in temnem prostoru. Tako se bo ohranilo tudi do več tednov, a kljub temu vsakih nekaj dni preberite grozdne šopke ter odstranite nagnite in plesnive jagode. Grozde lahko obesite na vrvico in jih shranite v hladni kleti, tako se bodo ohranili vse do božiča.

Priprava in uporaba

Grozdje na človeško telo deluje izjemno čistilno, zato se mnogi odločijo za prečiščevalne grozdne kure, ki jih v večini izvajajo nekaj dni ali celo tednov. V tem času je smiselno uživati zgolj sveže grozdje. Lahko pa si iz jagod pripravite sok.

Iz grozdja se pripravljajo tudi vino in odlični grozdni likerji. Te pripravite podobno kot borovnice ali višnje. Jagode dajte v večji kozarec, dodajte nekaj žlic sladkorja in prelijte z žganjem ter pustite stati vsaj tri tedne. Grozdje lahko uporabite tudi pri pripravi različnih solat in kanapejev, postrežete ga lahko ob pečenkah ali kot samostojno sladico.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.