V Italiji

Video: Poslanci so se stepli, pele so pesti in drugi udarci, enega s seje odpeljali v invalidskem vozičku

D.K./STA
13. 6. 2024, 09.20
Posodobljeno: 13. 6. 2024, 09.26
Deli članek:

Med razpravo v italijanski poslanski zbornici je v sredo prišlo do fizičnega obračuna, po katerem so enega od predstavnikov opozicije s seje odpeljali v invalidskem vozičku. Spor je povezan z načrti vlade o krepitvi avtonomij dežel, ki bi po mnenju nasprotnikov predloga le še povečal razlike med bogatejšim severom in revnejšim jugom Italije.

Posnetek zaslona X
Množičen pretep v italijanskem parlamentu.

Opozicija vseskozi poudarja, da bo t. i. diferencirana avtonomija vodila k dezintegraciji Italije. To stališče so v sredo simbolično izkazali z razgrnitvijo italijanskih trobojnic in petjem himne. Ko je poslanec Gibanja petih zvezd Leonardo Donno zastavo želel predati pristojnemu ministru Robertu Calderoliju, se je vmešalo osebje parlamenta, nato pa še Calderolijevi strankarski kolegi iz vrst skrajno desne Lige.

Med množičnim prerivanjem je eden od koalicijskih poslancev Igor Iezzi proti Donnu zamahnil s pestmi. V splošnem kaosu je Donno padel na tla, s seje pa so ga odpeljali v vozičku. Kot je kasneje pojasnil za medije, je med prerivanjem prejel močan udarec v prsni koš, prav tako pa so ga politični nasprotniki večkrat brcnili.

Sledil je še en incident

Kot piše tržaški Primorski dnevnik, so poslanci Lige med razpravo poskrbeli še za en incident. Domenico Furgiuele, poslanec Lige iz Kalabrije, je namreč v znak nasprotovanja opozicijskemu petju antifašistične pesmi Bella ciao proti njim pokazal roke, prekrižane v znak italijanske enote nacističnih kolaborantov X Mas. Zaradi tega ga je predsednik zbornice Lorenzo Fontana izključil, Furgiuele pa se je branil, češ da je s prekrižanimi rokami zgolj izražal svoje nestrinjanje s pesmijo, ki "je ne priznava".

Predlog zakona, ki je zanetil aktualni spor, italijanskim deželam brez posebnega statusa podeljuje pristojnosti na številnih področjih, ki so bila doslej v rokah države. Med njimi so zdravstvo, izobraževanje, šport, okolje, energija, promet, kultura in zunanja trgovina. Dežele bodo lahko zase obdržale tudi večji del dohodnine in davka na dodano vrednost. Revnejše dežele na jugu Italije se bojijo, da bodo zaradi reforme iz državne blagajne dobivale manj sredstev kot doslej, saj bodo v prihodnje vse bolj odvisne od lastnih virov, s čimer bi ta območja še dodatno zaostala za tradicionalno bolj razvitim severom.

Diferencirana avtonomija je ena glavnih točk programa desne Lige, druge najmočnejše stranke v vladi Giorgie Meloni.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka