Presenečenje

Iran se je za pomoč obrnil na veliko sovražnico ZDA

S.R.
21. 5. 2024, 09.29
Posodobljeno: 21. 5. 2024, 09.29
Deli članek:

Iranske oblasti so se po strmoglavljenju helikopterja, na katerem sta se med drugim nahajala iranski predsednik Ebrahim Raisi in iranski zunanji minister Hosein Amir-Abdolahian, za pomoč obrnile tudi na ZDA.

Profimedia
Poslikava na zidu okoli nekdanjega ameriškega veleposlaništva v Teheranu.

Če je po nesreči na severozahodu Irana, ki je v nedeljo vzela življenja devetih ljudi, vključno s predsednikom Raisijem in zunanjim ministrom Amir-Abdolahianom, za razburjenje v delu evropske javnosti s solidarnostno držo poskrbel evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič, pa so včeraj za še večje presenečenje poskrbele ameriške oblasti. Spomnimo, slovenski komisar Lenarčič se je v nemilosti nekaterih politikov, novinarjev in aktivistov znašel zaradi zapisa na družbenem omrežju X, kjer je naznanil, da je EU Iranu solidarno ponudila pomoč pri iskanju helikopterja. Kritikom, ki so opozarjali, da gre za solidarnost z zločinskim režimom, je nato včeraj odgovoril, da ne gre za nobeno podporo režimu, temveč za »najbolj temeljno človečnost.« Na iransko prošnjo so namreč aktivirali satelitsko kartiranje v okviru sistema EU Copernicus.

»Iranska vlada nas je prosila za pomoč. Pojasnili smo jim, da bomo zagotovili pomoč, kot bi jo na prošnjo katere koli tuje vlade v takšni situaciji,« pa je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Matthew Miller. Miller je nato dejal še, da na »koncu, v največji meri iz logističnih razlogov, pomoči nismo uspeli zagotoviti.« Miller je za dvignjene obrvi poskrbel tudi s tem, da je v imenu administracije Joeja Bidna svojcem žrtev izrekel sožalje. Dodal je sicer, da ameriška administracija »ponovno potrjuje podporo iranskemu prebivalstvu in njihovem boju za človekove pravice in temeljne svoboščine.«

Kot je znano, so iranski reševalci v ponedeljkovih zgodnjih jutranjih urah razbitine le uspeli najti, pri čemer jim je pomagal tudi turški brezpilotni letalnik. Iranske oblasti kakršnih koli podrobnosti o morebitnem vzroku nesreče še niso podale, a so k nesreči v največji meri najverjetneje prispevale izjemno slabe vremenske razmere. Tako ameriške kot izraelske oblasti medtem pozorno spremljajo, ali bo Iran prst krivde uperil v ZDA ali Izrael. Obe administraciji sta kakršno koli vpletenost v nesrečo zanikale.

Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka