© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Hrana v smeteh

Vsak prebivalec v Evropi letno zavrže kar 130 kilogramov hrane


A.S.
16. 10. 2025, 21.50
Posodobljeno
22:07
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Povprečno je vsak prebivalec Evropske Unije zavrgel kar 130 kilogramov hrane, kar skupaj nanese več kot 58 milijonov ton odpadkov.

hrana bio.jpg
Profimedia
Največ hrane se zavrže v gospodinjstvih, ki prispevajo kar 53 odstotkov vse zavržene hrane.

Po podatkih evropskega statističnega urada je bilo v letu 2023 v Evropski uniji zavrženih 58,2 milijona ton hrane, kar vključuje užitne in neužitne dele.

Povečanje v primerjavi z letom 2022

To pomeni rahlo povečanje, za 0,7 odstotkov, v primerjavi z letom 2022, ko je bilo zavržene 57,8 milijona ton hrane. V povprečju je tako vsak prebivalec EU zavrgel približno 130 kilogramov hrane v enem letu.

food-waste-eu-economic-sectors-2023.jpg
Eurostat
Zavržena hrana v EU po glavnih gospodarskih sektorjih, leta 2023.

Največ hrane se zavrže v gospodinjstvih, ki prispevajo kar 53 odstotkov vse zavržene hrane. To je približno 69 kilogramov na prebivalca.

Preostanek, 47 odstotkov, nastane v drugih fazah prehranske verige:

  • Preberite še

    19 odstotkov v proizvodnji živil in pijač,

  • 11 odstotkov v restavracijah in gostinstvu,

  • 10 odstotkov pri primarni pridelavi hrane in

  • 8 odstotkov v maloprodaji in distribuciji.

Evropska unija si je zadala cilj, da do leta 2030 prepolovi količino zavržene hrane v maloprodaji in pri potrošnikih ter znatno zmanjša odpadke v proizvodnji in predelavi, poroča Evropska komisija. 

Po mnenju strokovnjakov je ključnega pomena sprememba potrošniških navad, boljše načrtovanje nakupov in pravilno shranjevanje hrane.

E-novice · Novice

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.