Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) je strani odgovornega izvajalca dejavnosti prejela informacijo o odpoklicu sira vrste Mozzarella zaradi prisotnosti bakterije Listeria monocytogenes.
Gre za sir Mozzarella di bufala campana dop 200 g, znamke tradizioni D’Italia. ean koda: 3760113768996. Lot/serija: L 231. Država porekla je Italija, dobavitelj omenjenega izdelka je Scamark, distributer v Sloveniji pa E.leclerc Ljubljana, Rudnidis d.o.o..
Pri UVHVVR potrošnikom svetujejo, da živila ne zaužijejo, temveč zavržejo ali vrnejo na mesto nakupa.
Posvetujte se z zdravnikom
"Vsi izdelki so bili umaknjeni iz prodaje, vendar so bili nekateri od teh izdelkov v prometu že pred umikom. Stranke, ki so kupile izdelek, prosimo, da ga ne uživajo, temveč ga vrnejo nazaj v trgovino. Osebam, ki so zaužile zgoraj navedeni izdelek in imajo povišano telesno temperaturo, ki jo lahko spremljajo glavoboli, svetujemo, da se posvetujejo s svojim zdravnikom in ga obvestijo o zaužitju tega izdelka. Nosečnice, imunsko oslabljeni in starejši morajo biti na te simptome še posebej pozorni. Ti simptomi lahko kažejo na listeriozo, potencialno resno bolezen z inkubacijsko dobo do osem tednov," pa so ob tem zapisali na straneh podjetja E.leclerc, kjer se potrošnikom za razumevanje zahvaljujejo.
Za vsa dodatna vprašanja so vam na voljo na telefonski številki 01/42 04 100.
Porast števila okužb z listerijo
"Listerija (Listeria monocytogenes) je paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih živilih. Bolezen, ki jo povzroča listerija, imenujemo listerioza. Listerioza je zoonoza (bolezen živali, ki se prenaša na ljudi). Med domačimi živalmi se okužba najpogosteje pojavlja pri drobnici, zbolijo pa tudi prašiči in govedo. Okužba pri živalih poteka praviloma kot težko sistemsko obolenje z vnetjem možganov in možganskih ovojnic, s septikemijo (prisotnost bakterij v krvi) in splavom pri brejih živalih. Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično. Najpogostejši vir okužbe so živila. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili," so zapisali na straneh Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).
"V Evropi od začetka novega tisočletja v mnogih državah opažajo porast števila okužb z listerijo (Avstrija, Italija, Danska, Madžarska, Francija, Španija, Švedska). V Sloveniji je bilo v obdobju od leta 2005 do 2014 prijavljenih 80 primerov listerioze (dejansko število obolelih je verjetno bistveno večje), umrlo je 18 obolelih (tri ženske in 15 moških v starosti med 18 in 90 let). Listerija pogosto živi in raste v vlažnem, hladnem okolju (v hladilniku na onesnaženih površinah in živilih). To ni običajno za druge zdravju škodljive mikroorganizme v živilih, ki se praviloma pri temperaturi pod 5 °C ne razmnožujejo več. Listerija se namreč razmnožuje pri temperaturah od 4,4 °C do 44 °C, niti temperatura 0 °C razmnoževanja bakterij ne ustavi ampak le upočasni. Listerija se zelo lahko širi z neposrednim stikom živila z onesnaženo površino. Čeprav v hladilnik damo živilo, ki ni onesnaženo z listerijo, vendar ga shranimo na neprimeren način, lahko listerija, ki je v hladilniku, onesnaži živilo. Ker je odporna na visoke temperature in sušenje, spada med najodpornejše nesporogene bakterije. Uničita jo kuhanje in pasterizacija," so pojasnili.