Druga zmaga

Zorman kljub sijajni predstavi vidi rezerve: "Daleč od tega, da je bila to perfektna tekma"

S.R./STA
31. 7. 2024, 19.43
Posodobljeno: 31. 7. 2024, 19.48
Deli članek:

Slovenski rokometaši so s sijajno predstavo na tretji tekmi na olimpijskih igrah v Parizu nadigrali mogočno švedsko reprezentanco, a ostajajo trdno na tleh.

STA
Slovenski selektor Uroš Zorman.

Slovenska reprezentanca je vodila praktično celotno srečanje in je na koncu slavila s petimi goli razlike (29:24). S tem je četica selektorja Uroša Zormana, ki je pred tem ugnala že Hrvate in izgubila proti Španiji, napravila velik korak proti četrtfinalu, a bo pot do Lilla in izločilnih bojev še razburljiva in trnova. Do konca namreč Zormanove varovance čakata še petkova tekma proti Japonski in nedeljska proti Nemčiji. Po treh tekmah so Slovenija, Hrvaška, Španija in Nemčija zbrale po štiri, Švedska dve točki, Japonska pa je brez njih.

V slovenski izbrani vrsti sta bila na današnji tekmi najbolj učinkovita znova Blaž Janc z desetimi in Aleks Vlah z osmimi goli, medtem ko je vratar Klemen Ferlin v drugem polčasu, ko je igral, zbral kar devet obramb.

Petintridesetletni čuvaj mreže je v mešani coni skušal povzeti svoj sijajen polčas. "Iskreno sploh ne vem, kako sem vse obranil. Moramo pa vedeti, da so se soigralci v obrambi borili za vsako žogo. Ko to vratar vidi, da še kanček energije več od sebe. V napadu sta Blaž in Aleks vnovič naredila razliko. Tekmo smo imeli v svojih rokah in veseli me, da je po domače rečeno nismo zaj...," je dejal po 47-odstotnem izkupičku obramb.

STA
Slovenija - Švedska.

"Nobene evforije ni"

Predstavo svojih varovancev je pohvalil tudi selektor Zorman. Vendar pa je od tekme, ki bi zadovoljila zahtevnega selektorja, še daleč: "Imamo še malo rezerv. Daleč od tega, da je bila to perfektna tekma."

"Bodimo iskreni. Če povzamemo, v zadnjem obdobju obramba deluje fenomenalno na čelu z vratarji. Ti bi sicer lahko kdaj še ponudili kakšno stvar in tudi obramba si kdaj dovoli kaj narediti po svoje in izpade malo ..." je v mešani coni o možnostih za izboljšave razlagal 44-letni trener.

"V napadu se pa pozna manj napak, manj zgrešenih 'zicerjev'. Moramo vedeti, da nimamo strelcev iz 10, 11 metrov. Mi imamo več ali manj same 'zicerje', teh s šestih metrov je okoli 80 odstotkov," je o drugačnem načinu igranja slovenske zasedbe dejal Zorman.

"Obrnilo se nam je proti Španiji, ko smo veliko grešili in delali napake. Napad stopnjujemo in to se nam obrestuje. Tudi v napadu imamo še kakšno rezervo pri uigranosti, taktičnih zamisli. Časa spet nimamo, ampak fantom bi za to tekmo res rad še enkrat čestital. Tudi občinstvu, ki je pripravilo fenomenalno vzdušje," je dodal Zorman.

Kljub veličastni zmagi bo varovancem dejal, naj ostanejo z nogami na tleh: "Nobene evforije ni, tako kot proti Španiji nismo delali tragedije. Pred nami je še dolga pot, novo finale čez dva dni. Japonska je eksplozivna, hitra. Morali bomo dati vse od sebe, če bomo želeli računati na karkoli. Verjamem v to in bomo videli, kaj nam bo to prineslo."

STA
Izjemni so bili tudi navijači.

Zaslužena zmaga

Misli sta po tekmi podala tudi eden od junakov v napadu Vlah in kapetan Jure Dolenec. Medtem ko je prvi izrazil zadovoljstvo, da so Švede v igri pustili brez prave ideje, je kapetan razlagal o specifičnosti olimpijskega turnirja.

"Od začetka smo začutili to energijo, vedeli smo, kaj pričakovati od Švedov, predvsem to njihovo igro ena na ena. Po desetih minutah so ostali brez idej. Centralni blok je bil fantastičen, Lesjak dober v prvem polčasu, Ferlin v drugem neverjeten. Zasluženo smo slavili z večjo razliko, ki bi nam denimo v boju treh ekip lahko prinesla določeno prednost," je razmišljal Vlah.

Dolenec je bil ponosen, da je lahko na takšni tekmi opravljal vlogo kapetana. "Najlepše je v takih trenutkih. Je pa res, da je vloga kapetana bolj pomembna, ko gre slabo. Res sem vesel, saj rastemo iz tekme v tekmo, čeprav igramo na zelo podoben način. Le na vsaki tekmi naredimo manj napak in prejmemo manj lahkih zadetkov," je izpostavil Dolenec.

Olimpijski turnir bo še dolg, opozarja: "To je res poseben turnir. Dosegli smo zmago proti Hrvaški, kar nam je dvignilo samozavest. Proti Španiji smo videli, da lahko, a smo takrat premagali sami sebe. Iz tekme v tekmo smo boljši in pomembno je, da še naprej verjamemo, da lahko premagamo vsakogar."

Z nogami ostaja trdno na tleh kot vsi v reprezentanci: "Zavedati se moramo, da ni čas za evforijo. Turnir se začne v četrtfinalu. Sicer je treba tja še priti in za kaj takega doseči vsaj še eno zmago. Vse prej je nepomembno," je zaključil Dolenec.

STA
Slovenija - Švedska.

STA
Slovenija - Švedska.

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste