Hrvaški turizem v težavah

Letošnja sezona naj bi bila res najslabša v zadnjih 20 letih?

Petra Znoj
30. 7. 2024, 19.20
Posodobljeno: 30. 7. 2024, 19.20
Deli članek:

Hrvaška turistična industrija naj bi imela najslabšo sezono v zadnjih dveh desetletjih, piše hrvaški dnevnik Slobodna Dalmacija. Kljub visokim pričakovanjem in optimističnim napovedim naj bi se turistični promet drastično zmanjšal, kar povzroča veliko zaskrbljenost med ponudniki turističnih storitev.

Profimedia
V prvi polovici leta je Hrvaško obiskalo 7,2 milijona turistov, ki so skupaj ustvarili 28,1 milijona nočitev.

»Ne da bo to najslabša sezona v zadnjih 20 letih, odkar delam v tem poslu – že zdaj je,« je za Slobodno Dalmacijo povedal izkušeni turistični delavec Igor Ivančić, ki svoje apartmaje oddaja v Crikvenici.

Povišanje cen storitev in nastanitev ter slabo vreme so med glavnimi dejavniki, ki so vplivali na zmanjšanje turističnega obiska. Poleg tega je letos potekalo svetovno prvenstvo v nogometu v Nemčiji, zdaj pa so se začele še olimpijske igre v Parizu, kar pomeni, da se je veliko potencialnih nemških turistov odločilo letos poletje preživeti ob ogledu športa. Poleg tega se tudi turisti iz Bosne raje odpravijo v Turčijo ali Egipt namesto v sosednjo Hrvaško, piše njihov časopis Dnevni Avaz. Pravijo, da so razlike v cenah neverjetne. »Aranžmaji za sedem nočitev v Antalyi v juliju stanejo že od 533 evrov, nastanitev v Orebiću na Pelješcu pa v apartmaju stane 250 evrov na dan. Apartma je primeren za štiri osebe, minimalno bivanje pa je pet nočitev,« so zapisali.

V prvi polovici leta je Hrvaško obiskalo 7,2 milijona turistov, ki so skupaj ustvarili 28,1 milijona nočitev. To predstavlja šest odstotkov več prihodov in dva odstotka več nočitev v primerjavi z enakim obdobjem lani, so sporočili iz Hrvaške turistične skupnosti. Med tujimi obiskovalci so poleg Nemcev največ nočitev ustvarili Slovenci, skoraj tri milijone. Podatki iz predsezone, vključno z junijem, kažejo, da so hoteli ustvarili več nočitev kot apartmaji, ki so večinoma polni le v glavni sezoni.

Na ministrstvu za turizem sicer pravijo, da je število nočitev v juliju primerljivo z lanskim, vendar tisti, ki apartmaje oddajajo, in lastniki gostinskih obratov pravijo, da je letošnja sezona porazna. Robert Palić ni skrival nezadovoljstva pred hrvaškimi mediji in je povedal: »Imamo pet gostinskih objektov v prvi vrsti ob morju, imamo tudi majhen družinski hotel že več kot 20 let. V primerjavi z lanskim letom je sezona vsaj za 40 odstotkov slabša.«

Profimedia
Hrvaška ima med vsemi sredozemskimi državami najslabše razmerje med hotelskimi in zasebnimi namestitvami, saj je število apartmajev 2,5-krat večje od števila hotelov.

To, da je zasedenost manjša, opozarjajo na hrvaškem ministrstvu, bi lahko bila tudi posledica tega, da imajo 23 tisoč postelj več kot lani, zato je ponudba večja od povpraševanja. Hrvaška ima sicer med vsemi sredozemskimi državami najslabše razmerje med hotelskimi in zasebnimi namestitvami, saj je število apartmajev 2,5-krat večje od števila hotelov, pri čemer je število postelj celo 3,5-krat večje, je poročal Jutranji list. Na začetku julija je Hrvaška turistom ponudila skupno 181.724 hotelskih postelj, kar je le tri odstotke več kot pred petimi leti in le malo več kot enoodstotna rast v primerjavi z lanskim letom. Podobno rast beležijo kampi. Zgodba z apartmaji je povsem drugačna. Na začetku julija je bilo na Hrvaškem 43 tisoč postelj več kot leta 2019, kar predstavlja sedemodstotno povišanje, čeprav se je že takrat govorilo o ustavitvi širitve zasebnih namestitev. V hotelih so v petih letih odprli le pet tisoč novih postelj, kar pomeni devetkrat manj kot v apartmajih. V primerjavi z lanskim letom, ko je država napovedala »vojno« zasebnikom, se je na trgu zasebnih namestitev pojavilo 26 tisoč novih postelj, hoteli pa so dodali le dva tisoč novih postelj.

V kampih lahko trenutno na Hrvaškem naenkrat biva 255 tisoč ljudi v okoli 835 objektih, od zasebnih kampov do kampov pa vse do velikih kampov za oddih. »Kampi so zasedeni, upada turistov ni v primerjavi z lanskim letom. Je malo nižja vrednost rezervacij, vendar le za odtenek, medtem ko je število prihodov in nočitev zelo podobna,« je povedal Klemen Hren, lastnik spletne strani Avtokampi.si, kjer so zbrani vsi podatki o kampih na Hrvaškem, pa tudi v Sloveniji, BIH, Črni gori in Srbiji. Še vedno se da dobiti prostor v kampu, če pa načrtujete daljši oddih, je smiselno preveriti zasedenost posameznega kampa.

Ali se bo letošnja turistična sezona na Hrvaškem izkazala za veliko slabšo, kot je bilo sprva pričakovano, bo pokazal čas. Treba je upoštevati, da turisti iz južne Nemčije, iz Bavarske, prav zdaj začenjajo svoje počitnice in da so oni tisti, ki vsako leto najštevilčneje zasedejo hrvaško obalo.

Estrada

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste