Črpalna elektrarna Kozjak

Brez črpalnih elektrarn zelen prehod ne bo mogoč

Oglasno sporočilo
29. 7. 2024, 14.30
Posodobljeno: 1. 8. 2024, 09.18
Deli članek:

Na obnovljivih in nizkoogljičnih virih energije temelječ zeleni prehod bo od človeštva terjal drugačne načine razmišljanja in delovanja. Da bi lahko shranili velike količine električne energije, ki jo bodo obnovljivi viri energije proizvedli v obdobjih, ko poraba energije ne bo nujno visoka, bomo tudi v Sloveniji potrebovali velike in zmogljive hranilnike. Eden takih je Črpalna elektrarna (ČHE) Kozjak.

Kako delujejo črpalne elektrarne?

Črpalna elektrarna so neke vrste »zelene baterije« in shranijoviške električne energije, ki jo proizvedejo vetrnice in sončne elektrarne, nato pa jo ob brezvetrju in oblačnem vremenu ali ponoči vrnejo v električno omrežje s prelivanjem vode čez turbine iz zgornjega v spodnji akumulacijski bazen. Čeprav za svoje delovanje porabijo več električne energije, kot je oddajo, pa vendarle pripomorejo k premoščanju ključnega izziva zelenega prehoda; prispevajo k hrambi električne energije za obdobja, ko skupnost to energijo potrebuje.

Projekt, ki ga bo izvedla družba Dravske elektrarne Maribor, ki je del Skupine HSE, je umeščen v Nacionalni energetsko- podnebni načrt in predstavlja enega izmed ključnih členov, na katerem bo temeljil nacionalni zeleni prehod. ČHE Kozjak bo letno proizvedla 700 gigavatnih ur električne energije. Njena instalirana moč bo 2x220 megavatov. Njen sestavni del je akumulacijski bazen s tremi milijoni kubičnih metrov vode. Na elektroenergetsko omrežje bo bila povezana preko daljnovoda (2x400 kV), ki ga bo po izgradnji v upravljanje prevzela družba ELES. Objekt se bo raztezal na skupni površini 280 hektarjev in je skupaj z daljnovodom že umeščen v državni prostorski načrt S svojim delovanjem ne bo le olajšala zelenega prehoda, prispevala bo tudi k večji stabilnosti omrežja in energetski varnosti Slovenije in državljanov. Po pridobitvi integralnega gradbenega dovoljenja naj bi se pripravljalna dela začela leta 2026, gradnja pa leta 2027.

Toda nobena črpalna elektrarna ne more odigrati svoje vloge brez daljnovoda, ki je njen ključen sestavni del.

Zakaj kabli niso speljani pod zemljo?

Med prostorskim umeščanjem daljnovoda in elektrarne je bila izvedena presoja vplivov na okolje, ki je razkrila, da daljnovodi zgolj na videz bolj posegajo v prostor kot kablovodi (kabli, ki potekajo pod zemljo), dejansko pa je vpliv daljnovoda in tudi poseg v prostor bistveno manjši kot vpliv kablovoda; po presoji pristojnih državnih organov je kabliranje v tem primeru nesprejemljivo.

Ni zanemarljivo, da v slovenskem 400 kV prenosnem omrežju še nikoli ni bilo položenega 400 kV kabla in zato tudi ni praktičnih izkušenj z delovanjem takega kabla. Nedvomno pa vemo, da je obvladovanje obratovanja pri kablih tehnično izjemno zahtevno – in prav zagotavljanje zanesljivosti obratovanja je ključna naloga daljnovodnih povezav (oziroma njihovega operaterja). V primeru kabliranja bi (lahko) nastajale prenapetosti, ki pa lahko povzročijo kratke stike in trajne poškodbe. Zlasti za 400 kV vode velja, da morajo biti izjemno zanesljivi, saj jih uporabljamo tudi za meddržavne povezave.

Kabel, ki bi povezoval elektrarno, bi prav tako moral biti vkopan najmanj 1,5 metra globoko in bi potekal po 18 metrov široki varovani trasi podobni plinovodu, ki ne prenese velikih obremenitev s težkimi stroji, tudi obdelava zemlje na njej mora biti izredno plitka in omejena. Vse to viša stroške investicije. Gradnja kablovodov na 400 kV vodih je približno sedemkrat dražja od gradnje daljnovodov, zato so ti omejeni na krajše odseke predvsem v urbanih področjih. Slovenija v tem pogledu ni izjema; dansko ministrstvo za energijo je že pred štirimi leti odločilo, da bodo vsi načrtovani 400 kV vodi postavljeni kot daljnovodi.

Estrada

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Zanimivosti

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj