Temačna poglavja zgodovine

Skrivnostne poti temnega turizma: Auschwitz, Černobil, Alcatraz …

Petra Znoj
27. 7. 2024, 07.25
Deli članek:

Če ste kdaj razmišljali ali sanjali o obisku krajev, prežetih s skrivnostjo in mračnimi zgodbami, se lahko letos poleti odločite za temni turizem, v katerem se zgodovina in skrivnost združita v nepozabno pustolovščino.

Primož Lavre
Huda jama je primer zla, ki so ga sposobni Slovenci.

Temni turizem, znan tudi kot »tanatoturizem«, je posebna oblika potovanja, ki privablja tiste, ki jih privlačijo kraji, povezani s smrtjo, tragedijami in katastrofami. Ta neobičajen način potovanja postaja vse bolj priljubljen, saj ponuja drugačen pogled na zgodovino in človeško naravo. Temni turizem je treba razumeti kot raziskovanje temačnih poglavij zgodovine. Že od nekdaj so ljudje obiskovali prizorišča smrti – začetki segajo v Rim, ko so si ogledovali gladiatorske igre in javne usmrtitve, akademsko pa so to prakso začeli raziskovati šele pred kratkim, vendar strokovnjaki pravijo, da je zanimanje za takšne kraje v človeški naravi.

Eden najbolj znanih krajev temnega turizma je gotovo Auschwitz na Poljskem, ki nosi težo grozot druge svetovne vojne. Taborišče smrti vsako leto privabi milijone obiskovalcev, ki se pridejo poklonit žrtvam in spoznat zgodovinske grozote iz prve roke. Obiskovalci se sprehajajo med barakami, plinskimi celicami in krematoriji, pri čemer se soočajo z nepredstavljivim trpljenjem, ki ga je človeštvo sposobno povzročiti. Še en zlovešč kraj je Černobil v Ukrajini, prizorišče jedrske katastrofe leta 1986. Danes je območje dostopno turistom, ki želijo videti zapuščene stavbe, opustošena mesta in kaj se zgodi ob visokih ravneh sevanja, saj izlet ponuja redko priložnost za vpogled v svet po apokalipsi.

Tina Milostnik
Eden najbolj znanih krajev temnega turizma je gotovo Auschwitz na Poljskem, ki nosi težo grozot druge svetovne vojne.

Posebno znane svetovne destinacije so še Pompeji, kjer je izbruh Vezuva s količinami pepela ohranil celotno mesto; Zvezni zapor v Alcatrazu, na otoku nasproti San Francisca. ter Ground Zero v New Yorku, kjer namesto Dvojčkov zdaj stojita spomeniška bazena in muzej z imeni vseh 2977 žrtev, ubitih v terorističnih napadih 11. septembra 2001. Poleg tega ljudje obiskujejo tudi ječe, razstave, svetišča in pokopališča.

Razlogi za obisk temnih krajev so raznoliki. Nekateri iščejo globlje razumevanje zgodovinskih dogodkov in želijo počastiti spomin na žrtve. Raziskovalci menijo, da je pomembno, da se ljudje poglobijo in raziščejo preteklost in kulturo. Druge fascinirajo mračne zgodbe in iščejo vznemirjenje, ki ga prinaša obisk takšnih krajev. Temni turizem omogoča tudi introspekcijo, saj obiskovalce prisili, da se soočijo z lastno smrtnostjo in razmislijo o globokih vprašanjih življenja in smrti.

Kljub svoji priljubljenosti temni turizem ni brez kritikov. Mnogi menijo, da obiskovanje krajev trpljenja in smrti za zabavo ni spoštljivo do žrtev. Kritiki poudarjajo, da je pri obiskovanju takšnih krajev pomembno ohraniti dostojanstvo in spoštovanje ter se izogibati senzacionalizmu. Pred kratkim so veliko ogorčenje povzročile fotografije influencerjev, ki so bili oblečeni kot znanstveniki, nekateri so se, oblečeni samo v spodnje perilo, posneli v Auschwitzu in Černobilu. Zato se je oblikoval seznam vedenj, ki so neprimerna ali žaljiva: fotografiranje ljudi v afektu žalosti, izražanje smeha ob ljudeh, ki so žalostni, ravnanje z ljudmi, kot da so muzejski eksponati, dajanje neprimernih pripomb, nošenje neprimernih oblačil, uporaba neprimernega jezika, služenje ob stiskah drugih in splošni znaki nespoštovanja.

Pixabay
Med priljubljene destinacije spadajo tudi Pompeji, kjer je izbruh Vezuva z velikimi količinami pepela ohranil celotno mesto.

Tudi Slovenija skriva svoje temne zgodbe, ki čakajo, da jih odkrijete. Ena najbolj znanih destinacij je Huda jama pri Laškem, kjer so v rudniškem rovu našli posmrtne ostanke več sto ljudi, ki so bili pobiti po drugi svetovni vojni. Obiščete lahko tudi grad Snežnik, kjer naj bi strašilo, ali pa raziskujete skrivnostne zapuščene bolnišnice in sanatorije, ki burijo domišljijo.

Temni turizem je zagotovo edinstven način potovanja, ki združuje zgodovino, pustolovščino in osebno introspekcijo. Ne glede na to, ali iščete adrenalin, želite spoznati zgodovino iz prve roke ali pa le raziskujete mračne kotičke sveta, temni turizem ponuja nekaj za vsakogar. Pomembno pa je, da se zavedamo pomena spoštovanja in ohranjanja dostojanstva ob obiskovanju teh krajev, saj so del naše skupne zgodovine in spomina.

Estrada

plesničar, sandi, manja, tiktok
Nikoli nisi prestar

Manja in Sandi, najbolj zabavna 'starca' slovenskega TikToka

Camilla, bivši mož
Poseben večer

Kraljica Camilla in bivši mož ponovno združena

Nicole, Liam
Razkrila novico malo po poroki

Rod Stewart bo zopet dedek!

profimedia-0497566897
Sveže zaročena

Jason Statham in Rosie Huntington Whiteley uživata v Grčiji

Rok Piletič
Vragolije

Roka Piletiča zaradi kraje obiskala policija

martina ipsa
Skupaj z ženo

Martina Ipša zapušča Slovenijo in se seli na Irsko

Zanimivosti

steklokeramična plošča
Brezmadežna kuhinja

Nasveti in triki za čisto steklokeramično ploščo, brez prask

dide
Raper Dide?

Začel v Liverpoolu, pristal v Mariboru: kdo je 27-letni Sheyi Ojo

1
Zanimivosti

Veličastni finale v kraljestvu Zlatoroga krona zlate sezone

Mladinsko_Inga_Remeta_Lo_res_005
Zanimivosti

Nova sezona, novi izzivi

2024-08-28 Triglav - Osvežitvena vožnja-75
Zanimivosti

Velikani vožnje zavzeli prestolnico

etienne-girardet-chp1ITgplkA-unsplash
Zanimivosti

Zakaj v Sloveniji ne najdemo kosmičev za zajtrk iz serije Prijatelji?