Električni twingo

Novomeški Revoz vstopa v novo ero: Vložek pol milijarde evrov in več sto novih delovnih mest

A.S./STA
24. 7. 2024, 08.05
Posodobljeno: 24. 7. 2024, 08.05
Deli članek:

V Novem mestu bodo danes začeli pisati novo poglavje avtomobilske tovarne Revoz, ki je del skupine francoskega velikana Renault. Podpisan bo namreč memorandum o soglasju, ki bo podlaga za izdelavo prenovljene različice Renaultovega električnega twinga. Ta bo zagotovila delo za Revoz, v katerem trenutno izdelujejo le še model Clio 5.

Profimedia
Izdelovali bodo nov model električnega twinga.

Memorandum o soglasju bodo na slovesnosti v prostorih novomeške tovarne, ki od leta 1973 izdeluje Renaultove osebne avtomobile, podpisali premier Robert Golob, podpredsednik za industrijsko področje znamke Renault Herbert Steiner in predsednik uprave Revoza Jože Bele. Na slovesnosti bo prisoten tudi gospodarski minister Matjaž Han.

V Renaultu so koncept novega modela električnega twinga predstavili konec lanskega leta in kot je pred časom poročal Reuters, naj bi proizvodnja stekla leta 2026. Naložbo naj bi podprla tudi država, pri čemer pa za zdaj še ni znano, s kolikšnimi sredstvi in pod kakšnimi pogoji, je medtem pred dnevi poročal Forbes Slovenija.

Prav tako uradno še niso znani vrednost naložbe in druge podrobnosti projekta, po neuradnih informacijah POP TV pa naj bi Renault v zagon nove linije vložil najmanj pol milijarde evrov, investicija pa naj bi prinesla 800 novih delovnih mest. S te bi šlo dejansko za največjo tujo neposredno naložbo v Sloveniji do zdaj.

V Revozu so do nedavnega sestavljali Renaultove modele Clio, Twingo in električni Twingo, a so z izdelovanjem starega twinga in električnega twinga letos zaključili, tako da od tedaj v eni sami izmeni sestavljajo le še model Clio 5.

Prihodnje poslovanje tovarne je bilo tako v veliki meri odvisno od odločitve Renaulta glede izdelave novega modela električnega twinga. "Za ta projekt smo si prizadevali veliko časa," je ta teden dejal Golob in izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija v tekmi za novo fazo v Renaultovem prehodu v električno mobilnost premagala ostale evropske lokacije.

Estrada

monika avsenik pl
Pevka, učiteljica, fotografinja

Monika Avsenik spregovorila o bremenu, ki ga nosi njen priimek, in enem od bolj bolečih trenutkov v karieri

jodie foster
V eni sezoni

Seriji Shogun rekordnih 18 emmyjev

dominik bagola
Dominik Bagola - Balladero

Letos so ga presenetile lastovke, v spominu ima še kačo

andrej hofer
Konec poletja

Kaj znanega voditelja spravi v manjši obup

matjaž javšnik
Srce je dobro

Matjaž Javšnik se ne more zrediti

sveča, prometna nesreča
Smrt glasbenega pionirja

Poslovil se je legendarni slovenski glasbenik "Zoran, za prijatelje tudi Crni"

Zanimivosti

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast

kotna sedežna garnitura
Vsestransko uporabne

Poznate vse prednosti kotnih sedežnih garnitur?

renato-volker
Gejevski aktivist, komik, šank filozof

Hiral na mariborski onkologiji, dobil videnje in začel pisati

jedilno olje
Reckiliramo

Kaj storite z oljem, ki ostane po koncu priprave obroka?

cedevita-olimpija, basket-preparty
1. oktober

Vsi v Stožice na nepozaben spektakel!