Majbert Pharm

Fantje z rajskih otokov s prodajo hitrih testov služili milijone, a so davčni dolžniki

Primož Cirman, Tomaž Modic
10. 7. 2024, 17.30
Deli članek:

Podjetje Majbert Pharm, ki je leta 2021 državi prodalo za milijon evrov hitrih antigenskih testov vprašljive kakovosti in se zato znašlo v središču kriminalistične preiskave, je konec lanskega leta dobilo novega, slamnatega lastnika.

Preiskovalno.si
Po tem, ko se je Klemen Nicoletti znebil podjetja Majbert Pharm, se je to znašlo na vrhu seznama davčnih dolžnikov.

Njegov direktor Klemen Nicoletti ga je prepisal na državljana Severne Makedonije, za katerim so izginile vse sledi. Zdaj je postalo jasno, zakaj je to storil.

To podjetje je bilo namreč takrat že pod drobnogledom davčnih inšpektorjev. Ti so mu, kot razkrivajo dokumenti, kmalu zatem odmerili plačilo 360 tisoč evrov dodatnih davčnih obveznosti. Tega denarja Majbert Pharm nima. Če je podjetje še leta 2021 ustvarilo več kot deset milijonov evrov prihodkov in 800 tisoč evrov dobička, je namreč danes povsem prazno.

Medtem se je Nicoletti, eden od tako imenovanih fantov z rajskih otokov, ki so med epidemijo poslovali z državo in na družbenih omrežjih prikazovali svoje glamurozno življenje, že lotil novega projekta. Ukvarjal se bo z nepremičninami. Kdo mu je tokrat posodil ime? In kolikšno luknjo je za seboj pustil v Majbert Pharmu?

Ena največjih afer Janševe vlade

Uradnih informacij o davčnem postopku, v katerem se je znašel Majbert, ni mogoče pridobiti zaradi davčne tajnosti. Tudi Nicoletti že dalj časa ne daje nobenih izjav za medije.

Tako za zdaj ni znano, ali je finančna uprava (Furs) pregledala tudi Majbertov posel z državo, ki velja za eno največjih afer prejšnje vlade Janeza Janše. Kmalu zatem, ko so Majbertove hitre teste začeli uporabljati za množično testiranje prebivalstva za covid-19, so se vrstila poročila o velikih težavah z njihovo zanesljivostjo. Kljub temu država več kot milijon evrov vredne pogodbe nikoli ni prekinila.

Leo Caharija
Podjetje Majbert Pharm je med epidemijo leta 2021 ustvarilo več kot deset milijonov evrov prihodkov.

Pozneje je milijon evrov vreden posel s hitrimi testi prišel pod lupo Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU). Med osumljenimi v preiskavi so uslužbenci ministrstva za zdravje in Nicoletti. Temu je posel z državo omogočil dodatne zaslužke. Z njim je dobil pomembno referenco, ki je služila kot odskočna deska za druge posle, tudi z javnimi naročniki.

Leta 2021 je Majbert, kot rečeno, ustvaril več kot deset milijonov evrov prihodkov od prodaje. Od tega je po podatkih Erarja vsaj polovico dobil od javnih naročnikov: LL Grosist, Zdravstveni dom Murska Sobota, Farmadent ... Majbert je svoje terjatve prodajal tudi družbam za faktoring. S tem je podjetje prišlo do likvidnih sredstev, obenem pa prikrilo, kdo vse je še posloval z njim.

Od Kolumbije do Makedonije

Da bo Majbert po koncu epidemije ugasnil, upniki pa bodo ostali praznih rok, je bilo mogoče slutiti že januarja 2022, mesec dni po hišnih preiskavah NPU. Takrat je podjetje zaprlo bančni račun v Sloveniji. Svoje poslovanje je preselilo v Avstrijo, kjer ima trenutno odprta dva računa, posluje pa tudi prek računa pri eni od spletnih bank v tujini. Koliko denarja je na teh treh računih, če sploh še kaj, ni znano. Majbert namreč za lansko leto ni oddal poročila o poslovanju.

V istem času je prišlo do razhoda glavnih akterjev. Iz lastništva Majberta je kmalu po tem, ko so kriminalisti pri njem opravili hišne preiskave, izstopil Alan Amadej Eferl, Nicolettijev partner. Pooblastilo odvetniku za podpis pogodbe o prodaji je podpisal v Bogoti, glavnem mestu Kolumbije, nato pa odpotoval na karibski otok Aruba.

Novembra lani se je iz Majberta umaknil še Nicoletti. Novi lastnik je postal Filip Velkovski, državljan Severne Makedonije s prebivališčem v vasici Dobri dol, ki leži med mestoma Tetovo in Gostivar. V Sloveniji do tedaj ni imel nobenega podjetja.

Ebonitete.si
Nekdanji Majbert Pharm je končal v rokah državljana Severne Makedonije. Sodišče ga je hotelo izbrisati iz sodnega registra, a so to preprečili upniki. Zdaj bo podjetje zelo verjetno končalo v stečaju.

Dolguje milijon, zdaj bi se ukvarjal z nepremičninami

Njegove povezave pa vodijo do kroga Roka Snežiča. Velkovski je takoj po nakupu Majbert preimenoval v T7U, njegov sedež pa preselil na Jadransko cesto v Mariboru. V istem objektu ima že več kot deset let sedež eno od podjetij, ki je v lasti Tanje Subotić Došen, državljanke Bosne in Hercegovine (BiH) in nekdanje direktorice družbe Isplata-Odšteta iz Banja Luke. Njen dejanski lastnik je bil po ugotovitvah tožilstva Snežič. Ta je konec leta 2020 zanikal, da bi imel pri poslu s hitrimi testi kakršno koli vlogo.

Ko se je Nicoletti znebil Majberta, je ta že imel neporavnane obveznosti do države. Zoper podjetje pa so izvršbe začeli vlagati večji upniki:

- podjetje KLMN, od katerega je eno od Nicolettijevih podjetij najemalo prostore, je zahtevalo plačilo 143 tisoč evrov,

- več kot pol milijona evrov je dolga do avstrijske Raiffeisenlandesbank Karnten.

- še skoraj 40 tisočakov pa terja podjetje Apau Family

Youtube
Zdaj že nekdanji poslovni partnerji v podjetju Majbert Pharm: Klemen Nicoletti (prvi z leve) in Alan Amadej Eferl (tretji z leve). Na fotografiji desno je Luka Lah, s pomočjo katerega je javnost na družbenih omrežjih spremljala posel z državo.

Medtem je Nicoletti v Sloveniji odprl novo podjetje. Januarja letos, le nekaj tednov po prodaji Majberta, je postal direktor podjetja Casa, ki je registrirano za organizacijo izvedbe stavbnih projektov. Njegov uradni lastnik je Ivan Nicoletti.

Katere nepremičnine bodo kupovali fantje z rajskih otokov in kako bodo te posle financirali, še ni znano. Klemen Nicoletti uradno v Sloveniji nima več v lasti nobenega podjetja v Sloveniji. Po naših podatkih pa ima za več tisoč evrov neporavnanih obveznosti iz finančnega lizinga.

Estrada

natalija verboten
V kopalkah

Foto: Natalija Verboten odkrila, kje uživa na dopustu

winona-ryder
Holywoodski nesmisel

Winona Ryder: "Producenti so menili, da nisem dovolj lepa"

Shannen Doherty
Po hudi bolezni

Umrla je priljubljena igralka Shannen Doherty

Alec Baldwin
Sojenje zaradi uboja

Presenetljivo: Sodnica razveljavila obtožnico proti igralcu Alecu Baldwinu

Alec Baldwin
Grozi mu 18 mesecev zapora

Začelo se je sojenje Alecu Baldwinu, en posnetek ga je še posebej prizadel

Kim Kardashian
Bizarno

Kim Kardashian za mladosten videz uporabljala lososovo spermo

Zanimivosti

barbie
Nič od tega

Barbika ali Ken? Mattel je v svoj asortiman dodal lutke nevtralnega spola

shakira
Zanimivosti

Shakira podaljšala odmor na finalni tekmi

Revija History naslovka
Delovna sila

Beli sužnji v britanskih kolonijah

zaoeljivke_1
Trijntje

Smrtonosne mlade zapeljivke

hladne pijače, poletje, napitki
Koristno in uporabno

Zvijače, s katerimi bo pijača hladna že v nekaj minutah

profimedia-0319203561
Koebenhavn

S pobiranjem smeti in javnim prevozom do brezplačne hrane, kave ali prenočišča