UKC Ljubljana

Zaradi gradnje nove infekcijske klinike danes selitev urgentnih ambulant

J.V./STA
5. 6. 2024, 07.45
Posodobljeno: 5. 6. 2024, 07.55
Deli članek:

Pred začetkom gradnje nove infekcijske klinike Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana bodo danes preselili urgentne ambulante za odrasle in urgentne otroške ambulante. Urgenca te klinike bo tako naslednjih 18 mesecev delovala v prostorih nekdanjega Zavoda za varstvo pri delu (ZVD), ki je zdaj del glavne stavbe UKC Ljubljana.

Bobo
Infekcijska klinika UKC Ljubljana

Predstojnik infekcijske klinike Matjaž Jereb je v ponedeljek napovedal, da bodo urgentno odraslo in urgentno otroško ambulanto s klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja preselili v nekdanji objekt ZVD, ki je bil obnovljen v času covida-19. "Gre za v bistvu relativno nove prostore, ki so v primerjavi z našo sedanjo urgentno ambulanto modernejši in omogočajo sočasno obravnavo večjega števila bolnikov," je dejal v izjavi za medije.

Objekt se nahaja za pediatrično kliniko, vhod za paciente z infekcijskimi boleznimi pa bo s Korytkove ulice. Ambulanti bosta na novi lokaciji predvidoma začeli delovati ob 12. uri, so pojasnili v UKC Ljubljana.

V objektu bo skupaj 12 postelj za odrasle in otroke. Kot je dejal Jereb, gre za postelje, na katerih bolnika opazujejo, ali potrebuje bolnišnično obravnavo ali ne. "V kolikor potrebuje bolnišnično obravnavo, ga bomo napotili za sprejem na infekcijsko kliniko, v tem trenutku še na staro lokacijo na Japljevo ulico 2, čez dober teden pa na Vrazov trg," je dejal. Na dan sicer sprejmejo nekaj več kot 20 bolnikov, in sicer več otrok kot odraslih.

Jereb je opozoril, da bodo imeli tudi v novih prostorih težave s pretočnostjo sistema, saj je dotok bolnikov z akutnimi okužbami "relativno visok". "Dnevno v povprečju pregledamo 50 bolnikov, na drugi strani smo omejeni pri številu razpoložljivih akutnih postelj, na katere lahko bolnike, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, tudi sprejmemo," je dodal. Ob posteljah pa primanjkuje tudi negovalnega in administrativnega kadra ter pediatrov.

Današnja selitev je druga od teh, saj bodo infekcijsko kliniko preselili v celoti. Bolnike enote intenzivne terapije so v začetku aprila že preselili v namensko urejene prostore diagnostično-terapevtskega servisa znotraj glavne stavbe UKC. Čez približno teden dni bodo v negovalno bolnišnico na Vrazovem trgu preselili tudi bolnišnično dejavnost. Kot doslej pa bodo delovale specialistične ambulante na Poljanskem nasipu. Doslej so imeli na infekcijski kliniki okoli 70 postelj, na Vrazovem trgu pa jih bo okoli 60.

"Razmere, v katerih v tem trenutku delujemo, niso ustrezne in nujno potrebujemo nove prostore. Ti koraki so vsekakor pozitivni in verjamem, da gremo pravi smeri," je povedal Jereb. Dodal je, da bodo v procesu gradnje uspeli loviti vse postavljene roke in da bodo v prihodnjih dveh letih pridobili nove, moderne prostore.

Na infekcijski kliniki se sicer bojijo zimskih mesecev, ko poraste število bolnikov z respiratornimi okužbami. O morebitnih rešitvah že razmišljajo.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste