© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Aronija
Čas branja 2 min.

Naberimo vijoličaste kroglice, polne vitaminov in antioksidantov


Uredništvo
8. 9. 2025, 20.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Te dni nas s svojimi temno vijoličastimi, skoraj črnimi plodovi na vrtovih razveseljuje aronija, ki je izjemno bogata z antioksidanti.

aronija
Profimedia
Aronija pripomore k obnavljanju celic in zdravljenju rakavih celic.

Majhni temno vijoličasti plodovi spominjajo na borovnice, le da okus ni tako intenziven in dišeč, temveč bolj kiselkast, morda celo nekoliko trpek. Prihaja iz Severne Amerike, kjer je bila izjemno cenjena že pri Indijancih. Vzgoja ni zahtevna, uspeva namreč tudi pri zelo nizkih temperaturah. V Skandinaviji in Rusiji jo imenujejo sibirska borovnica.

Plodovi, polni zdravja

Jagode vsebujejo številne vitamine, med katerimi prevladujejo C, E, B2 in B6. Vsebujejo tudi tri odstotke bioflavonoidov – delujejo proti plesnim in mikroorganizmom –, antociane in folno kislino. Aronija na telo učinkuje kot antioksidant, telesne celice varuje pred propadanjem zaradi prostih radikalov.

Antocianska barvila, biofenoli in tanini ščitijo predvsem srčno-žilni sistem in ugodno vplivajo na vezivna tkiva. Aronijo zato priporočajo vsem, ki imajo težave s kapilarami. Je bogata z vitaminom C, ta pa je obstojen samo takrat, ko ima ob sebi še druge antioksidante, ki jih v aroniji ni malo.

Kot zanimivost lahko povemo, da so aronijo uporabljali kot zdravilo med černobilsko jedrsko katastrofo, saj naj bi blažila zdravstvene težave zaradi radioaktivnosti.

aronija, nabiranje
Profimedia
Uživanje aronije priporočajo tudi pri srčno-žilnih boleznih.

Spodbuja jetra in krepi odpornost

Aronija pa ni dragocena le zaradi vpliva na srčno-žilni sistem, temveč tudi zaradi svojega učinka na odpornost in presnovo. Redno uživanje njenih plodov pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi, spodbuja delovanje jeter in krepi imunski odziv organizma. Posebej cenjena je tudi pri razstrupljanju telesa, saj podpira izločanje težkih kovin in drugih strupov. Zaradi visoke vsebnosti polifenolov in taninov se priporoča kot naravna podpora pri kronični utrujenosti ter pri preprečevanju prezgodnjega staranja kože.

Načini priprave

Preberite še

Zaradi trpkega in kislega okusa aronija ni priljubljen sadež, sploh med otroki, zato bo za uporabo potrebnih nekaj predelav, ki izboljšajo okus. Iz jagod lahko iztisnete sok ter mu dodate nekaj medu ali sladkorja oziroma po okusu tudi limonin ali kateri drugi naravni sok. Ne pozabite je vmešati v smutije, iz posušenih plodov pa pripravite čaj. 

aronija, sok
Profimedia
Sok aronije se priporoča ljudem, ki trpijo za slabokrvnostjo.

Sok iz aronije

Sestavine za 4 litre soka:

  • 3,3 kg aronije,
  • liter vode, 
  • kilogram sladkorja,
  • pol žličke citronske kisline ali sok dveh limon.

Priprava:

Aronijo operemo in odstranimo vejice. V posodi zavremo liter vode, dodamo sladkor in mešamo, da se povsem raztopi. Na koncu dodamo še citronsko kislino. Nekoliko ohladimo. Medtem jagode aronije stisnemo v sokovniku.

Sok mora biti brez pen, odcejenega nato vlijemo v sladkano vročo vodo, premešamo in takoj prelijemo v sterilizirane, lahko še vroče stekleničke. Nepredušno jih zapremo, zložimo pod odejo in pustimo čez noč, da se ohladijo. Sok hranimo v hladnem in temnem prostoru. Priporočena količina soka za odraslega človeka je 0,5 dcl, pri otrocih, starejših od osem let, pa do dve žlički na dan.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.