Sramota Medane in Brd

Nekdanja domačija pesnika Alojza Gradnika je propadala, obnova ji bo dala nov sijaj in namen

Mitja Marussig
7. 9. 2023, 20.48
Deli članek:

Gradnikovi domačiji, zaraščeni podrtiji, ki kvari videz Medane in obenem spomin na največjega briškega pesnika, se obetajo boljši časi. Družba Harfa v vetru napoveduje, da bo tam postavila hotel in mednarodni center in muzej poezije. »Delno bomo domačijo obnovili, delno pa bo novogradnja. Računamo, da bi gradbena dela začeli že letos,« pravi direktor Dušan Arzenšek.

Mitja Marussig
Razpadajoča Gradnikova domačija je vse bolj zaraščena in že dolgo sramota Medane. Zdaj pa kaže, da se bodo uresničile napovedi in bodo tam postavili hotel in center poezije.

Domačija, kjer je živela družina briškega sodnika, prevajalca in pesnika Alojza Gradnika, tja pa se je tudi sam vračal s svojih službenih poti, je že zelo dolgo sramota Medane. Podrtija kaže žalostno podobo: zaraščeno dvorišče, podirajoče se stene in vdrta streha ne le kvarijo pogleda ob vhodu v vas, pač pa kazijo spomin na največjega briškega pesnika.

O tem, da bi jo morali prenoviti, se strinjajo vsi, pot do tega pa je zelo vijugasta. Vsaj do zdaj. Vest, da se je pojavil nov lastnik, Dušan Arzenšek oziroma njegova družba Harfa v vetru, ki naj bi jo obnovil, je že leta 2018 nakazala, da se morda obetajo boljši časi. Leto kasneje so na delavnici študentje arhitekture predstavili arhitekturne rešitve, kaj bi lahko v Medani naredili. Arzenšek je že takrat potrdil, da bi na prostoru domačije lahko vzpostavili mednarodni center in muzej poezije Harfa v vetru, tam bi bil še hotel z restavracijo in spremljajočo ponudbo. Nekaj ovir je sicer še bilo: bližnja zemljišča, ki bi jih delno tudi pozidali, so bila še vedno kmetijska, Arzenšek pa je takrat potrdil, da niso še lastniki prav vseh.

Podrtija naj bi postala hotel in center poezije

Nekaj let o zanimivem in ambicioznem projektu, ki bi v eni od najbolj prepoznavnih turističnih destinacij združil kulturo in turizem, javno ni bilo slišati ničesar, Arzenšek pa pojasnjuje, da so v ozadju ves čas delali. S projektom Art hotel Gradnikova domačija in mednarodni center in muzej poezije, katerega vrednost je ocenjena na 8,1 milijona evrov, so prepričali ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, ki je Arzenškovi družbi Harfa v vetru na razpisu dodelila 1,785 milijona evrov. Arzenšek ne skriva zadovoljstva, da so po skoraj devetih letih projekt pripeljali do točke, ko ga lahko začnejo uresničevati. Vsa zemljišča, ki jih potrebujejo, so v lasti Harfe v vetru in drugega Arzenškovega podjetja - Poesis Vita. Podjetji jih imata skupaj tam skoraj 18.000 kvadratnih metrov.

STA
Alojz Gradnik se je leta 1882 rodil v Medani in se vedno znova rad vračal v svoj rodni kraj.

»V sedmih letih smo uspeli urediti lastništvo vseh zemljišč, imamo gradbeno dovoljenje za hotel in center poezije, pridobivamo tudi evropska sredstva. V Medani bo šlo delno za obnovo domačije, delno pa za gradnjo novega objekta. Računamo, da bi gradbena dela začeli letos,« napoveduje Arzenšek, ki je poudaril, da jim občina ves čas stoji ob strani. Česa več za zdaj še ne želi razkrivati, saj da bodo podrobnosti, tudi to, kako bosta videti novi hotel in center, razkrili skupaj z občino v začetku oktobra.

Občina podpira zasebnega investitorja

Župan Franc Mužič je zadovoljen, da se obetajo boljši časi za propadajočo Gradnikovo domačijo. »Vse, kar se novega pridobi in zgradi v Brdih, je zanimivo za občino. Potencialnega investitorja smo v vseh postopkih podprli, zadovoljni smo, da prihaja v Medano projekt, kjer je poudarek na kulturi, prav tako pa tudi na turizmu,« pravi. Ker je sam iz Medane, ga toliko bolj boli, da podrtija, ki je svoj čas bila najlepša in najbolj urejena domačija v vasi, razpada ob vstopu v vas.

Kot zatrjuje, bo občina investitorju še naprej pomagala. »Delamo tudi na spremembi namembnosti bližnjih zemljišč, da bi zagotovili prostor za parkiranje, ki prav v Medani zelo primanjkuje,« pojasnjuje Mužič.

Profimedia
Žlahtna kapljica je del slovenske kulture kot je del kulture tudi žlahtna slovenska beseda. Vse to moramo negovati.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan