Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Čokoladna torta za sladkosnede


Marjana Ogorevc Žgalin, Majin božič
24. 12. 2018, 16.01
Posodobljeno
21. 03. 2024 · 06:57
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ko odbije polnoč, ko gorijo le še sveče, prija nekaj sladkega. Odlična čokoladna torta, ravno prav sočna in ne premastna, da vas napolni z energijo vse do jutra prvega dne v letu. Privoščite si jo!

čokoladna torta.jpg
Sanella
Čokoladna torta

Sestavine za 16 kosov (okrogel pekač premera 24-26 cm):

100 g + 100 g temne čokolade
200 g zmehčanega masla
200 g + 50 g sladkorja
4 jajca
200 g moke
50 g mletih mandljev
1 žlička pecilnega praška
1 ščep soli
15 g + 15 g nesladkanega kakava
100 ml mleka
6 listov želatine ali 1 zavojček želatine v prahu
500 ml stepene sladke smetane
1 zavojček vaniljinega sladkorja
350 g čokoladnih kroglic (bombonov)

Priprava:

1. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilacijsko  na 160). Pekač obložite s  papirjem za peko ali ga namastite. V mikrovalovni pečici ali nad vodno kopeljo stopite 100 g čokolade.  
2. Kremasto zmešajte 200 g masla in 200 g sladkorja. Postopoma dodajajte jajca drugo za drugim in stopljeno čokolado.
3. Zmešajte 200 g moke, 50 g mletih mandljev, pecilni prašek, sol in 15 g kakava. Dodajte 100 ml mleka in na hitro zamesite testo, ki ga vlijte v pekač in pecite od 40 do 45 minut. Pečen biskvit ohladite in prerežite na pol. Spodnji del položite v ustrezen tortni obod.
4. Liste želatine 10 minut namakajte v mrzli vodi. 100 g smetane zlijte v kozico, dodajte ji 100 g nalomljene čokolade in 50 g sladkorja ter pri nizki temperaturi stopite.
5. V toplo čokoladno kremo zamešajte ožeto želatino in med stalnim mešanjem počakajte, da se povsem razpusti.
6. Preostalo smetano stepite skupaj z vaniljinim sladkorjem in 15 g kakava. Dodajte čokoladno kremo in premešajte.
7. Približno polovico kreme namažite po prvi plasti biskvita. Pokrijte z drugo plastjo in zaključite s preostankom kreme (malo je prihranite še za robove). Za približno 30 minut postavite v hladilnik, da se začne krema strjevati.
8. Po 30 minutah s torte previdno odstranite obod ter jo z ostankom kreme premažite še ob robovih. Torto pustite na hladnem še 2 uri. Iz hladilnika jo vzemite 30 minut pred serviranjem. Okrasite jo s čokoladnimi kroglicami, ki spominjajo na novoletne bunke.

Objavljeno v reviji Majin božič, 21. 11. 2018.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.