Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kislo in vloženo zelje


J.G., Maja
13. 9. 2017, 15.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bi radi pripravili kislo zelje?

kislo zelje.jpg

Kislo zelje

Sestavine:

  • 10 kg belega zelja
  • 230 g soli
  • 10 lovorovih listov
  • 3 žlice popra v zrnu

Priprava:

  1. Zelje naribamo na tanke rezance. Stresemo jih v posodo, po plasteh, enakomerno solimo in dodamo poprova zrnca in lovor. Zelje ves čas močno tlačimo, da začne izločati vodo. Tako naribamo zelje pustimo stati dve uri.
  2. Zelje zelo na tesno natlačimo v steklene kozarce. Pokrovčke položimo na kozarce in jih ne zapremo, damo pa jih v pekač in v temen prostor, na sobno temperaturo (21-24 stopinj). Po treh dneh po potrebi zelje še potlačimo in s pokrovčki kozarce tesno zapremo. Če v kozarcih ni dovolj tekočine,dodamo žlico ali dve vode.
  3. Kozarce zapremo in hranimo v kleti. Zelje lahko poskusimo čez tri do štiri tedne in ga uživamo tudi do eno leto.

Vloženo rdeče zelje

Sestavine:

  • 1 kg rdečega zelja
  • 15 g soli
  • 4 lovorovi listi
  • 2 brinovi jagodi
  • 1 žlička kumine

Priprava:

  1. Zelju odrežemo stržen in glavico na tanko narežemo ali naribamo. Zmešamo z 10 g soli in toliko dolgo mečkamo, da se začne izločati sok. Dodamo lovor, brinovi jagodi in kumino ter zelje shranimo v steklene kozarce.
  2. Preostalo sol zavremo s 500 ml vode in prelijemo prek zelja. Kozarce zapremo in jih hranimo štiri tedne na temnem in hladnem mestu.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.