Čas branja
1 min.
Kislo in vloženo zelje
J.G., Maja
13. 9. 2017, 15.00
Bi radi pripravili kislo zelje?

Kislo zelje
Sestavine:
- 10 kg belega zelja
- 230 g soli
- 10 lovorovih listov
- 3 žlice popra v zrnu
Priprava:
- Zelje naribamo na tanke rezance. Stresemo jih v posodo, po plasteh, enakomerno solimo in dodamo poprova zrnca in lovor. Zelje ves čas močno tlačimo, da začne izločati vodo. Tako naribamo zelje pustimo stati dve uri.
- Zelje zelo na tesno natlačimo v steklene kozarce. Pokrovčke položimo na kozarce in jih ne zapremo, damo pa jih v pekač in v temen prostor, na sobno temperaturo (21-24 stopinj). Po treh dneh po potrebi zelje še potlačimo in s pokrovčki kozarce tesno zapremo. Če v kozarcih ni dovolj tekočine,dodamo žlico ali dve vode.
- Kozarce zapremo in hranimo v kleti. Zelje lahko poskusimo čez tri do štiri tedne in ga uživamo tudi do eno leto.
Vloženo rdeče zelje
Sestavine:
- 1 kg rdečega zelja
- 15 g soli
- 4 lovorovi listi
- 2 brinovi jagodi
- 1 žlička kumine
Priprava:
- Zelju odrežemo stržen in glavico na tanko narežemo ali naribamo. Zmešamo z 10 g soli in toliko dolgo mečkamo, da se začne izločati sok. Dodamo lovor, brinovi jagodi in kumino ter zelje shranimo v steklene kozarce.
- Preostalo sol zavremo s 500 ml vode in prelijemo prek zelja. Kozarce zapremo in jih hranimo štiri tedne na temnem in hladnem mestu.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Prijava
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se