Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kislo in vloženo zelje


J.G., Maja
13. 9. 2017, 15.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bi radi pripravili kislo zelje?

kislo zelje.jpg

Kislo zelje

Sestavine:

  • 10 kg belega zelja
  • 230 g soli
  • 10 lovorovih listov
  • 3 žlice popra v zrnu

Priprava:

  1. Zelje naribamo na tanke rezance. Stresemo jih v posodo, po plasteh, enakomerno solimo in dodamo poprova zrnca in lovor. Zelje ves čas močno tlačimo, da začne izločati vodo. Tako naribamo zelje pustimo stati dve uri.
  2. Zelje zelo na tesno natlačimo v steklene kozarce. Pokrovčke položimo na kozarce in jih ne zapremo, damo pa jih v pekač in v temen prostor, na sobno temperaturo (21-24 stopinj). Po treh dneh po potrebi zelje še potlačimo in s pokrovčki kozarce tesno zapremo. Če v kozarcih ni dovolj tekočine,dodamo žlico ali dve vode.
  3. Kozarce zapremo in hranimo v kleti. Zelje lahko poskusimo čez tri do štiri tedne in ga uživamo tudi do eno leto.

Vloženo rdeče zelje

Sestavine:

  • 1 kg rdečega zelja
  • 15 g soli
  • 4 lovorovi listi
  • 2 brinovi jagodi
  • 1 žlička kumine

Priprava:

  1. Zelju odrežemo stržen in glavico na tanko narežemo ali naribamo. Zmešamo z 10 g soli in toliko dolgo mečkamo, da se začne izločati sok. Dodamo lovor, brinovi jagodi in kumino ter zelje shranimo v steklene kozarce.
  2. Preostalo sol zavremo s 500 ml vode in prelijemo prek zelja. Kozarce zapremo in jih hranimo štiri tedne na temnem in hladnem mestu.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.