Kam z beljaki po cvrtju krofov?
Te dni na spletu že lahko zasledimo, da pridne gospodinje pripravljajo prve testne krofe za prihajajoč pust, pri čemer pa po navadi ostane veliko beljakov. Kaj narediti z njimi in kako jih porabiti?

V prvi vrsti se nam pri beljakih poraja vprašanje, kako jih porabiti. Prav tako nas zanima, kako dolgo jih lahko sploh hranimo v hladilniku. Da bi se izognili dilemam, smo izbrskali nekaj najpogostejših odgovorov in rešitev oziroma receptov, da jih ne boste zavrgli.
Porabite jih v 48 urah
Strokovnjaki poudarjajo, da je surove beljake treba porabiti najpozneje v 48 urah, drugače se v njih že lahko razvijejo nevarne bakterije, ki lahko resno ogrozijo naše zdravje. Najbolje bo, če jih boste shranili v posodi, ki jo boste prekrili s pokrovom. Prav tako beljake posujte s ščepcem soli ali sladkorja. Tako boste namreč preprečili, da bi njihova tekstura postala želatinasta. Najbolje bo, če jih boste shranili pri temperaturi med nič in tremi stopinjami Celzija, zato v hladilniku izberite najhladnejše mesto, kjer prihaja do majhnih temperaturnih nihanj.
Beljake lahko zamrznete
Če veste, da beljakov v tem času ne boste porabili, jih lahko zamrznete, in sicer za največ devet mesecev. Enako lahko storite z rumenjaki. Pomembno je, da jih nato odtajate počasi, najbolje v hladilniku, kjer jih pustite čez noč oziroma vsaj 24 ur pred uporabo.
Beljakov kruh
Ta recept nosi številna imena, vključno z navedenim. Najdemo namreč lahko enake jedi, kot je češko pecivo ali beljakov čips in podobno. Gre za okusno in preprosto sladico, ki bo uspela tudi začetnikom.
Sestavine: 8 beljakov, 140 g sladkorne moke, 150 g moke, 1 ščepec soli, 1 vaniljev sladkor, 100 g izbranih oreščkov (lešniki, orehi, mandlji) in 100 g neslanih pistacij
Priprava: Iz beljakov in sladkorja pripravimo trd sneg, ki bo dobil sijočo površino. Dodamo preostale sestavine. Vmešavamo jih nežno z metlico, da v zmesi ostane čim več zraka. Zmes prelijemo v pekač, ki smo ga obdali s papirjem za peko, in pečemo pri temperaturi 200 stopinj približno 20 minut, oziroma dokler se na površini ne naredi rjava skorjica. Nato biskvit ohladimo in narežemo na tanke rezine, najbolje s pomočjo mesoreznice. Kruh po želji v pečici še dodatno izsušite tako, da ga sušite v pečici, vključeni na ventilatorsko gretje, pri 100 stopinjah približno deset minut.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se