Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Brez pečenke na praznični mizi ne gre!


M. O. Ž., Majin božič
20. 12. 2018, 11.01
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Omamni vonji in božanski okusi v družbi izbranih omak in prilog so pač mes(e)ne skušnjave, ki jim radi podležemo. A vse se začne pri izbiri mesa, pri katerem ne smemo varčevati. Naj bo najboljše, da bo tudi pečenka odlična.

svinjina.jpg
Proviande
Svinjska pečenka

Kraljevska svinjina v jabolčni omaki

Sestavine za 4 osebe:
2 svinjski ribici (700 g)
1 žlica masla
sol, poper
1-2 cimetovi palčki
1 šalotka
2 jabolki
30 g rozin
150 ml suhega belega vina
150 ml smetane

Priprava:

1. Meso vzemite iz hladilnika uro pred pripravo. Pečico ogrejte na 80 stopinj. Cimet strite v možnarju.

2. V ponvi, na maslu, popecite oba fileja (3 minute) z vseh strani. Meso prestavite v ogret manjši pekač, ga solite in poprajte, obložite s cimetom in za poldrugo uro položite v pečico. S termometrom preverite notranjo temperaturo mesa, ki se mora dvigniti na 63 stopinj.

3. Medtem olupite šalotko in jo sesekljajte. Jabolko narežite na 2 do 3 mm tanke rezine. Rozine namočite v vinu.

4. Na maščobi od mesa v ponvi spražite šalotko, dodajte jabolčne rezine, rozine z vinom in kuhljajte od 3 do 4 minute. Prilijte še smetano, kuhljajte od 2 do 3 minute in začinite s soljo in poprom.

5. Iz pečice vzemite meso, odstranite cimet, omako od pečenja pa prilijte jabolčni smetanovi omaki.

6. Meso narežite na rezine in postrezite z omako na segretih krožnikih.

Nasvet
Ponudite z jajčnimi vlivanci in dušenim korenjem z medom in vaniljo.

Objavljeno v reviji Majin božič, 21. 11. 2018.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.