© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Najboljša živila za pomoč pri slabokrvnost in pomanjkanju železa


Uredništvo
22. 8. 2025, 09.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Stres in hitro življenje s pomanjkanjem spanca puščata davek tudi na naši krvi. Predvsem ženske, tudi mladoletnice, pogosto trpijo za slabokrvnostjo.

Lekarna1-jun25.jpg
Shutterstock
Sok iz rdeče pese hitro pomaga pri slabokrvnosti.

A še posebej poleti, ko je na vrtu veliko sveže zelenjave, ni nobenega razloga, da bi nam slabokrvnost zmanjševala kakovost življenja.

Preprosto povedano, je to pomanjkanje železa, kar moti tvorbo rdečih krvničk. Kaže se kot utrujenost, šibkost, težave pri dihanju, glavobol, hladne okončine, lomljenje nohtov, bledica, padec odpornosti … Pogosto so vzrok za slabokrvnost pri ženskah močne in dolgotrajne menstruacije, lahko so krivi tudi diete in hujšanje, pri otrocih hitra rast in intenzivna športna aktivnost, neredko k slabi krvi prispeva tudi naš hiter in stresen življenjski slog.

Če smo sicer zdravi, je vsekakor dobro, da izkoristimo darove narave in poskušamo pomanjkanje železa v krvi spremeniti z domačimi pripravki, ki temeljijo na svežih vrtninah in sadežih z domačega vrta. Pri tem izbiramo sestavine, ki že same po sebi vsebujejo veliko železa, pomembno je tudi, da hkrati zaužijemo dovolj vitamin C, saj drugače absorpcija železa iz rastlin ni optimalna. V primeru večjih težav je seveda nujen obisk pri zdravniku.

Sok rdeče pese

Znano sredstvo za izboljšanje krvi je rdeča pesa. Njen sok je zelo učinkovit in preizkušen, hitro pomaga pri slabokrvnosti. Če imamo sokovnik, si ga lahko sproti pripravljamo sami. Dodamo mu limonin ali pomarančni sok za večjo učinkovitost. Pesin sok uživamo od deciliter do dva decilitra na dan. Najbolje je, da to količino razdelimo na tri dele in pijemo zjutraj na tešče ter pred kosilom in večerjo.

Zeliščni čaj s koprivo

Pri slabokrvnosti si lahko pomagamo z zeliščnimi čaji, priporočljivo pa je, da vsebujejo tudi mlade koprivne vršičke. Ženske, ki trpijo zaradi močnih krvavitev, si lahko pripravijo mešanico, ki bo poleg tega, da bo pozitivno vplivala na vsebnost železa v krvi, vsebovala tudi rastline, ki celijo in zmanjšajo krče ter bolečine.

Lekarna2-jun25.jpg
Shutterstock
Koprivin čaj je bogat z železom in tudi drugimi minerali.

Sestavine za 1 l vode:

  • 1 žlica koprivnih vršičkov,
  • 1 žlica trpotčevih listov,
  • 1 žlica listov plahtice,
  • 1 žlica rmanovih listov,
  • list ali dva mete.  

Priprava: Če boste uporabili sveža zelišča, jih očistite in operite ter na grobo zrežite. Prelijte jih z vrelo vodo. Po 10 do 16 minutah precedimo ter po požirkih pijemo ves dan. Ni treba sladkati, razen če to res želite.

Teranova marmelada za kri

Teran je odličen antioksidant. Ker vsebuje veliko železa, je zelo uspešen pri zdravljenju slabokrvnosti. Alkohol se med pripravo skoraj v celoti pokuha in ostanejo le koristne snovi, zato tako marmelado lahko brez težav uživajo tudi otroci. Navadno marmelado jemo kar z žlico, že 3 žličke na dan bodo po kakšnem tednu ali dveh rednega uživanja pokazale očitno pozitivno spremembo v krvi.

Sestavine: 

  • 1 l terana,
  • 250 g borovnic (lahko tudi zamrznjene),
  • 250 g suhih brusnic,
  • 250 g suhih sliv,
  • 250 g rozin,
  • 500 g medu (cvetlični, akacijev),
  • 1 žlica mletega cimeta,
  • 1 žlica sesekljane sveže ingverjeve korenine

Priprava: Teran, borovnice in suho sadje damo v ustrezno posodo ter zavremo, premešamo in kuhamo še 10 minut na šibkem ognju. Odstavimo, dodamo cimet in ingver ter s paličnim mešalnikom zmešamo v marmelado. Počakamo 10 minut, da se malce ohladi, in vmešamo med. Dobro premešamo, da se med stopi in vkomponira v zmes. Takoj nalijemo v čiste, sterilne in še tople kozarčke ter zapremo. Hranimo v hladilniku oziroma hladni shrambi. Marmelado je priporočljivo uživati z žličko na tešče, ker se tako najhitreje prebavi in gre takoj v kri.

Lekarna3-jun25.jpg
Shutterstock
Teranovo marmelado lahko brez težav uživajo tudi otroci.

Sok iz aronije

Če imate srečo in na domačem vrtu raste tudi kakšen grmiček aronije, imate pri roki pravo zakladnico antioksidantov in vitamina C, ki bodo dodali piko na i ostalim živilom z veliko železa. Najbolje je, da pripravite sok iz aronije, saj so same jagode precej trpkega okusa in jih je težko jesti same.

Za liter in pol vode boste potrebovali približno 2 kg svežih aronij, ki jih je zato, da dobijo nekoliko boljši okus, priporočljivo za dan ali dva zamrzniti v zamrzovalni skrinji. Mraz namreč razgradi tanine in zmanjša trpkost. Lonec z vodo in sadeži aronije segrevamo do vretja, nato kuhamo približno 20 minut, da plodovi spustijo sok. S pomočjo pasirke, cedila ali gaze tekočino precedimo. Po želji dodamo še od 300 do 500 g sladkorja in sok 1 limone. Da se sladkor stopi, še enkrat na hitro prevremo, nato pa še vrel sok nalijemo v sterilizirane steklenice in dobro zapremo.

Počasi ohladimo ter shranimo v temen in hladen prostor. Sok ni namenjen odžejanju, ampak ga pijemo zmerno, le po šilce ali največ en deciliter na dan.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.