© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Prehrana / stran 417

uvodna

Kam s staro hrano

Raziskava Evropske komisije (EK) je pokazala, da v EU vsako leto zavržemo ogromno živilskih odpadkov, kar 180 kilogramov na prebivalca ali drugače povedano za 250 evrov hrane. Zato smo za vas pripravili uporabne nasvete, kako ravnati s presežki hrane.

Maša Rener
28. 2. 2015, 18.17
uvodna

Razstrupimo telo

Mnogi smo si čez praznike in zadnje leto nabrali nekaj odvečnih kilogramov, ki se jih zdaj nikakor ne moremo znebiti. Posledica preobilja hrane in alkoholnih pijač v decembrskih praznikih pa so tudi zamaščena in utrujena jetra.

Vesna Smrekar
24. 2. 2015, 08.01
Materino mleko, mišice, mišičnjak.jpg

Ne boste verjeli, kaj pijejo, da bi dobili večje mišice...

Mišičnjaki so odkrili nov način za pridobivanje mišične mase – pitje materinega mleka. In kjer je povpraševanje, tam je tudi ponudba, zato je mogoče na spletnih prostranstvih odkriti številne ponudnice domnevno najboljšega prehrambnega dopolnila na svetu.

J.P.
23. 2. 2015, 14.27
deklaracije6.JPG

Resnice in zmote o imunskem sistemu

Imunski sistem je tako zapleten, da znanost še danes marsičesa, kar se dogaja v njem, ne zna pojasniti. V boju našega lastnega telesa proti napadalcem od zunaj ali znotraj nastopa toliko različnih celic, ki so odgovorne za točno določene dejavnosti, da nihče pravzaprav ne ve, v katerem trenutku obrambni sistem res deluje optimalno.

Milka Krapež
22. 2. 2015, 11.32
meso.jpg

Te hrane nikakor ne jejte pred spanjem!

Ste se kdaj ulegli v posteljo, utrujeni od celodnevnih aktivnosti, toda kljub temu niste mogli zaspati? Ste se ponočni pogosto prebujali? Razlog temu bi lahko iskali tudi v hrani, ki jo jeste pred spanje. Tem sedmim jedem bi se vsekakor morali izogibati pred večernim počitkom.

M.J.
21. 2. 2015, 20.00
hrana1.jpg

Škodljivi miti o prehrani

Vemo, da ste o prehranjevanju brali že na tisoče teorij, ki jih zagovarja na tisoče zdravnikov, nutricionistov ali športnih in osebnih trenerjev. Zelo verjetno ste izvajali že na desetine diet. Če bi verjeli vsem teorijam in če bi držale, bi morali biti že mrtvi. Pa nismo.

Dejan Ogrinec
19. 2. 2015, 14.28
Pesa 1.jpg

Rdeča pesa zdravi celo raka

Preden karkoli napišemo o rdeči pesi, bi se ji morali opravičiti. To odlično in dragoceno živilo je v sodobni prehrani povsem prezrto in premalo cenjeno glede na vse, kar ponuja. Pesa ima številne zdravilne lastnosti, je preprosta za pridelavo in dosegljiva tako rekoč vse leto. Žal je po zaslugi cenenega vlaganja v kis postala sinonim industrijske prehrane iz delavskih in šolskih menz. Zaslužila pa bi si prostor na kraljevi pojedini.

SM/Jana
2. 2. 2015, 09.25
deklaracije6.JPG

VIDEO: Slovenci jemo slabšo hrano

Na prodajnih policah slovenskih trgovcev najdemo izdelke iste znamke različnih proizvajalcev. Na Zvezi potrošnikov Slovenije razlike sicer opažajo, a ne pri kakovosti.

R.T.
30. 1. 2015, 11.42
foodfatal1-POT.jpg

Čez noč brez službe, a vseeno jima je uspelo

Iz dvigala sta pokukala dva privlačna in nasmejana obraza, dve lepo naličeni in urejeni ženski v škornjih z visokimi petami in z veliko plastično škatlo v rokah, v njej pa so bile v slogu vrhunskega cateringa zložene posodice s hrano. Veselje in pozitivna energija sta nas preplavila že na začetku srečanja. »Ženske se moramo med seboj podpirati, da lahko rešujemo svet,« smo ugotovile. V ospredju te zgodbe je bilo odlično kosilo, za katero sta dekleti porabili samo pet evrov. Kako z malo denarja pripraviti družinsko kosilo, je družbeno odgovorna razsežnost podjetja Foodfatal, sicer pa vam lahko Saša Rakita in Karin Kozjak pričarata tudi najrazkošnejšo pojedino.

Žana Kapetanović
28. 1. 2015, 12.53
Jennifer Radigan

Fobija: prehranjuje se le s krompirjem in sirom

Dekle zaradi fobije že pet let živi le od krompirja in sira. Vsa druga hrana naj bi ji namreč povzročala slabost. Sedemnajstletna Škotinja, ki ji še niso diagnosticirali selektivne motnje hranjenja, je zaradi svoje omejene prehrane že večkrat omedlela.

J.P.
25. 1. 2015, 21.44
Neandertalci.jpg

Oni so jedli, mi pa trpimo posledice

Naši predniki so začeli hrano drugače okušati po tistem, ko so se odcepili od prednikov šimpanzov, menijo raziskovalci. Analiza genov neandertalcev in drugih izumrlih človeških prednikov je nadalje pokazala, da sodobni človek veliko bolje prebavlja škrob kot pa kateri koli drugi znan član človeškega družinskega drevesa, saj premore trikrat več kopij gena za encim, ki skrbi za razgradnjo škroba.

J.P.
24. 1. 2015, 08.04

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.