© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Prehrana / stran 403

V restavraciji LeBatat ponudijo tudi zdravo medžimursko gibanico.jpg

LeBatat osvaja z lokalnimi okusi

Iz krožnikov se vije mamljiv vonj, ki z domačim okusom boža brbončice. Ob prijetnem vzdušju kramljanja za sosednjo mizo se nam z metuljčkom za vratom pridruži natakar. Z nasmeškom naročimo domačo specialiteto, ki jo, pove natakar, pripravijo na skoraj tisoč in en način. Okuse batate ali sladkega krompirja lahko po novem raziskujemo v restavraciji LeBatat, ki so jo pred kratkim odprli v svetu zdravih užitkov na hrvaški strani reke Mure, v LifeClass Termah Sveti Martin.

M.J.
8. 4. 2015, 09.12
milojka kolar celarc ministrica zdravje minister tony

Ministrica poziva k rednemu gibanju in zdravemu prehranjevanju

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je skladno z letošnjim poudarkom ob svetovnem dnevu zdravja že zgodaj zjutraj telovadila skupaj društvom Šola zdravja, nato pa je pozajtrkovala zdrav slovenski zajtrk. Ministrica ob tem poziva državljane, "naj bosta redno gibanje in zdrava hrana naša izbira in naš način življenja".

STA
7. 4. 2015, 10.18
uvodna

Izgubite trebušček!

Spet se bliža čas, ko bomo v kopalnici na skrivaj preučevale svoje telo in gledale, kje se je čez zimo nabralo največ osovraženih maščobnih blazinic. Te niso problematične zgolj z estetskega vidika, ampak ima odvečna maščoba (zlasti tista, ki se z leti vztrajno nabira na predelu trebuha) tudi posledice za vaše zdravje. Zato kar v akcijo.

Tina Guček
6. 4. 2015, 07.45
pralne pleničke.jpg

Pralne plenice v vrtcih redkost

Pralne plenice, ki pri skrbi za najmlajše lahko nadomestijo plenice za enkratno uporabo, so v slovenskih vrtcih redkost. Po podatkih Skupnosti vrtcev Slovenije jih uporabljajo samo v dveh vrtcih. V začetku šolskega leta so jih začeli uporabljati v Vrtcu Vrhnika, medtem ko jih v Vrtcu Ptuj nikoli niso prenehali uporabljati.

sta/mv
5. 4. 2015, 16.30
sadje, zelenjava, nakupovanje

Pomembno je, da jemo dobro, zdravo lokalno zelenjavo

Slovenski pridelovalci znajo pridelati dobro in zdravo zelenjavo, kljub temu pa je bilo v preteklosti na policah trgovin težko najti svežo doma pridelano zelenjavo. Združenje za integrirano pridelavo zelenjave si zato s pomočjo evropsko sofinanciranih projektov prizadeva slovenskega potrošnika podučiti o pomembnosti porekla in načina pridelave.

sta/mv
5. 4. 2015, 13.45
jajca

Shujšajte s hrano, ki redi

Želite shujšati, ne da bi morali ves čas glodati nezabeljene liste solate ali grizljati puste riževe ploščice? Za vas imamo dobro novico: kar nekaj živil se je na črni listi diet za izgubljanje odvečnih kilogramov znašlo povsem po krivici – mnoga med njimi so prava poezija teksture, vonja in okusa in nasploh čisti užitek za vse prave sladokuske.

Ajda Janovsky
5. 4. 2015, 08.45
Debelost 2.jpg

Za debelost krive bakterije?

Za hujšanje velja, da če bomo pametno jedli in se veliko gibali, uspeh bo. Če ga ni, smo pač sami krivi, saj nimamo dovolj volje, poguma in zagnanosti. Samopostrežnica z različnimi »uspešnimi« dietami in dragimi pripravki je gromozanska, rezultati pa niso prav obetavni.

Sonja Grizila
1. 4. 2015, 07.15
uvodna

Čudežni ingver

Če vas je med zimo mučil prehlad ali kakšna druga neprijetna zimska nadloga, je velika verjetnost, da ste se med iskanjem domačih zdravilnih pripravkov srečali z ingverjem, za katerega zadnje čase velja, da je prava 'čudežna' rastlina, ki pomaga pri marsikateri težavi.

Tina Guček
28. 3. 2015, 21.12
Pecivo, božič.jpg

Na slovenskem tržišču vedno več živil s trans maščobami

Inštitut za nutricionistiko je danes pripravil strokovno konferenco o dobrih in slabih maščobah ter zmanjševanju trans maščob v prehrani. Zadnji rezultati raziskav kažejo, da je na tržišču Slovenije in balkanskih držav vedno več živil, ki vsebujejo te zdravju škodljive snovi, je na novinarski konferenci po dogodku dejal Igor Pravst iz inštituta.

sta/mv
25. 3. 2015, 16.22
regrat3.jpg

Slovenci smo res nori – na regrat!

V Sloveniji vre. Slovenke in Slovenci se množično, oboroženi z noži in košarami, zbiramo na poljih in travnikih, kjer z zadnjicami v zrak rijemo po zemlji. Tujcem se verjetno zdimo malo čudni in se sprašujejo, le kaj smo izgubili na tistih pustih poljih, kjer je ravno skopnel sneg. Seveda se ne dogaja nič posebnega, le sezona regrata se začenja. Pri nabiranju in oboževanju regrata smo prvi in edini na svetu! Kakšna sreča, da ga imamo! Samo da pridemo do tiste sklede regrata, pa za dobro voljo in počutje ne potrebujemo nič drugega! Naj se gredo solit politika, kriza in akademski zaslužki, mi imamo svoj regrat. Strast do tega »plevela« smo raziskovali in začutili tudi pri znanih obrazih. Juhej, od pogovora o regratu je lahko boljši samo še – regrat! Seveda smo želeli najti tudi koga, ki bi do tega travniškega posebneža gojil vsaj mlačen, če ne odklonilen odnos, vendar ga nismo našli. A kdo ne mara regrata?

Tina Horvat
23. 3. 2015, 12.35
uvodna

Začnite pomlad brez strupov v telesu

Svet okrog nas je v zadnjih desetletjih postal bistveno bolj onesnažen, v stvareh, ki nas obkrožajo, in v hrani, ki jo kupujemo, pa se skrivajo številne snovi, ki se nalagajo v našem telesu.

Sanja Čakarun
22. 3. 2015, 16.50

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.