
Prehrana / stran 131

Najprej samotestiranje, nato pa med in mleko

Včasih hrana revnih, danes hrana zdravja in dobrega počutja
Kdaj ste si nazadnje privoščili jed iz koruzne moke ali koruznega zdroba? Morda vložene koruzne storžke ali pa zgolj vloženo koruzo? Spoznajte, kako koristna je za naše zdravje, prav tako pa tudi izjemno hranljiva in ne vsebuje glutena.

Uredimo prebavo na naraven način
Prazniki so tradicionalno obeleženi z druženjem in dobro hrano. Pojemo več, bolj sladko, bolj mastno, pregrehe zaradi čistega užitka. Praznična kulinarika je pogosto tudi izziv za prebavo. Lahko povzroča nelagodje v prebavilih, ki se izraža kot bolečina pa tudi slabost in utrujenost. Prebavno nelagodje lahko sprostimo na naraven način. Tradicionalno se za lajšanje tovrstnih tegob uporablja ingver, kamilica, meta, melisa, janež, rdeči brest, angelika, sladki koren, artičoka in pegasti badelj.

Ljubezen po domače: Ema shujšala več kot 20 kilogramov!
Od tedaj, ko smo jo spremljali v šovu Ljubezen po domače, se je zelo spremenila. Z močno voljo in ustrezno pomočjo je namreč stopila več kot dvajset kilogramov. Ema nam je sedaj zaupala, kako ji je uspelo …

(KOMENTAR) Donirana hrana neprecenljiva za brezdomce
V ta namen smo se vključili tudi v projekt Viški hrane, katerega del smo od začetka, ko so člani Lions kluba Murska Sobota prostovoljno vozili živila do naših uporabnikov, do danes pa se je projekt docela razvil, kar za uporabnike pomeni vsakodnevni dostop do raznovrstne prehrane.

Zakaj zelje spada med zaščitna živila?

Česen je v resnici čudežno zdravilo
Vsakdo pozna koga, ki ima visok krvni tlak, povišano raven holesterola ali trigliceridov.

Za okras in za prilogo andska jagoda z vrta
So tudi na vašem okrasnem vrtu med jesenskimi rastlinami ostali nežni »pergamentni« lampijončki, ki postajajo vse bolj prozorni? Ti so že od nekdaj prisotni na okrasnih vrtovih, a naj vam povemo, da so tudi koristni za zdravje.

Včasih hrana revnih, danes hrana zdravja in dobrega počutja
Kdaj ste si nazadnje privoščili jed iz koruzne moke ali koruznega zdroba? Morda vložene koruzne storžke ali pa zgolj vloženo koruzo? Spoznajte, kako koristna je za naše zdravje, prav tako pa tudi izjemno hranljiva in ne vsebuje glutena.

Spoznajmo vse koristi kokosove vode in olja
Če smo najprej oboževali samo kokosovo moko oziroma drobtine, sta v zadnjih letih trend tudi kokosova voda, ki je pravzaprav stranski proizvod, ter kokosovo olje, ki ga s pridom uporabljamo že leta.


Nasveti, kako blažiti suh kašelj in draženje v grlu
Kašelj ni bolezen, temveč zgolj simptom bolezni dihal ali kake druge zdravstvene tegobe. Je obrambni mehanizem, prek katerega želi organizem sprostiti dihalne poti tujkov in ostalih vnetnih znakov.

Ledvični bolniki, pazite na vnos vitaminov C in B
Tudi pri dializnih bolnikih veljajo splošna načela zdrave prehrane, da morajo biti živila sveža, zdrava in prvovrstna, vendar se morajo držati nekaterih omejitev.

Okrepite svoj imunski sistem
Jesensko-zimsko obdobje z nižjimi temperaturami in razlikami v temperaturi med jutrom, popoldnevom in večerom močno oslabi naš imunski sistem. Ta pa bi moral biti ravno v tem obdobju najbolj močan, saj se lahko le tako obrani pred številnimi virusi in prehladi, ki so na pohodu.

Jamie Oliver jedel več kot prej, a shujšal 12 kilogramov
Jamie Oliver je vedno pod budnim očesom javnosti. Nekateri ga seveda obožujejo zaradi njegovih kuharskih veščin, drugi radi o njem berejo trače, no, zdaj pa vse zanima, kako je slavni kuhar izgubil kar lepo količino kilogramov.

S češnjami in česnom nad togost telesa in bolečine
Revmatične težave so pogost spremljevalec starejših ljudi, nekatere oblike revmatičnih obolenj prizadenejo kar do 80 odstotkov te populacije.


Ta mineral je ključen za zdravje srca, kosti in zob
Če imate težave s krhkimi kostmi in hrustancem, šibkimi tetivami, srbečo kožo in kožnimi nečistočami ter težave z zobmi in dlesnimi, je zelo mogoče, da vam primanjkuje silicija.

S porom so zdravili tumorje, glavobole in pehajoče srce
Še ena vrsta zelenjave, ki jo v pozni jeseni najdemo na vrtu. Por je nepogrešljiv v kulinariki, a naj vam razkrijemo, da ga ponekod uporabljajo tudi v zdravilstvu. Znana je predvsem njegova varovalna vloga pred boleznimi srca in ožilja.
