6 vrst hrane, ki upočasni staranje že v nekaj dneh
Zdravnik in znanstvenik dr. William Li je pred kratkim razkril, katera živila ohranjajo in v določeni meri celo vračajo mladost.

Mladostnost oziroma vitalnost ne glede na starost podpirajo živila, bogata z antioksidanti, vlakninami in zdravimi maščobami, kot so sveže sadje, zelenjava, oreščki in ribe. Nasprotno pa ultra procesirana hrana, sladkor in transmaščobe pospešujejo vnetja in staranje. Zdravnik in znanstvenik Dr. William Li, ki se je specializiral za prehrano kot zdravilo, pravi, da obstajajo ključna živila, ki lahko že v nekaj dneh podprejo zdravje v tolikšni meri, da hkrati upočasnjujejo staranje.
Hrana s polifenoli
Polifenoli, antioksidanti, ki so v jagodičevju, v bolj temni čokoladi in zelenem čaju, ščitijo celice pred oksidativnim stresom. Dr. Li poudarja, da zmanjšujejo vnetja in izboljšajo delovanje krvnih žil, kar upočasni staranje kože in organov.

Zdrave maščobe
Omega-3 maščobne kisline v lososu, sardelah in lanenem semenu podpirajo zdravje možganov in srca. Po besedah dr. Lija prav tako zmanjšujejo vnetne procese, ki pospešujejo staranje, ter izboljšajo celično obnovo.
Oljčno olje
Dr. Li še posebej svetuje vsakodnevno uporabo ekstra deviškega oljčnega olja, značilnega za sredozemsko prehrano, ker vsebuje polifenole in zdrave maščobe. To olje uspešno ščiti srce in preprečuje poškodbe celic.

Vlaknine
Živila, kot so polnozrnata žita, leča in brokoli, so bogata z vlakninami, ki uravnavajo prebavo in krvni sladkor. Dr. Li pojasnjuje, da vlaknine hranijo črevesni mikrobiom, ki krepi imunski sistem in preprečuje staranje, povezano z vnetji.
Probiotiki
Fermentirana hrana, kot so jogurt, kislo zelje in kombuča, vsebuje probiotike, ki uravnavajo črevesno floro. Dr. Li poudarja, da zdravo črevesje zmanjšuje sistemska vnetja in podpira dolgoživost.

Morska hrana
Ribe in školjke so bogate z beljakovinami, omega-3 in minerali, kot je cink. Dr. Li izpostavlja, da izboljšujejo zdravje kože, sklepov in limfe, kar prispeva tudi k mladostnemu videzu.
Zaradi srajčke iz hrustljavih drobtin in zlato zapečenih koščkov česna so tile rakci še posebno mikavni.
Kozice z limono in česnom
Omejitev sladkorja in ultra procesirane hrane
Prekomeren sladkor in predelana hrana povzročata vnetja in poškodbe kolagena. Dr. Li zato priporoča njihovo omejitev, saj s tem poskrbimo tako za boljšo elastičnost kože kot zdravje organov.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se