Tudi vitamine moramo uživati zmerno
Vitamini pomagajo pri razgradnji in izgradnji ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin, potrebujemo pa jih tudi za tvorbo mišic, kosti, za zdrav imunski sistem in mnogo drugih stvari.

Z mešano, pestro prehrano dobimo dovolj nujno potrebnih vitaminov. Vitamini so večinoma občutljivi in se pod vplivom zraka, visoke temperature in svetlobe lahko kemijsko razgradijo. Do izgube vitaminov lahko pride pri neprimernem skladiščenju živil, neustrezni obdelavi živil, neprimerni toplotni obdelavi ali pri drugih napakah.
Dve vrsti vitaminov
Obstajata dve vrsti vitaminov: tisti, ki so topni v vodi, in tisti, ki so topni v maščobah. Vitamin C in vitamini skupine B so topni v vodi, zato je njihova presnova hitra. Prodrejo v celice in se mešajo tako s tekočinami znotraj celic kot s tekočinami vmesnih tkiv. Tudi izločajo se hitro, in to prek dveh bistvenih naravnih izločil, kože in ledvic, torej z znojenjem in urinom. Ustvarjene zaloge teh vitaminov največkrat zadostujejo le za nekaj tednov. To pomeni, da moramo te vitamine, če se hočemo izogniti pomanjkanju, uživati redno. Vitamine, ki so topni v maščobah, telo lahko skladišči, dokler jih potrebuje. Shranjeni so v maščobnem tkivu in jetrih, tam pa lahko ostanejo tudi do šest mesecev. Med te vitamine spadajo vitamini A, D, E in K. Najboljši vir vitaminov predstavlja hrana, ki jo uživamo, predvsem sta tukaj pomembna sadje in zelenjava.
Brez mineralov ne gre
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se