Zakaj ljudje, ki jedo več sadja in zelenjave, lepše dišijo?
Ko deodorant izgubi svojo moč na vroč dan, se hitro lahko zgodi, da dišite manj sveže, kot bi si želeli.

Dobra novica je, da imate telesni vonj lahko pod nadzorom, saj lahko nanj – poleg higiene – bistveno vplivate s svojo prehrano. Nedavna avstralska študija o vlogi prehrane pri telesnem vonju je ugotovila, da je za prijeten telesni vonj najboljša dieta, ki je bogata z rastlinsko hrano.
V študiji so raziskovalci skupini moških naročili, naj dva dni nosijo le nove, bele bombažne majice, medtem pa so raziskovalci spremljali vse, kar so moški jedli v teh dveh dneh. Spodbujali so jih k telovadbi in potenju, vendar pri kopanju niso smeli uporabljati nobenega mila. Skupina žensk je nato vonjala majice in jih ocenjevala na podlagi vnaprej izbranega, opisnega jezika.
Zaključek? Raziskovalci so povedali, da so moški, ki so jedli več sadja in zelenjave, oddajali prijetnejši, slajši vonj kot moški, ki so jedli veliko mesa in ogljikovih hidratov. Moški, ki so jedli večinoma ogljikove hidrate, so bili ocenjeni kot tisti z najslabšim vonjem.
Študija je bila del raziskave na področju prehrane in privlačnosti. Ian Stephen, PhD, eden od štirih avtorjev študije, pravi: »Kar se ljudem zdi privlačno, je povezano z zdravjem. Ljudje, ki jedo več sadja in zelenjave… so ponavadi videti bolj zdravi in privlačni.« In tudi bolje dišijo.

Živila, ki izboljšajo telesni vonj
Ker raziskava poudarja pomen sadja in zelenjave za boljši vonj, je smiselno v svojo prehrano vključiti naslednja živila:
- Citrusno sadje (limone, pomaranče, grenivke): Vsebujejo citronsko kislino, ki pomaga pri izločanju toksinov iz telesa in s tem prispeva k boljšemu vonju. Poleg tega svežina citrusov preide v telo in se lahko odraža v tvojem vonju.
- Jabolka: So bogata z antioksidanti, ki nevtralizirajo proste radikale in pomagajo pri prebavi, kar lahko zmanjša nastajanje slabih vonjav.
- Zelišča (peteršilj, meta, rožmarin): Ta zelišča delujejo kot naravni dezodoranti. Klorofil v njih se bori proti bakterijam, ki povzročajo neprijeten vonj, še posebej tistim v ustni votlini in prebavnem sistemu.
- Zelena zelenjava (špinača, ohrovt): Je bogata s klorofilom, ki je znan po tem, da nevtralizira telesne vonjave. Klorofil pomaga pri čiščenju krvi in preprečuje nastajanje neprijetnih vonjav, ki izvirajo iz prebave.
- Kumare in lubenice: Ti živili imata visoko vsebnost vode, ki pomaga pri hidraciji in izločanju toksinov, kar zmanjša koncentracijo snovi, ki povzročajo neprijeten vonj.
- Čaji (zeleni čaj, čaj iz kamilice): Antioksidanti v čaju pomagajo pri razstrupljanju telesa. Predvsem zeleni čaj vsebuje polifenole, ki lahko uničijo snovi, ki povzročajo neprijeten vonj.

Živila, ki se jim je dobro izogniti
Članek omenja, da so moški, ki so jedli veliko mesa in ogljikovih hidratov, imeli slabši vonj. Nekatera živila, ki lahko poslabšajo vonj, so:
- Rdeče meso: Beljakovine v rdečem mesu se prebavljajo dlje časa, kar lahko povzroči sproščanje določenih kemikalij v znoj, ki mu dajo neprijeten vonj.
- Čebula in česen: Čeprav sta zdrava, vsebujeta žveplove spojine, ki se po prebavi izločajo skozi pore in pljuča ter lahko povzročijo močan, neprijeten vonj.
- Predelana hrana in sladkor: Ta živila vplivajo na prebavni sistem in lahko ustvarijo okolje, ki spodbuja rast bakterij, ki povzročajo neprijeten vonj.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se