Previdno – v poletnih mesecih se siri hitreje pokvarijo
Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo sir? Kako ga narežemo in kako shranjujemo? Na kakovost in stanje sira moramo biti pozorni predvsem v poletnih mesecih.

Le kdo ne mara okusnih in slastnih sirov, ki se odlično priležejo ob kozarcu dobrega vina, postreženi z orehi, figami, suhimi marelicami in domačim kruhom ali grisini? Pa vendar, ali veste dovolj o sirih? Ali tudi ti tavate v temi in stojite pred hladilno vitrino ter po navadi izbirate zgolj po občutku? Ponujamo vam nekaj namigov, ki vam bodo v pomoč pri izbiri, postrežbi in shranjevanju ter bodo pripomogli, da boste v okusu in aromi sirov zares uživali.
Rezanje
Sir lahko narežemo na rezine, kadar ga po##trebujemo za sendviče, na kocke, kadar ga postrežemo na pladnju za predjed, ali nastrgamo, kadar ga potresemo po hrani in zapečemo v pečici. Če je sir v obliki hlebčka in ima trdo skorjo, se ne trudite z odstranjevanjem skorje. Pravilo namreč veleva, da naj bi tudi vsako rezino postregli s skorjo, saj je okus tam najbolj intenziven. Če režete mehke sire, prej namočite nož v vodo. Tako boste preprečili trganje pri rezanju.
Na voljo je več posebnih nožev
Cel kolut boste najlažje razrezali z nožem, ki ima med držaloma razpeto širše rezilo ali pa kar kovinsko nitko. Za rezine trdega sira se odlično obnese poseben »oblič«, ki ima zarezo, skozi katero drsijo tanke rezine sira. Posebej trdih sirov (kot je na primer parmezan) pa se, kadar so v kolutu, lotimo kar z zašiljeno konico nožička. Bolj kot za rezanje gre v tem primeru za vrtanje sredice. Posebej ukrivljeno rezilo z luknjami ima nožič, ki je namenjen za rezanje mehkejših sirov. Luknje v rezilu preprečijo rezinam, da bi se prilepile na nož.

Shranjevanje
Narezan sir zavijemo v folijo ali položimo v plastično posodo z neprepustno zaprtim pokrovom ali na lesen pladenj s steklenim pokrovom. Hranimo ga na hladnem. Sir v hlebčku shranjujemo v hladilniku, v predelu, ki je namenjen za zelenjavo. Zamrzovanje sira ni priporočljivo, saj tako izgubi aromo in kakovost. Preden sir postrežemo, ga vsaj eno uro prej damo na sobno temperaturo. Le tako bo razvil poln okus in strukturo.
##ARTICLE-1837560
Sveži sir
Ta ne potrebuje zorenja in ima velik delež vode. Ko se mleko sesiri, ločijo posamezne grudice sira in sirotko. Posnetemu mleku dodajo kislino in mu primešajo kislo smetano, da nastane skuta.
Mehki sir
Mehki sir zori od zunanjosti proti notranjosti, čas zorenja pa po navadi traja od enega do dva tedna. K tej vrsti sira uvrščamo nekatere sire s plemenito plesnijo.

Poltrdi sir
Poltrdi sir zori od enega do dva meseca. Zorenje lahko poteka v foliji, vosku ali pa v skorji, pridelani iz rdečih mlečnokislinskih bakterij.
Trdi sir
Ta ne vsebuje več kot 40 odstotkov vode. Ker dolgo zori, velja za najbolj aromatično vrsto sira.
Topljeni sir
Topljeni sir ima daljšo obstojnost in nežnejši okus, zato ga postrežemo z dodatki, kot so mesnine ali oreščki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se