© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Z rožiči nad tesnobnost, z mandarinami do vitke linije


Uredništvo
22. 11. 2025, 17.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Tudi v hladnih novembrskih dneh lahko uživamo v zdravem sadju in zelenjavi ter tako na naraven način zapremo pot prehladom in dihalnim obolenjem.

mandarinin čaj
Profimedia
Čaj iz mandarininih lupin je aromatičen napitek, ki naravno pomirja prebavo in prijetno ogreje telo.

Poznate rožiče? Še ne? Rožiči (Ceratonia siliqua) rastejo na istoimenskem drevesu, ki ga najdemo v deželah Sredozemlja. Pripravki iz rožičev se v ljudski medicini uporabljajo pri težavah s prebavnimi motnjami, drisko in zgago.

Rožičeva moka v mešanici s sončničnimi semeni in riževo moko tvori blag pripravek, ki koristi pri zdravljenju driske tudi manjših otrok, pomaga pa tudi pri pomirjanju razdraženega črevesja. Sluz in smolo zdravilci priporočajo za blaženje bruhanja, in to v blagih pripravkih, ki koristijo in so primerni tudi za otroke ter nosečnice. 

Prebavne težave

Raziskave, ki so jih naredili na eni od britanskih univerz, so pokazale, da rožiči pomagajo izboljšati raven lipidov pri ljudeh s prekomerno telesno težo. Rožičevo smolo se lahko uporablja kot dietno živilo in nadomestek čokolade. Rožiči sicer nimajo okusa, podobnega čokoladi, a snovi, ki jih vsebujejo, ugodno vplivajo na naše počutje.

Preberite še

Primerni so za uživanje tudi pri sladkornih bolnikih in ljudeh, ki jih pestijo težave z migrenami, napadi tesnobe, nervozo in podobno. Rožiči so naravno sladki, zato se pri pripravi čokoladnih sladic lahko izognemo dodajanju sladkorja. In še to – kalorična vrednost rožičev je kar za dve tretjini nižja od čokolade.

rožiči
Profimedia
Kalorična vrednost rožičev je kar za dve tretjini nižja od čokolade.

Krepitev imunske odpornosti

V hladnih zimskih dneh si poletje radi prikličemo z okusnimi agrumi. Mandarine zagotovo veljajo za priljubljeno zimsko sadje, saj so izjemno okusne in poleg tega še zdrave. Z eno mandarino, težko približno 110 gramov, zaužijemo približno 32 miligramov vitamina C, kar je polovica priporočene dnevne količine.

Vitamin C je poznan kot močan antioksidant, ki pomaga telesu v boju proti prostim radikalom, ki ogrožajo zdrave celice. Pospešuje celjenje ran, pomaga pri preprečevanju nevrodegenerativnih bolezni, pri pojavu artritisa, v obdobjih prehladnih obolenj in gripe. Vsebnost vlaknin v eni mandarini pa zadosti osmim odstotkom dnevne priporočene vrednosti.

mandarine
Profimedia
Uživanje mandarin vpliva na zniževanje nezdravega holesterola in poskrbi za občutek sitosti.

Zdravilni olupki mandarine

Največja prednost prehrane, bogate s topnimi vlakninami, ki jih najdemo tudi v mandarinah, je zniževanje nezdravega holesterola v krvi. Vlaknine so pomemben člen pri uravnavanju prebavnega sistema, saj poskrbijo za občutek sitosti, ki se pogosto pojavi pri hrani, osiromašeni vlaknin.

Naj povemo še, da ena mandarina v povprečju vsebuje 64 kalorij in 0,4 grama maščob, zaradi česar je odlično živilo v času hujšanja. Eterično olje, ki ga pridobivamo iz lupine, se uporablja za masaže, osvežitev prostorov in pripravo zdravilnih kopeli za otroke, saj blagodejno deluje na prekomerno razburjenje, hiperaktivnost in stres.

Čaj iz mandarininih lupin

Če ste uspeli kupiti neškropljene mandarine (mandarine iz ekološke pridelave), lahko njene lupine uporabite za pripravo čajev. Lupine postavite na papirnate brisače ter jih posušite na hladnem in temnem mestu. Za pripravo čaja nekaj lupinic stresite v skodelico in jih prelijte z vrelo vodo ter pokrijte za 10 minut.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.