Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Nasvet

Preprečimo rast bakterij in si zagotovimo varne obroke


zf
25. 6. 2017, 16.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:03
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Poleti bodimo pozorni pri pripravi in shranjevanju hrane.

piknik
Profimedia
V poletni vročini bodite pozorni na ustrezno shranjevanje hrane.

Vsa hrana je podvržena mikrobiološkim, kemičnim in fizičnim spremembam, poleg tega se hranilne vrednosti hrane spreminjajo zaradi različnih procesov. Zato je izredno pomembno, da preprečimo rast bakterij, to pa zagotovimo z ustreznim ravnanjem s hrano in primernim shranjevanjem. Večina bakterij se optimalno razvija pri temperaturi med 10 in 60 stopinjami Celzija. Pri temperaturah nad 60–65 stopinjami se v zadostnem času večina bakterij uniči. Poleti moramo biti zaradi visokih temperatur posebej pozorni na pravilno pripravo in shranjevanje hrane. Visoke temperature namreč omogočajo razvoj različnih mikroorganizmov, četudi živilo navzven ne kaže znakov pokvarjenosti.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.