Oznake na živilih, ki veliko obljubljajo, a pogosto lažejo
Se tudi vi vsakič znova ujamete v zanko »bolj zdravih« živil, ki privabijo s takšnimi ali drugačnimi obetavnimi oznakami? Ali ste preverili, kaj se zares skriva v njih?

Včasih se zdi, da bolj ko se trudimo izbirati zdrave izdelke, bolj nam trženjske in oglaševalske strategije postavljajo ovire na pot in nas poskušajo zvabiti k nezdravi hrani. Toda z malo vaje in upoštevanjem nekaj navodil se lahko zlahka prebijete skozi trženjsko meglo. Izbrali smo nekaj najpogostejših oznak in raziskali njihov pomen.
Brez dodanega sladkorja
Ta vabljiva oznaka pomeni, da izdelek ne vsebuje nobenega sladila, kajne? Narobe. Pomeni samo, da ni dodanega nobenega naravnega sladkorja, torej tistega, pridelanega iz sladkornega trsa ali sladkorne pese (sukroza).
Izdelek lahko vseeno vsebuje eno ali več sladil, predvsem visokofruktozni koruzni sirup, ki je slajši in cenejši od »pravega« sladkorja, ali nadomestke sladkorja, pa tudi druge dodatke. Zato ne pozabite prebrati sestavin izdelka in med njimi poiščite sladkor oziroma nadomestke sladkorja, saj se uporabljajo tudi v izdelkih, kjer jih sploh ne bi pričakovali.

Manj mastno
Če je mleko ali mlečni izdelek označen kot manj masten, je točno takšen. Toda maščobe dajo hrani okus. In da bi bil izdelek zato sploh okusen, je po navadi poln sladkorja in po možnosti še drugih dodatkov, ki so potrebni za zgostitev in stabilizacijo.
Še posebej bodite previdni pri izbiri manj mastnih sadnih jogurtov, ki se vam sicer zdijo popoln prigrizek ali sladica, a imajo dejansko toliko dodanega sladkorja, škroba, stabilizatorjev ali arom, da je bolj zdravo pojesti polnomasten jogurt z dodanim svežim sadjem.
Samo 99 kalorij
Ta je pa gotovo najboljša! Ni res. Niso vse kalorije enake, in da bi ohranili zdravje, si morate vedno prizadevati, da jih dobite iz najbolj zdravega vira. Ko smo že pri tem, pazite – izdelki z malo kalorijami so po navadi polni nepotrebnih dodatnih sestavin.
Žitne ploščice so značilen primer: njihove oznake vabijo z obljubo o malo kalorijah in čudežno besedo »polnozrnat«, njihov namen pa je prepričati kupca, da ploščica koristi zdravju. A opazili boste visoko vsebnost sladil (katerekoli vrste), maščob, umetnih arom, dodatkov in konzervansov – in če potrebujete več kot le nekaj sekund, da preberete seznam sestavin, se takšnemu izdelku na daleč izognite.

Govedina iz pašne reje
Najbolj zdrava govedina je meso živali iz ekološke pašne reje, toda da bi meso vsebovalo veliko esencialnih maščobnih kislin, predvsem omega 3, in malo nasičenih maščob, mora biti govedo hranjeno s travo do zakola. Pogosto pa se dogaja, da govedo krmijo s travo samo nekaj mesecev in rejo končajo z žiti, kar znatno zniža raven esencialnih maščobnih kislin ter dvigne raven nasičenih maščob v mesu.
Da bi zagotovo vedeli, ali je govedina in drugo meso iz pašne reje resnično najboljše za vaše zdravje, poiščite zanesljivega lokalnega rejca ali mesarja oziroma posezite po mesnih izdelkih z ekološkim certifikatom. Sicer se vam utegne zgoditi, da boste po ceni mesa iz pašne reje plačali za meso živali, hranjenih z žiti.
Sicer pa naj bo poleg zmernih količin pustega mesa poudarek raje na minimalno predelanih rastlinskih beljakovinah, na primer fižolu, kar je tudi do okolja prijaznejši način.
E-novice · Zdravje
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se