Takšna je resnica o ogljikovih hidratih
O njih vlada kar nekaj mitov. Jih sploh še smemo jesti? Ali se jim je treba odpovedati povsem ali samo zvečer?

Kruh, testenine, krompir, sladkor - vsa ta živila vsebujejo veliko ogljikovih hidratov. Slovenci imamo radi ravno tako hrano. Toda ali je taka prehrana dobra ali slaba za nas? Kako vpliva na našo težo?
Kaj delajo ogljikovi hidrati v našem telesu?
Ogljikovi hidrati so poleg maščob najpomembnejše pogonsko gorivo za možgane in mišice. Sestavljeni so iz molekul sladkorja. To seveda ne pomeni, da so živila z visokim deležem ogljikovih hidratov sladka, mnogi pa sicer ne vedo, da se fruktoza v sadju tudi prišteva med ogljikove hidrate.
Ogljikovi hidrati so poleg maščob najpomembnejše pogonsko gorivo za možgane in mišice.
Ogljikove hidrate delimo na enostavne in sestavljene. Ko jih zaužijemo, se v našem prebavnem traktu ponovno razstavijo v enostavno glukozo, preden preidejo v kri. Hormon inzulin glukozo transportira do telesnih celic. Če so te preskrbljene z dovolj energije, se preostanek v obliki glikogena uskladišči v jetrih. Če tudi tam ni več prostora, se zgodi tisto, kar nam je najmanj všeč: glikogen se udobno namesti v maščobnih celicah.
Ali telo sploh potrebuje ogljikove hidrate?
Jih, vendar ne tako veliko, kot je veljalo še do nedavnega. Ogljikovi hidrati v sadju, sladkarijah in močno obdelanih žitih so sestavljeni iz enostavnih sladkorjev. Telo jih hitro predela in tako hitreje preidejo v kri. Telo od njih ne dobi energije za veliko časa. Visok dvig nivoja krvnega sladkorja spodbudi tudi precejšnje izločanje inzulina. Krvni sladkor se že po kratkem času spet zniža - doživimo napad volčje lakote. Po še več ogljikovih hidratih.
Preberite tudi:
- Ima kar 150 odstotkov več koristnih mineralov in vitaminov kot pšenica
- Kako se znebiti napihnjenosti? Naravni načini, ki resnično pomagajo
- Uporabljate jo v kuhinji, a njene zdravilne moči verjetno ne poznate
Drugače je s kompleksnimi ogljikovimi hidrati: telo jih predeluje počasneje, ohranjajo stabilno raven krvnega sladkorja in zato za dlje časa nasitijo. Ti »dobri« ogljikovi hidrati so v polnozrnatih izdelkih, stročnicah, naravnem rižu in tudi v zelenjavi.

Lahko hitreje shujšamo brez ogljikovih hidratov?
S prehrano brez ogljikovih hidratov sicer hitro začnemo hujšati, brez ogljikovih hidratov pa telo ne more pravilno predelati maščob in beljakovin. In telo tudi začne izkoriščati svoje maščobne celice za energijo.
Vendar to pomeni tudi zelo osiromašeno prehrano, saj se ogljikovi hidrati nahajajo domala povsod - tudi v zelenjavi. Če ne jemo ogljikovih hidratov, zaužijemo tudi prevelike količine beljakovin in maščob, kar pa lahko spet izzove različna obolenja, kot na primer motnje v presnovi maščob ali pa putiko.
Pazite le, da boste jedli čim manj sladkih in industrijsko predelanih jedi, občasno si privoščite kompleksne ogljikove hidrate iz polnozrnate moke in izberite zelenjavo in stročnice, ki vsebujejo tudi veliko vlaknin.

Se je smiselno zvečer odpovedati ogljikovim hidratom?
V zadnjem času je popularna teorija, da v spanju izgubljamo maščobo, če zvečer ne zaužijemo ogljikovih hidratov, ker naj bi telo predvsem ponoči črpalo iz svojih maščobnih rezerv. To sicer ne drži čisto, saj telo tudi čez dan energije ne dobi le iz hrane, ki jo zaužijemo, temveč poseže tudi po maščobnih rezervah.
Dejstvo: iz zdravstvenih razlogov se ni smiselno povsem odpovedati ogljikovim hidratom, saj lahko telesu začne primanjkovati življenjsko pomembnih hranil. Vsekakor pa se izplača, da zmanjšate njihov vnos. Predvsem tistih, ki vplivajo na nivo krvnega sladkorja. Bodite tudi pozorni, da bodo polnozrnati izdelki zares polnovredni, in zaužijte več ogljikovih hidratov iz zelenjave in stročnic.
Specite si pravi polnozrnati kruh
Zapomnite si, da ni vsak polnozrnati kruh tudi v resnici tak. Pravi vsebuje najmanj 90 odstotkov polnozrnate moke ali drobljenec. Velikokrat pa se v njem znajde pretežno bela moka, ki jo obarvajo z maltozo.
Za 2 štruci potrebujete:
- 1 kocko kvasa
- 60 ml mlačne vode
- 500 g polnozrnate pšenične moke
- 500 g pirine moke
- 1 pest bučnih semen
- 1 pest lanenih semen
- 1 žlico morske soli

Priprava:
Kvas stopite v vodi. V drugi skledi zmešajte preostale sestavine, prilijte kvašeno mešanico in testo od zunaj navznoter gnetite približno 10 minut. Skledo pokrijte z vlažno kuhinjsko krpo in testo pustite vzhajati približno 20 minut.
Testo vnovič gnetite 10 minut. Oblikujte dve štruci in ju po diagonali večkrat zarežite. Štruci položite v pekač in ju pustite počivati še 15 minut.
Pečico segrejte na 240 stopinj. Pekač potisnite v pečico, podenj pa postavite skodelico z vodo. Kruh približno 20 minut pecite pri 230 stopinjah. Temperaturo znižajte na 160 stopinj in kruh pecite še približno 30 minut.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se