
Uporabljate jo v kuhinji, a njene zdravilne moči verjetno ne poznate
Origano je 42-krat močnejši antioksidant, kot je to na primer jabolko.

Origano najbolj poznamo kot nepogrešljivo začimbo za pico ter v jedeh s paradižnikom in testeninami. Njegova uporaba v kulinariki pa je mnogo bolj raznolika, medtem ko je eterično olje origana izjemno cenjeno v aromaterapiji. Kozmetična industrija je prav tako prepoznala njegove kakovosti za nego obraza in telesa.
Origano za močnejšo aromo
Origano je rastlina z intenzivnim okusom in vonjem, uporabljamo lahko sveže liste ali tudi kot zdrobljeno in zmleto začimbo. Zanimivo je dejstvo, da je origano ena od redkih rastlin, ki ima močnejšo aromo posušena kot sveža. V kulinariki se origano uporablja pri pripravi mesa ter v različnih vegetarijanskih jedeh.
Zanimivo je dejstvo, da je origano ena od redkih rastlin, ki ima močnejšo aromo posušena kot sveža.
Odličen je za pojačanje arome različnim pečenim jedem, solatam, kakor tudi juham, na primer fižolovi in grahovi. Bučke, brokoli, cvetačo in jajčevce prav tako dopolnjuje s svojo aromo, odlično pa se ujema s česnom, čebulo, timijanom, baziliko, peteršiljem in olivnim oljem.
Pri pripravi jedi z blažjim okusom lahko origano prevlada s svojo močjo in je lahko celo grenak. Takšnim jedem je namesto origana bolje dodati majaron. V italijanski kuhinji je origano zelo pomembna začimba za različne testenine, jedi iz školjk in nepogrešljive pice.

Od mesnih jedi bomo z origanom začinili piščančje meso z mocarelo, goveji stifado, jagnjetino in številne druge jedi. Riba, pečena v soli, ki smo ji dodali origano, bo imela poseben sredozemski okus. Francosko provansalsko mešanico začimb, v kateri so ob origanu še majaron, timijan in rožmarin, dodajajo mnogim okusnim jedem.
Preberite tudi:
- Ste vedeli, da je cimet tako zelo koristen?
- Tako postenje vpliva na vaše telo
- 5 najbolj pogostih znakov slabe diete
Tipične sredozemske začimbe, ki jih dodajamo ribam, jagnjetini, različnim solatam, juham, jedem na žaru, so bazilika, peteršilj, koper, timijan, majaron, lovorjev list, rožmarin, origano, žafranika, kapre, koromač.
Mnogo več od boljšega okusa
Začimbe so najbolj poznano preventivno sredstvo, s katerim si lahko okrepimo imunski sistem in tudi delovanje celotne presnove. Raziskave so pokazale, da ima origano številne protibakterijske, protiglivične, protivirusne in antioksidacijske lastnosti, zaradi česar se uporablja tudi za medicinske namene.
Raziskave so pokazale, da ima origano številne protibakterijske, protiglivične, protivirusne in antioksidacijske lastnosti.
Je naravni antibiotik, sredstvo za izkašljevanje, za širjenje bronhijev, učinkovit je tudi proti krčem. Svojo moč pokaže tudi pri vnetju sinusov, še posebej pri kroničnih vnetjih grla, nespecifičnih vnetjih ušes, prehladih, virozah, gripi in dolgotrajnih tegobah z nosom kot tudi pri vnetju mehurja.
Origano, kakor bazilika in rožmarin, vsebuje rožmarinsko kislino, za katero je značilen protivnetni učinek, zato učinkovito zdravi alergijsko astmo. Ta močni antioksidant pomaga preprečevati poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali, s čimer varuje pred rakom, srčnimi boleznimi, aterosklerozo in prezgodnjim staranjem.
Da je eden od najmočnejših naravnih antioksidantov, potrjuje podatek, da ima 42-krat večjo antioksidacijsko aktivnost kot recimo jabolko. Origano ima prav tako močne antibakterijske lastnosti, tudi po zaslugi sestavin, kot sta timol in karvakrol. Raziskave so pokazale, da spojina teh dveh olj ustavlja rast mnogih vrst bakterij.
Če origano uporabljamo za kožne bolezni ali infekcije, moramo nekaj kapljic origanovega olja pomešati z drugim oljem, recimo z olivnim ali kokosovim, ter namazati okuženo mesto. Origanovo olje, pomešano z olivnim oljem, si lahko vtremo na dele telesa, ki nas bolijo zaradi vnetja mišic ali bolečih sklepov.

Od origana lahko uporabljamo sveže ali posušene liste, lahko pa ga pijemo kot čaj, ki pomaga pri bronhitisu, prehladu ali vnetju grla ter tudi pri bolečinah v črevesju. Čaj pripravimo tako, da eno čajno žličko posušenih in zdrobljenih listov origana prelijemo s skodelico vroče vode in pustimo stati deset minut, nato precedimo.
Origano v aromaterapiji
Origano se uporablja tudi v kozmetiki za nego telesa. Eterično olje origana je izjemno cenjeno in ga pogosto uporabljajo v aromaterapiji. Pridobivajo ga z vodno destilacijo, olje je svetlo rumene barve, uporabljamo pa ga le zunanje, in to za masažo pri revmatskih bolečinah, bolečinah v mišicah, glavobolu, vnetnih procesih ter za sprostitev.
Uporablja se tudi za kopel pri kožnih boleznih, nevrozah, za inhalacijo pri prehladu, zamašenem nosu in bronhitisu. Iz origana izdelujejo mast, ki je zelo učinkovita pri revmi, pa tudi pri različnih glavobolih in migrenah. Sveži sok rastline zdravi težave z ušesi. Origana ne smejo uporabljati nosečnice, niti v obliki olj za masažo.
Trenutno
8 °C
Delno oblačno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
torek, 18. 3
Jasno
sreda, 19. 3
Jasno
7-dnevni obeti