Kuhnapato: Kuhali pri Jakšetu na Drski in v gostilni Vovko na Ratežu



Če se morda še kdo sprašuje, ali so pri projektu Kuhnapato vidni rezultati, lahko po nekaj letošnjih, tudi tekmovalnih etapah, z veseljem potrdimo dejstvo, da delamo korake k uresničevanju poslanstva v celoti. To so dokazali osnovnošolci Dolenjske in Posavja tudi 11.4.2017 v Gostilni Jakše v Novem mestu, kjer se tradicija piše že 60 let.
Morda je le treba malce bližje pogledati ustvarjalnost otrok, jim prisluhniti in uživati v izjemnih okusih, ki jih je narekovala zgodovina prehranjevanja njihovih prednikov in ki so jih v letošnjem šolskem letu še bolj, kot doslej prilagodili potrebam telesa ali posledično zagotavljanju zdravja. Otroci OŠ Drska Novo mesto, OŠ Frana Metelka Škocjan, OŠ Krmelj in OŠ Marjana Nemca Radeče so šolska kosila, ki so jih v okviru Nacionalnega programa Dober tek Slovenija na pobudo MZ, v velikih šolskih kuhinjah skoraj samostojno, nekateri izmed njih kuhali tudi dvakrat na mesec (saj je bilo kuhanja željnih veliko otrok), pripravili za oči in okuse komisije. Spoznali smo del knapovske košte, izvedeli, od kod ime gorjanski poteček ali zakaj »pristavljenka«, zakaj je treba krompir pred kuhanjem popražiti in kako se tomerl lahko ponudi v sodobni različici, okusili z zdravimi sestavinami oplemenitene ocvirkove kroglice in podoživeli belokranjsko povitico, ki so jo decembra zvijali po vsej šolski kuhinji in malo tudi izven nje. Tisti, ki otroke spremljamo skozi leta ustvarjanja, smo bili presenečeni nad napredkom, vidnem v celotnem procesu. Za to so nedvomno zaslužni mentorji posameznih skupin, ki jih že nekaj let spodbujajo, motivirajo in jih usmerjajo k verodostojnim informacijam, pravilnim kombinacijam okusov in zagovorom vzrokov priprave včasih v odnosu do danes. Spoštovanja vredno pa je dejstvo, da jih znajo pustiti same takrat, ko otroci zmorejo vključiti svojo domišljijo in sposobnosti, saj se vendar učijo. Učimo se eden od drugega in tudi temu je namenjen naš celoten projekt, ki skozi leta vključuje ali povezuje raznolika znanja in veščine. Za nadgradnjo le-teh pa skrbijo strokovnjaki, ki nam stojijo ob strani in na tekmovanjih nastopajo v vlogi komisije.
Tokrat so komisijo sestavljali:
Tea Kordiš, Nacionalni inštitut za javno zdravje
Rok Vovko, Gostilna Vovko
Borut in Kristina Jakše, Gostilna Jakše, gostitelja
Odločili so se, da bomo v finalu ponovno priča:
Škocjanskim kuharcam, OŠ Frana Metelka Škocjan z repo in fižolom v juhi in gorjanskim potečkom
Beljačkom, OŠ Drska z zeljem in krompirjem v obliki enolončnice ter jabolčno pito z orehi
Čestitamo vsem mladim nadobudnim kuharjem in njihovim mentorjem.
Posavci in Zasavci na Ratežu
Kako tradicionalne jedi lastne prehranske dediščine, ki krasijo tudi gastronomsko strategijo posamezne regije, preobraziti v zdrav, uravnotežen obrok, so 10.4.2017 pokazali osnovnošolci Zasavja, Kozjanskega in dela Posavja v Gostilni Vovko, kjer so domače sestavine okoliških kmetij že zdavnaj izrinile »prišleke« v ovitkih.
Očarali so s pristnostjo, otroci OŠ Ivana Skvarče Zagorje ob Savi, OŠ Kozje, OŠ Tončke Čeč Trbovlje in OŠ Dobje, že ko so se rdečih lic, tresočih se rok, skoraj pozabili da je treba dihati, podali k lično urejenim kuharskim mizam in organizirano poprijeli vsak za svojo skledo zelenjave in sadja. Seveda so mesili tudi testo za jabolčno slivov štrudel ali drugačnega za ovijanje jabolk, pa podlago za kozjansko kruhovo potico ali iz črne pirine moke izdelali metuljčke za v juho, oz. vanj zamesili koprive ali čemaž. Pri Vovkotu se je kadilo iz loncev in od otroške vneme. Da bo le vsak prijem pravilen, vsak nagib profesionalen, vsak košček hrane vedno na pravem mestu in končne kreacije popolne tako po okusu, kot videzu. Seveda pa je kot vedno razlaga podala tisti pečat, ki poslušalca, jedca ali strokovno komisijo gane in ustvari celoto ali dokaz, da so kuhali z ljubeznijo. Tokrat smo še posebej prisluhnili pristnim pripovedim otrok o samoumevnosti zdravega načina prehranjevanja, o izvoru sestavin, ki so jih prispevali vsak del, saj jih vendar izdelujejo na domačih kmetijah in navdušenju sošolcev, ko so prav takih kosil bili deležni vse od novembra. Zavidali smo jim, ko so se pred nami znašle jedi kot npr.: juha s tremi žiti, pa fižolovo pecivo, kašnato zelje in v krhkem testu pečena, polnjena jabolka, koprivni poljubčki in šmorn na regratu…! K celotnemu postopku so se podali razumno, vedoč, da delajo dobro zase in za celotno generacijo, ne glede na to ali bodo zmagali ali ne. Odlični so bili vsi in vse, kar so pripravili!
Nianse, ki so ločile boljše od dobrih so bile malenkostne in povezane s parametri ocenjevanja, med katere štejemo letos tradicijo ali zgodovino, lokalno pripadnost jedi, predvsem pa prirejenost današnjim potrebam telesa ali večji vnos zelenjave in sadja na račun maščob ter seveda srčnost otrok in dokaz, da to ni le muha enodnevnica.
Komisijo so sestavljali:
Katja Povhe Jemec, Ministrstvo za zdravje
Borut Jakše, Gostilna Jakše
Rok Vovko in Manca Kerin Vovko, Gostilna Vovko, današnja gostitelja.
Da bi jih ponovno videli v finalu, so prepričali:
Kozjanski zmajčki, OŠ Kozje s korejevcem in kozjansko kruhovo potico
Kul Dobjani, OŠ Dobje s čemaževo juho, regratom in šmornom iz pečice ter koprivnimi in čemaževimi piškoti
Čestitamo vsem nastopajočim kuharjem in njihovim mentorjem!
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se