© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

S kalčki izboljšajte zdravje in preženite prve prehlade


Uredništvo
23. 11. 2025, 05.55
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kalčki so simbol življenja, nov začetek rastline ter bogat naravni vir vitaminov in mineralov. Posebej koristno jih je uživati v zimskem času, ko je zelenjave manj.

kalčki
Profimedia
Nekatere vrste kalčkov vsebujejo tudi antioksidante, ki povečujejo odpornost proti nekaterim oblikam raka.

Kalčki so pri nas dokaj nova pogruntavščina, saj se še pred dobrim desetletjem ni kaj dosti govorilo o njih. A brez težav jih lahko vzgoji kdorkoli. Če jih bomo vzgajali sami, bomo vedeli, kaj bomo jedli. Ne pozabimo, da so čudovita popestritev jedilnika, sploh v zimskih dneh in takrat, ko koga gostimo.

Nikar ne pozabite nanje v času prehladov in viroz. Kalčki imajo visoko hranilno vrednost, so polni vitaminov in mineralov. Uporabite jih lahko pri pripravi solat, namazov, dušenih jedi, prilog, omlet, narastkov ali zgolj kot čudovito, okusno in zdravo dekoracijo.

Poleg tega so eden redkih živil, ki jih lahko pridelamo doma vse leto, brez vrta in brez posebnih priprav. Zadostuje le kozarec, mrežica ali poseben kalilnik ter nekaj minut pozornosti na dan. Zaradi svoje priročnosti kalčki postajajo stalnica v kuhinjah ljudi, ki si želijo bolj sveže, lokalne in prehransko bogate jedi.

Katere kalčke bi kalili?

Preden se lotite kaljenja, je dobro poznati nekaj osnov. Semena kalčkov imajo različne okuse in tudi čas kaljenja je precej različen. Če boste gojili semena gorčice, redkve ali vrtne kreše, lahko pričakujete rahlo pekoč okus, ki spominja na hren, semena sladkega komarčka pa imajo okus po janežu. Kalčki sončničnih semen imajo precej lešnikast okus, kalčki leče po okusu spominjajo na orehe.

kalčki
Profimedia
Iz zrn leče in čičerike lahko zelo hitro pridobimo kalčke, ki so prava vitaminska bomba. Kalčke moramo vedno uživati prekuhane.

Odlično je, da lahko s kombiniranjem različnih semen ustvarimo svoje mešanice okusov: od blage lucerne in detelje, do izrazitih brokolijevih in redkvinih kalčkov. Zrna, kot so mungov fižol, pira in ajda, pa dajo bolj hrustljave kalčke, primerne za wok jedi in tople priloge. Pri izbiri semen pazimo, da so ekološka in namenjena kaljenju, saj so takšna običajno manj obdelana in primernejša za uživanje v surovem stanju.

Zakaj so kalčki tako zdravi?

Preberite še

Študija, ki so jo dokazali na ameriški univerzi v Pensilvaniji, pravi, da je v kalčkih 500 odstotkov več vitaminov in mineralov kot v semenih. Šest skodelic dnevno bi tako zadostilo potrebam po hranilnih snoveh. Organizmu pa bi kalčki dovajali bolj zdrave beljakovine, kot so tiste, ki jih najdemo v mesu in drugih rastlinskih virih.

V sojinih kalčkih najdemo veliko vitaminov B-kompleksa ter vitaminov A in C, ki sta antioksidanta in pomagata ohranjati zdrav organizem. Med kaljenjem se vsebnost vitamina A poveča kar za trikrat, vitamina C pa za petkrat. Seveda imajo kalčki še številne druge koristi za telo.

shutterstock_1562581270.jpg
Shutterstock
Če vas prehlad ali viroza hitro oplazi, uvrstite večje količine kalčkov na svoj jedilnik.

Kalčki detelje, brokolija in soje vsebujejo tudi kanavanin, ki povečuje odpornost proti nekaterim oblikam raka, ter estrogene, ki spodbujajo rast in gostoto kosti ter zavirajo osteoporozo. Če ste med občutljivimi in vas prehlad ali viroza hitro oplazi, uvrstite večje količine kalčkov na svoj jedilnik.

S kalčki do boljše prebave

Dodatna prednost kalčkov je njihova izredno visoka prebavljivost: med kaljenjem se kompleksni ogljikovi hidrati, škrob in beljakovine deloma razgradijo na lažje prebavljive oblike. Zato telo hranila hitro uporabi za energijo, regeneracijo in dobro delovanje imunskega sistema.

Ne smemo pa pozabiti na dejstvo, da kalčki zaradi svoje svežine vsebujejo encime, ki jih v običajni toplotno obdelani hrani ni veliko. Ti encimi pomagajo telesu pri presnovi in razstrupljanju ter prispevajo k boljšemu počutju.

E-novice · Zdravje

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.