Z jajčnim beljakom do manjšega stresa
Jajčni beljak, prozorna tekočina, ki obdaja rumenjak in vsebuje vitamine skupine B, med drugim skrbi za boljšo presnovo in zdravo kožo.

Jajčni beljak, prozorna tekočina, ki v jajcu obdaja rumenjak, skupaj s tem tvori pravo zakladnico nujnih mikrohranil, ki močno podpirajo zdravje. Strokovnjaki, kot je nutricionist dr. John Berardi, poudarjajo, da lahko že dve jajci dnevno zagotovita dobro tretjino ključnih vitaminov in mineralov za optimalno delovanje telesa.
Vitamini in minerali v jajčnem beljaku
Jajčni beljak je manj kaloričen kot rumenjak, a je bogat z beljakovinami, vsebuje pa tudi nekatere vitamine iz skupine B, predvsem vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin) in vitamin B5 (pantotenska kislina). Riboflavin je ključen za zdravo presnovo, kožo in oči, niacin podpira delovanje živčnega sistema in prebavo, pantotenska kislina pa je bistvena za obvladovanje stresa. V beljaku so tudi minerali, kot sta selen in magnezij, ki krepita imunski sistem in mišično funkcijo. Nepogrešljiva sta, kar zadeva vzdrževanje celične integritete in preprečevanje oksidativnega stresa.

Trije zdravi in preprosti recepti z jajčnim beljakom
- Omleta z beljaki in s špinačo: 3 beljaki, špinača in paradižnik. Ta jed je bogata z beljakovinami in železom.
- Beljakov smuti: 2 beljaka, banana in mandljevo mleko. Napitek, odličen za regeneracijo po vadbi.
- Pečeni beljaki s papriko: 4 beljaki, paprika in začimbe. Za lahek obrok z malo kalorijami.
Kako nato uporabiti rumenjake?
Beljaki so sicer izjemno priljubljeni tudi kot osnova za torte in sladice s svežim sadjem ter v obliki španskih vetrcev, saj imajo omenjene peresno lahke sladice, če seveda odmislimo sladkor, izjemno malo kalorij. A kako nato uporabiti rumenjake? Odlični so kot sestavina za domačo majonezo, v kremah za torte, kot dodatek k testeninam za večjo hranilnost ali pri pripravi domačega sladoleda.
Ali veste, da je nežna slaščica pavlova je svoje ime dobila po elegantni balerini Ani Pavlovi?
Poletna pavlova z jagodičjem
Španski vetrci so odlična izbira, kadar se sprašujemo, kako porabiti beljake
Mavrični španski vetrci
Primerjava beljaka s čičerikino vodo
Čičerikina voda, znana tudi kot akvafaba, je priljubljen veganski nadomestek jajčnega beljaka. Kar zadeva samo teksturo v receptih, se akvafaba izkaže več kot odlično. Vsebuje tudi nekaj beljakovin in ogljikovih hidratov, a je, kar zadeva mikrohranila, v primerjavi z jajčnim beljakom precej revnejša. Nima niti omembe vrednih vitaminov iz skupine B niti ključnih mineralov. Vegani naj nujna mikrohranila zato nadomestijo z drugimi viri, kot so oreščki ali obogatena živila.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se