Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Znanstveniki razkrivajo
Čas branja 2 min.

Presenetljiva zdravstvena korist pitja čaja


Tina Lucu/Revija Liza Maja
25. 3. 2025, 20.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Čaj je že dolgo ena izmed najbolj priljubljenih pijač na svetu. Ljudje ga pijejo zjutraj ob zajtrku, popoldne, ali pa zvečer za sprostitev pred spanjem.

čaj
Profimedia
Čajni listi naravno adsorbirajo težke kovine, s čimer filtrirajo škodljive onesnaževalce vode, kot so svinec, kadmij in arzen.

Znanstveniki pa zdaj pravijo, da lahko ta priljubljena pijača ponudi presenetljivo zdravstveno korist: vaša jutranja skodelica čaja bi lahko odstranjevala nevarne onesnaževalce iz vode.
Nova študija, objavljena v reviji ACS Food Science & Technology, je pokazala, da čajni listi naravno adsorbirajo težke kovine, s čimer filtrirajo škodljive onesnaževalce vode, kot so svinec, kadmij in arzen. Kovine se ujamejo na površino čajnih listov in jih lahko odstranimo preprosto tako, da liste precedimo ali zavržemo čajno vrečko.

Preberite tudi:

Odstranjevanje kovine iz vode

»S čajem odstranjujete kovine iz vode, vendar ne zaužijete čajnih listov, zato ta metoda deluje,« je povedal Benjamin Shindel, glavni avtor študije, ki je bil v času raziskave doktorski študent na Univerzi Northwestern v Evanstonu v Illinoisu. Medtem ko čajni listi v vodo sproščajo aromatične spojine in ustvarjajo okusen napitek, so učinkoviti tudi pri odstranjevanju kovin iz vode, je dodal Shindel.

čaj
Profimedia
Do sedaj se je večina raziskav o čaju osredotočala na učinke kofeina, hranilno vrednost čaja ali na primerjavo s kavo.

Njegova študija dopolnjuje raziskave, ki kažejo, da čaj adsorbira kovine. Raziskava, objavljena novembra, je prav tako pokazala, da čajni listi odstranjujejo težke kovine iz vode. Vodilni avtor te raziskave Sadam Husain Dhobi je dejal, da rezultati poudarjajo vrednost čaja in njegov potencial kot varne in učinkovite metode za zmanjšanje škodljivih snovi.

V novi študiji so raziskovalci preizkusili različne vrste čaja, priprave in različne čase namakanja ter proučili razlike med čajem v vrečkah in razsutimi čajnimi listi. Recept za najbolj čist čaj je odvisen predvsem od enega dejavnika: časa.

Daljši čas namakanja pomeni večjo odstranitev kovin.

Na primer, raziskovalci so ugotovili, da se po petih minutah namakanja v skodelici čaja koncentracija svinca zmanjša za 15 odstotkov - in ta trend je bil enakomeren ne glede na začetno vsebnost svinca v vodi.

Čaj, ki se namaka čez noč, kar je običajna metoda za pripravo ledenega čaja, je učinkovitejši pri čiščenju vode kot nekajminutno namakanje. Toda že nekaj minut lahko povzroči zmerno odstranitev kovin, je dejal Shindel.

Testirali različne čaje

Raziskovalci so proučili tudi različne vrste čaja, da bi ugotovili njihove dodatne koristi. Testirali so črne in zelene čaje v vrečkah ter cele liste zelenega, oolong, belega in črnega čaja. Preizkusili so tudi zeliščne čaje in njihovo sposobnost vezave kovin na površino listov.

Večina čajev, vključno z zeliščnimi, je dosegla podobne rezultate - razen kamiličnih cvetov, ki so kovine adsorbirali slabše. Študija je pokazala, da zmleti čajni listi delujejo bolje kot celi listi, saj z mletjem nastane večja površina, ki privablja onesnaževalce.

čaj
Profimedia
Po petih minutah namakanja v skodelici čaja, se koncentracija svinca zmanjša za 15 odstotkov.

Pomembna je bila tudi vrsta čajne vrečke. Celulozne čajne vrečke, ki so biorazgradljive in iz organskega materiala iz dreves, so bile zelo učinkovite pri odstranjevanju kovin iz vode. Najlonske čajne vrečke, ki lahko sproščajo milijarde mikroplastike, so se v študiji slabo izkazale, bombažne čajne vrečke pa so imele zanemarljive absorpcijske sposobnosti. Kljub temu so bile razlike med vrstami čaja in čajnih vrečk zanemarljive v primerjavi s koristjo daljšega časa namakanja, je dejal Shindel.

Shindel, ki zdaj dela v Nacionalnem laboratoriju za energetsko tehnologijo ameriškega ministrstva za energijo, ne more z gotovostjo trditi, kakšen bi bil vpliv na zdravje ljudi ob rednem pitju čaja. Vendar meni, da bi to lahko prispevalo k zmanjšanju bolezni, povezanih z izpostavljenostjo težkim kovinam. »Ljudje bi se morali zavedati, da priprava čaja lahko odstrani del kovin in morda tudi drugih onesnaževalcev iz pitne vode,« je dejal. 

čaj
profimedia LIZA MAJA
čaj

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.