© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Modri zaklad iz gozda (in z vrtov)


Uredništvo
9. 7. 2025, 17.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Borovnice so drobni, temno modri plodovi rastline iz rodu Vaccinium.

gozdne borovnice.jpg
Profimedia
Gozdne borovnice so polne antioksidantov

Poznamo gozdne (divje) borovnice (Vaccinium myrtillus) in ameriške (visokorasle) borovnice (Vaccinium corymbosum), ki jih pogosto gojimo na vrtovih. Kje in kdaj rastejo borovnice v Sloveniji?

Gozdne borovnice

Rastišče: Rastejo v višjih legah – najpogosteje v hribovitih in gorskih gozdovih nad 600 m nadmorske   višine.

Lega: Največ jih najdemo na Pohorju, v Karavankah, Kamniško-Savinjskih Alpah, Trnovskem gozdu, Jelovici, Kočevskem rogu in Gorenjski.

Sezona: Od konca junija do avgusta, odvisno od nadmorske višine in vremena.

Ameriške borovnice (gojene)

Gojenje: Gojijo se na vrtovih in nasadih po vsej Sloveniji – uspevajo v kislih, zračnih tleh in potrebujejo   veliko sonca.

Sezona: Od konca junija do septembra, odvisno od sorte.

borovnice
Profimedia
Borovnice niso le okusne – veljajo tudi za izjemno zdravilne sadeže.

Zdravilne lastnosti borovnic

Borovnice niso le okusne – veljajo tudi za izjemno zdravilne sadeže

Antioksidanti: Borovnice vsebujejo antociane, močne antioksidante, ki pomagajo pri:

  • zmanjševanju vnetij,
  • zaščiti celic pred prostimi radikali,  
  • upočasnjevanju staranja. 

Vid in oči  

Tradicionalno so jih uporabljali za izboljšanje nočnega vida – zlasti pri pilotih med drugo svetovno vojno.

Prebava  

  • Sveže borovnice pospešujejo prebavo.  
  • Sušene borovnice ali čaj iz listov delujejo proti driski.
borovnice
Profimedia
Borovnice nabirajte le s prsti, ne z grabljicami (ker poškodujejo rastline in liste).

Srce in ožilje

  • Znižujejo raven slabega holesterola (LDL). 
  • Podpirajo zdravo delovanje ožilja.

Spomin in možgani

Študije kažejo, da redno uživanje borovnic izboljšuje spomin in kognitivne funkcije.

Recept za domačo borovničevo marmelado

Sestavine:  

  • 1 kg svežih borovnic (lahko tudi zamrznjenih)
  • 500 g sladkorja (lahko tudi manj – po okusu)
  • sok 1 limone (ali 1 čajna žlička citronske kisline)
  • po želji: vanilja, cimet ali kapljica ruma
borovničeva marmelada.jpg
Profimedia
Domača borovničeva marmelada

Priprava:

Borovnice operite in po želji na hitro spasirajte (za bolj gladko teksturo). V večji posodi jih segrejte skupaj s sladkorjem in limonovim sokom.

Počasi zavrite in kuhajte približno 20-30 minut, dokler se marmelada ne začne zgoščevati (lahko naredimo »test na krožnik«). Po želji dodajte začimbe. Vroče vlijte v sterilizirane kozarce, dobro zaprite ter obrnite na glavo za 5 minut. Shranite v temen hladen prostor.

Nasvet: Če želite marmelado brez dodanega sladkorja, lahko uporabite želirno sredstvo iz pektina (npr. želin za marmelade brez sladkorja).

Nasveti za nabiranje borovnic

  • Nabirajte le s prsti, ne z grabljicami (ker poškodujejo rastline in liste).
  • Nabirajet zmerno – za lastno uporabo, saj je nabiranje v naravnem okolju regulirano.
  • Po nabiranju borovnic priporočamo temeljito umivanje rok – borovničev sok obarva kožo. Dobro se preglejte tudi za klope.  


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.