Modri zaklad iz gozda (in z vrtov)
Borovnice so drobni, temno modri plodovi rastline iz rodu Vaccinium.

Poznamo gozdne (divje) borovnice (Vaccinium myrtillus) in ameriške (visokorasle) borovnice (Vaccinium corymbosum), ki jih pogosto gojimo na vrtovih. Kje in kdaj rastejo borovnice v Sloveniji?
Gozdne borovnice
Rastišče: Rastejo v višjih legah – najpogosteje v hribovitih in gorskih gozdovih nad 600 m nadmorske višine.
Lega: Največ jih najdemo na Pohorju, v Karavankah, Kamniško-Savinjskih Alpah, Trnovskem gozdu, Jelovici, Kočevskem rogu in Gorenjski.
Sezona: Od konca junija do avgusta, odvisno od nadmorske višine in vremena.
Ameriške borovnice (gojene)
Gojenje: Gojijo se na vrtovih in nasadih po vsej Sloveniji – uspevajo v kislih, zračnih tleh in potrebujejo veliko sonca.
Sezona: Od konca junija do septembra, odvisno od sorte.

Zdravilne lastnosti borovnic
Borovnice niso le okusne – veljajo tudi za izjemno zdravilne sadeže
Antioksidanti: Borovnice vsebujejo antociane, močne antioksidante, ki pomagajo pri:
- zmanjševanju vnetij,
- zaščiti celic pred prostimi radikali,
- upočasnjevanju staranja.
Vid in oči
Tradicionalno so jih uporabljali za izboljšanje nočnega vida – zlasti pri pilotih med drugo svetovno vojno.
Prebava
- Sveže borovnice pospešujejo prebavo.
- Sušene borovnice ali čaj iz listov delujejo proti driski.

Srce in ožilje
- Znižujejo raven slabega holesterola (LDL).
- Podpirajo zdravo delovanje ožilja.
Spomin in možgani
Študije kažejo, da redno uživanje borovnic izboljšuje spomin in kognitivne funkcije.
Recept za domačo borovničevo marmelado
Sestavine:
- 1 kg svežih borovnic (lahko tudi zamrznjenih)
- 500 g sladkorja (lahko tudi manj – po okusu)
- sok 1 limone (ali 1 čajna žlička citronske kisline)
- po želji: vanilja, cimet ali kapljica ruma

Priprava:
Borovnice operite in po želji na hitro spasirajte (za bolj gladko teksturo). V večji posodi jih segrejte skupaj s sladkorjem in limonovim sokom.
Počasi zavrite in kuhajte približno 20-30 minut, dokler se marmelada ne začne zgoščevati (lahko naredimo »test na krožnik«). Po želji dodajte začimbe. Vroče vlijte v sterilizirane kozarce, dobro zaprite ter obrnite na glavo za 5 minut. Shranite v temen hladen prostor.
Nasvet: Če želite marmelado brez dodanega sladkorja, lahko uporabite želirno sredstvo iz pektina (npr. želin za marmelade brez sladkorja).
Nasveti za nabiranje borovnic
- Nabirajte le s prsti, ne z grabljicami (ker poškodujejo rastline in liste).
- Nabirajet zmerno – za lastno uporabo, saj je nabiranje v naravnem okolju regulirano.
- Po nabiranju borovnic priporočamo temeljito umivanje rok – borovničev sok obarva kožo. Dobro se preglejte tudi za klope.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se