© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Če vas po vsakem obroku boli trebuh, ne ignorirajte tega znaka


Uredništvo
20. 8. 2025, 20.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Občasne bolečine v želodcu niso problematične, saj gre za nekaj precej običajnega.

želodec, bolečina, trebuh
Profimedia
Kadar pojeste preveč, nastanejo krči, ker se mora želodec bolj raztezati, saj ste mu preprosto naložili preveč hrane.

Ni pa povsem normalno, če se nam skoraj po vsakem obroku zdi, kot da želodcu nekaj ne ustreza, še posebno če ne vemo, kaj ta neprijetni občutek sproža in kako bolečino omiliti.

Kako prebavni sistem sploh deluje?

Pri pretvorbi hrane v energijo telesu pomagajo številni organi. Kadar poteka vse tako, kot mora, potem tega procesa skorajda ne čutimo, kar je nedvomno dobro, saj lahko traja precej dolgo (od dva do pet dni), da zaužito hrano telo spremeni v nekaj neprepoznavnega, kar na koncu pride iz nas.

Vse se začne pri ugrizu, pri katerem se z žvečenjem hrana, ki jo slina omoči in zmehča, spremeni v kašasto zmes, ki jo lažje pogoltnemo. Prvi organ, na katerega naleti po tem, je želodec. Tam jo mišice pregnetejo in izpostavijo kislini in encimom, ki jo počasi razgrajujejo v pasto. Pot se nadaljuje iz želodca v tanko črevo, ki hrano še dodatno razgradi, tako da ji primeša encime iz trebušne slinavke in bakterij ter žolč iz jeter.

Hrana se nenehno premika skozi prebavni trakt, stene tankega črevesa pa absorbirajo izločene hranilne snovi in vodo, ki se nato sprostijo v kri. Da hrana pride do te točke, lahko traja od šest do osem ur. Ko tanko črevo iz hrane izčrpa vse, kar je uporabno, se ostanki premaknejo v debelo črevo, ki naslednjih 36 ur iz teh ostankov hrane absorbira vodo, preostali del pa spremeni v iztrebke in jih potisne do danke. Tam čaka, dokler ne začutite, da morate na stranišče.

črevesje, prebava
Profimedia
Hrana se nenehno premika skozi prebavni trakt, stene tankega črevesa pa absorbirajo izločene hranilne snovi in vodo, ki se nato sprostijo v kri.

Tukaj je nekaj najbolj pogostih razlogov za bolečine v želodcu:

Morda ste pojedli več, kot lahko vaš želodec prenese

To naj bi bil, glede na strokovnjake, najpogostejši razlog za tovrstno nelagodno počutje. V tem primeru krči nastanejo, ker se mora želodec bolj raztezati, saj ste mu preprosto naložili preveč hrane. Do raztegovanja želodca lahko pride tudi zaradi bakterij v gastrointestinalnem traktu, ki pomagajo pri razsnovi hrane, kar lahko povzroča napenjanje in napihnjenost. To raztezanje pri nekaterih ljudeh povzroči bolečino ali krče. Ne glede na vse pa ni odsvetovano, da kdaj pojeste preveč, saj je to del normalnega odnosa do hrane – pazite le, da se to ne dogaja pogosto.

Morda imate intoleranco na določeno vrsto hrane

Če zaznate, da se krči pojavljajo po tem, ko pojeste neko stvar, lahko vaša težava pomeni intoleranco na sestavine v prehrani. Med najpogostejše spadajo slabo prenašanje mlečnih izdelkov in določenega sadja ali zelenjave, kot na primer jabolka, hruške, cvetača in leča. Tukaj se poleg bolečin v trebuhu pogosto pojavijo tudi občutki slabosti, napihnjenost, bruhanje, driska in plini.

želodec 13 čl.jpeg
Profimedia
Če zaznate, da se krči pojavljajo po tem, ko pojeste neko stvar, lahko vaša težava pomeni intoleranco na sestavine v prehrani.

Morda ste alergični na kakšno hrano

Alergije pomenijo še korak dalje od intolerance. Alergični odziv na hrano pomeni, da je vaš imunski sistem napačno identificiral hrano kot nekaj potencialno nevarnega, zato je na vsiljivca izvedel napad. Ta napad je tisti, ki vodi do simptomov, kot so trebušni krči, ščemenje v ustih, izpuščaji in vsesplošna srbečica po telesu, potenje po obrazu, driska, slabost in bruhanje, včasih celo težave z dihanjem. Najpogosteje so ljudje alergični na kravje mleko, jajca, arašide, pšenico, sojo, ribe in oreščke.

Morda imate sindrom razdraženega črevesja

Ta sindrom lahko prepoznate po znakih, ki pridejo po obroku, in se lahko izboljšajo po tem, ko izločite blato. Najpogostejši znaki so: hudo napenjanje, napihnjenost v trebuhu, driska ali zaprtje (to se lahko izmenjuje), vidna je tudi sluz na blatu. Za ta pojav obstajajo različne razlage: nekateri strokovnjaki pravijo, da imajo ljudje, ki jim sindrom razdraženega črevesja povzroča težave, debelo črevo, ki se med hranjenjem krči siloviteje in pogosteje, kot je običajno. Druga teorija pa je ta, da so ti ljudje dodatno občutljivi za raztezanje, ki je sicer normalen pojav v črevesju.

prebava
Profimedia
Sindrom razdraženega črevesja lahko prepoznate po znakih, ki pridejo po obroku, in se lahko izboljšajo po tem, ko izločite blato.

Morda imate vnetno črevesno bolezen

Med kronične vnetne črevesne bolezni spadata dve vrsti bolezni: ulcerozni kolitis in Crohnova bolezen, ki sta kronični in po navadi potekata v obliki izmenjujočih se zagonov vnetja in obdobij, ko bolnik nima težav.

Najpogostejši simptomi in znaki so dolgotrajne driske, bolečine v trebuhu in pomanjkanje apetita. Driske so lahko krvave, ob čemer moramo nujno k zdravniku. Zaznamo lahko tudi povišano telesno temperaturo, boleče sklepe, vnetje oči, kožne izpuščaje, slabost in bruhanje. Včasih so težave blage oblike in minejo v nekaj dneh ali tednih, zato ljudje ne obiščejo zdravnika, kar pa dolgoročno položaj le še poslabša.




© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.