© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Trebušna viroza: simptomi, trajanje, zdravljenje in preventiva


Uredništvo
13. 8. 2025, 19.30
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Trebušna viroza, znana tudi kot trebušna gripa ali virusni gastroenteritis, je nalezljiva okužba prebavil, ki jo najpogosteje povzročijo virusi, kot so norovirus, rotavirus, adenovirus in astrovirus.

slabost.jpg
Profimedia
Trebušna viroza, znana tudi kot trebušna gripa ali virusni gastroenteritis, je nalezljiva bolezen prebavil, ki se hitro širi med ljudmi.

Kaj je trebušna viroza?

Trebušna viroza, znana tudi kot trebušna gripa ali virusni gastroenteritis, je nalezljiva bolezen prebavil, ki se hitro širi med ljudmi. Najpogosteje se prenaša z neposrednim stikom z okuženo osebo, prek okuženih površin in predmetov ali z zaužitjem kontaminirane hrane in pijače. Trebušna viroza je pogosta v zimskih mesecih, a se lahko pojavi kadar koli v letu, še posebej v zaprtih skupnostih, kot so vrtci, šole, bolnišnice in domovi za starejše, kjer se nalezljiva bolezen širi še hitreje zaradi bližine in pogostih stikov.

Kako hitro se razvije in koliko traja?

Inkubacijska doba trebušne viroze traja običajno od enega do treh dni, simptomi pa se pojavijo nenadno. Bolezen pri večini ljudi traja tri do sedem dni, v hujših primerih pa se lahko vleče tudi do dva tedna.

Čeprav se pri zdravih odraslih bolezen običajno konča brez hujših posledic, je pri otrocih, starejših in osebah z oslabljenim imunskim sistemom tveganje za zaplete večje.

norovirus
Profimedia
Norovirusu se zmotno reče tudi trebušna gripa, saj ne gre za gripo.

Najpogostejši simptomi

Prvi znaki trebušne viroze so pogosto nenadna slabost, bruhanje in driska. Tem se pridružijo bolečine in krči v trebuhu, povišana telesna temperatura, utrujenost, glavobol ter bolečine v mišicah. Zaradi izgube tekočine in elektrolitov je dehidracija ena največjih nevarnosti pri tej bolezni. Znaki dehidracije vključujejo suha usta, redko uriniranje, temen urin, močno žejo, omotico in vdrte oči.

Zdravljenje trebušne viroze

Specifičnega protivirusnega zdravila za trebušno virozo ni, zato se zdravljenje osredotoča na lajšanje simptomov in preprečevanje dehidracije. Ključnega pomena je dovolj tekočine, pijemo v manjših požirkih in pogosto, da se izognemo dodatnemu bruhanju. Najboljša izbira so voda, nesladkani čaji in raztopine za peroralno rehidracijo, ki nadomeščajo izgubljene minerale.

prebava.jpg
Profimedia
Zdravniško pomoč je treba poiskati, če se simptomi ne izboljšajo v dveh dneh.

V prvih dneh bolezni je priporočljiva lahko prebavljiva hrana, kot so banane, riž, jabolčna čežana, toast, kuhan krompir in bistre juhe. Izogibati se je treba mastni in začinjeni hrani, mlečnim izdelkom, alkoholu in kofeinu. Probiotiki so lahko v pomoč pri obnovi črevesne flore in krajšanju trajanja driske.

Kdaj k zdravniku?

Zdravniško pomoč je treba poiskati, če se simptomi ne izboljšajo v dveh dneh, če se pojavi kri v blatu ali bruhanju, če so bolečine v trebuhu zelo močne ali če je prisotna visoka vročina, ki ne popušča. Še posebej hitro je treba ukrepati, če so prisotni znaki hude dehidracije, saj ta lahko vodi v resne zaplete.

Preventiva

Najboljši način za preprečevanje trebušne viroze je temeljita higiena rok z milom in toplo vodo, zlasti po uporabi stranišča, pred jedjo in po stiku z okuženo osebo. Površine, ki jih pogosto uporabljamo, je dobro redno razkuževati, okuženi pa naj ostanejo doma vsaj 48 ur po prenehanju simptomov, saj so v tem času še vedno lahko kužni.

Prebava, črevesje
Profimedia
Inkubacijska doba trebušne viroze traja običajno od enega do treh dni.

Pogosta vprašanja 

Kako se prenaša trebušna viroza?
Najpogosteje z neposrednim stikom z okuženo osebo, prek okuženih predmetov ali hrane in pijače.

Ali se trebušna viroza lahko ponovi?


Da. Po preboleli virozi imunost običajno ni dolgotrajna, zato se je mogoče okužiti večkrat.

Katera hrana je najboljša pri trebušni virozi?
Lahko prebavljiva živila, kot so banane, riž, toast, kuhan krompir, jabolčna čežana in bistre juhe.

Ali je trebušna viroza nevarna?
Pri zdravih odraslih večinoma ni nevarna, vendar lahko pri otrocih, starejših in kroničnih bolnikih povzroči resne zaplete, predvsem zaradi dehidracije.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.