Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 4 min.

Učinkovita domača gnojila za zdravo rast in obilen pridelek


Uredništvo
8. 5. 2025, 18.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Če smo pred kratkim govorili o škropivih, je čas, da spregovorimo tudi o naravnih gnojilih, ki nam bodo zagotovila uspešen pridelek.

gnojenje vrta
Profimedia
Iz suhih korenin gabeza lahko izdelate odlično gnojilo, ki pospešuje rast rastlin.

Žal je tako, da zgolj kakovostna zemlja velikokrat ni dovolj za uspešen pridelek, ki si ga vrtičkarji želimo, zato jo je treba dognojevati. Ne pozabite, da boste pridelke, ki jih bodo podarile sadike, kmalu tudi zaužili, in jih nikar ne gnojite s komercialnimi gnojili, ki niso ekološko pridelana. 

Žal je dognojevanje resnično potrebno, saj le ob zagotavljanju dovolj hranil rastlinam, kar omogoča optimalno rast, lahko pričakujemo lep, zdrav in bogat pridelek. Zato vam predstavljamo načine priprave naravnih gnojil iz sestavin, ki jih najdete v domačem gospodinjstvu, na bližnjem travniku ali polju.

Jajčne lupine

Jajčne lupine so pogost odpadek vsakega gospodinjstva. Jajca si lahko pripravimo na tisoč in en način, pogosto so tudi prva izbira za okusen in zdrav zajtrk. Lupin nikar ne zavrzite, temveč jih skrbno shranjujte. Jajčne lupine vsebujejo veliko kalcija, ki ga za uspešno rast potrebujejo predvsem sadike paradižnika, paprike, feferonov in čilijev, prav tako je močno zaželen pri balkonskem cvetju, saj je potreben za lepe in zdrave cvetove.

Jajčne lupine po uporabi dobro posušite, nato pa zdrobite in potresite okoli sadik oziroma po cvetličnih koritih. Lahko pa dobro pest lupin prekuhate v vodi. Vode ne odlivajte, še vroče lupine zmeljite v prah in ga vrnite v prekuhano vodo. Razredčite s petimi litri vode in z mešanico rastline zalivajte enkrat na teden.

jajčna lupina 1.jpg
Profimedia
Jajčne lupine po uporabi dobro posušite, nato pa zdrobite in potresite okoli sadik oziroma po cvetličnih koritih.

Kavna usedlina

Kavoljubci s kavno usedlino zagotovo ne bodo imeli težav, saj je bo najbrž na pretek. Namesto da roma v koš z biološkimi odpadki, jo nasujte v kompostnik ali pa iz nje pripravite odlično naravno gnojilo.

Kavno usedlino lahko nasujete okoli vrtnin in okrasnih rastlin, kjer se bo počasi z zalivanjem spirala v zemljo.

Prednost kavne usedline je, da vsebuje visoko raven dušika, kar bo izboljšalo drenažo, zadrževalo vodo v zemlji, tla pa celo prezračevalo. Organske snovi mikroorganizmom pomagajo, da pospešijo rast rastlin, in pritegnejo deževnike, ki so še kako koristni na vrtu, obenem pa kavna usedlina odganja polže, mravlje in nekatere druge škodljivce.

Prav tako ne bo zmanjšala pH-zemlje, saj to velja zgolj za svežo kavo, medtem ko se pH pri prekuhani kavi nevtralizira in ne vpliva na raven kislosti tal. Tekoče gnojilo lahko pripravite tako, da šest skodelic kavne usedline namakate v 20 litrih vode. Pustite tri dni, precedite in nato rastline dobro zalijte. Postopek ponavljajte po potrebi oziroma na 14 dni ali tri tedne.

Bananini olupki

Ja, prav ste prebrali, tudi bananini olupki so odlično naravno gnojilo. V bananinih olupkih je veliko kalija, ki je še kako pomemben za zdravo rast. Zadostna količina kalija, kot navajajo strokovnjaki, izboljša zdravje rastlin in zviša odpornost proti boleznim in škodljivcem.

Prav tako ima kalij pomembno vlogo pri tvorbi škroba ter proizvodnji in gibanju sladkorja po rastlini. Odgovoren je za tvorbo klorofila, ki ima pomembno vlogo pri razvoju cvetov in plodov. Njegovo pomanjkanje prepoznamo po šibkih steblih in rumenih listnih robovih, ki se sčasoma obarvajo rjavo ali rdeče, se sušijo in vihajo navzgor.

Bananine olupke lahko položite ob rastline, tako se bo ustrezna količina kalija z razgradnjo počasi sproščala. Lahko pa pripravite tekoče gnojilo. Olupke vsaj petih banan razkosajte na manjše dele, jih vsujte v večjo posodo in zalijte s petimi litri vode. Pustite stati dva dni, nato olupke odstranite, z vodo pa zalijte vrtnine in okrasno rastlinje. Olupke lahko razporedite ob rastlinah, kjer bodo še naprej skrbeli za oskrbo s kalijem. 

Zeleni čaj

Če smo prej govorili, kako uporabna je kavna usedlina, in pihali na dušo vsem kavoljubcem, zdaj razkrivamo še moč zelenega čaja na vrtu. Tudi tukaj bodo najbolj uporabni tisti čajni filtri, ki so že bili uporabljeni, saj bomo tako zmanjšali kislost čaja.

Kljub vsemu zeleni čaj privočite raje rastlinam, ki imajo rade obilico dušika, magnezija in kalija. Za pripravo enega litra gnojila uporabite dva prekuhana čajna filtra zelenega čaja in ju ponovno prekuhajte. Pustite, da se ohladi, nato pa rastline zalijte pri tleh.

928908_profimedia-0881745549.jpg
Profimedia
Zeleni čaj privočite rastlinam, ki imajo rade obilico dušika, magnezija in kalija.

Navadna kopriva

Skoraj najbolj razširjeno in vsestransko gnojilo pa pripravljamo iz mladih kopriv. Teh naberemo dober kilogram in jih previdno položimo v večji škaf ter prelijemo z desetimi litri vode. Pokrijemo s tkanino, ki prepušča zrak in preprečuje, da bi v škaf zašle živali. Škaf lahko pustimo na soncu, saj bo prevrelka tako hitreje nastala.

Pomembno je, da mešanico občasno premešamo.

Po dnevu in pol ali treh dneh, ko prevrelka potemni in se ne peni več, je tekočina pripravljena. A pozor, razredčiti jo je treba v razmerju 1:10, sicer boste rastline »požgali«. Koprive odstranimo iz prevrelke in jih stresemo na kompostni kup, medtem ko tekočino pokrijemo s pokrovom in sproti porabljamo. Zalivanje z gnojilom se priporoča na 14 dni oziroma tri tedne.

Pa še nekaj. Gnojilo je primerno za večino sadik v zelenjavnem in sadnem vrtu, nepogrešljivo je tudi pri okrasnih in balkonskih rastlinah, a ker je bogato z dušikom, ga za fižol, grah in čebulo raje ne uporabljajte.

Preberite tudi:

Gabez

Gabez na vrtu pogosto predstavlja plevel in ga vrtičkarji neradi vidijo med vrtninami. A ne pozabimo, da imajo korenine tudi številne blagodejne učinke na naše zdravje. Če ste jih nabrali za sušenje, nadzemnih delov nikar ne zavrzite, temveč jih uporabite za pripravi odličnega gnojila, ki ima v ekološkem kmetijstvu zelo pomembno vlogo.

Znano je, da gnojilo krepi in bogati vrtne rastline z minerali ter pospešuje njihovo rast. Zemlje ne bo oropalo dušika, obogatilo pa jo bo s kalijem. Za pripravo gnojila v plastično posodo vsujte približno 500 gramov narezanih rastlinskih delov in jih prelijte s petimi litri vode. Pustite, da nastane prevrelka, in vmes večkrat premešajte. Ko se neha peniti, tekočino previdno precedite, razredčeno v razmerju 1:10 pa uporabite za zalivanje po tleh.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.