
Pred rotovžem že diši po kostanju



Na novomeškem Glavnem trgu spet diši po pečenem kostanju. Ne sicer tako, kot je dišalo pred štiridesetimi leti, ko ga je tam še pekla gospa Zoretova, saj novodobni kostanjarji svojih peči ne kurijo več na drva, ampak na plin. Pred prostori novomeškega Turistično informativnega centra je Zavod za turizem dal postaviti leseno hiško, poimenovano Podgurka, namenjeno kostanjarju.
Odkar so se Zoretovi pred dobrimi štiridesetimi leti nehali ukvarjati s peko kostanja, se je sicer še nekaj posameznikov poskusilo v tej obrti, a so ponavadi že po nekaj dneh odnehali. Tokrat se je ojunačil Novomeščan Akija Doličanin, ki kani kostanj, nabran v gozdovih pod Gorjanci, peči še dolgo v december, če bo le dovolj zanimanja zanj.
Kot je povedal direktor novomeškega Zavoda za turizem Ivo Kuljaj, želijo s tem prispevati k oživljanju starega mestnega jedra in obenem dati ljudem, ki se v krajih pod Gorjanci še trudijo z obdelovanjem zemlje, možnost za dodatni zaslužek.
Že za Miklavža bodo ob Podgurki postavili še eno tako hiško, v katero bo do novega leta medičar Stane Gorenc, za naslednjo leto pa so pri mojstru Mihi Mikliču, ki je izdelal tudi Podgurko, naročili še tri hiške, v katerih bodo svoj prostor dobili pridelovalci in prodajalci pridelkov in izdelkov s podeželja.
Trenutno
11 °C
Oblačno
sobota, 15. 3
Deževno
nedelja, 16. 3
Deževno
ponedeljek, 17. 3
Deževno
7-dnevni obeti