Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Pred rotovžem že diši po kostanju


I. V.
22. 10. 2012, 14.45
Posodobljeno
23. 10. 2012 · 13:31
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

20121022_2954_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Kostanj
20121022_2959_000.jpg
I. V., arhiv DL
Kostanjar pred Podgurko (Foto: I. Vidmar)
20121022_2964_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
Direktor novomeškega Zavoda za turizem Ivo Kuljaj je budno spremljal Akijo Doličanina, kako peče prvo rundo. (Foto: I. Vidmar)

Na novomeškem Glavnem trgu spet diši po pečenem kostanju. Ne sicer tako, kot je dišalo pred štiridesetimi leti, ko ga je tam še pekla gospa Zoretova, saj  novodobni kostanjarji svojih peči ne kurijo več na drva, ampak na plin. Pred prostori novomeškega Turistično informativnega centra je Zavod za turizem dal postaviti leseno hiško, poimenovano Podgurka, namenjeno kostanjarju.

Odkar so se Zoretovi pred dobrimi štiridesetimi leti nehali ukvarjati s peko kostanja, se je sicer še nekaj posameznikov poskusilo v tej obrti, a so ponavadi že po nekaj dneh odnehali. Tokrat se je ojunačil Novomeščan Akija Doličanin, ki kani kostanj, nabran v gozdovih pod Gorjanci, peči še dolgo v december, če bo le dovolj zanimanja zanj.

Kot je povedal direktor novomeškega Zavoda za turizem Ivo Kuljaj, želijo s tem prispevati k oživljanju starega mestnega jedra in obenem dati ljudem, ki se v krajih pod Gorjanci še trudijo z obdelovanjem zemlje, možnost za dodatni zaslužek.

Že za Miklavža bodo ob Podgurki postavili še eno tako hiško, v katero bo do novega leta medičar Stane Gorenc, za naslednjo leto pa so pri mojstru Mihi Mikliču, ki je izdelal tudi Podgurko, naročili še tri hiške, v katerih bodo svoj prostor dobili pridelovalci in prodajalci pridelkov in izdelkov s podeželja. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.