Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Petnajstič po Vorančevi poti


M. Ž.
14. 10. 2011, 10.30
Posodobljeno
09. 11. 2011 · 12:24
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

voranceva_pot_2.jpg
S. R, TD Mokronog
Foto: S. R, TD Mokronog

##IMAGE-3446876##

Turistično društvo Mokronog pripravlja jutri že 15. pohod po Vorančevi poti od Mokronoga do Pijane gore, ki povezuje tri sosednje občine – Mokronog-Trebelno, Sevnico in Škocjan, in je primeren za vse generacije. Pohodnike, ki se bodo zbrali med 7. in 8. uro pred gostiščem Zlata kaplja (Deu) v Mokronogu, bo pot vodila preko Žalostne Gore mimo vinogradov Svetega Vrha, se prelila v občino Sevnica ter se preko Malkovca in Telč zaključila na Pijani gori v občini Škocjan.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, organizator tudi tokrat pričakuje okoli 300 pohodnikov, rekreativcev, ki na 15,7 km dolgi poti s sedmimi kontrolnimi točkami, kjer jih pričaka okrepčilo uživajo v razgledih, gostoljubnosti domačinov in svežem zraku. S cilja na Pijani gori bo nazaj v Mokronog peljal avtobus.

Letos bodo pohodniki poleg spominske priponke prejeli še kozarček borovničeve marmelade z medom. »Ob tej Vorančevi poti so gozdne površine poraščene tudi z borovničevjem in hočemo dati poudarek na tej poti, da se jo da tudi v drugih letnih časih obiskat, mogoče prav v času borovnic,« je povedal predsednik TD Mokronog Alojz Gregorčič, ki je pojasnil tudi ozadje ne povsem običajne pogostitve na koncu poti, po kateri je Vorančeva pot dobro poznana tudi med ljubitelji domačih kulinaričnih dobrot – golaž, pečena polenta na gozdarski način in slanina: »Naš dolgoletni znanec in prijatelj Tone iz Rumanje vasi je eden od starih gozdarjev, ki so hodili v Kočevski Rog pripravljati drva in sekati les. To je bil njihov edini obrok, da so si znali pripraviti to polento. Takrat ni bila tako imenitna in tudi pripravljena bolj skromno, zdaj pa sta gospod Tone in gospa Martina prava specialista in se potrudita res za vrhunsko polento.«


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.