
Danes otvoritev gostišča na trgu

Obnova gostišča na Glavnem trgu se po manj kot petih mesecih dela končuje in danes ob 14. uri bo otvoritveni trak prerezal direktor Grma Novo mesto - Centra biotehnike in turizma Tone Hrovat, ki si želi, da bi gostišče postalo hiša kulinarike in turizma s kakovostno, odlično in domačo ponudbo, ki jo bodo soustvarjali učitelji, dijaki in študenti šole.
"Za šolo je bil to velik zalogaj. Obenem smo posodabljali tudi šolsko posestvo. Obnova nas je stala blizu 2,3 milijona evrov, približno polovico denarja smo dobili preko razpisov Evropske unije," je nedavno povedal za Dolenjski list. Stavbo s 1.600 kvadratnih metrov površine so obnavljali z roko v roki z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. "Gre za prenovo brez velikih ruševin," je pojasnil.
Spodaj slaščičarna in bife, zgoraj restavracija in pokrita tržnica
Kuhinjo so umaknili iz atrija in zgradili dvigalo, znižali so tudi pode in odprli pot svetlobi, uredili prezračevalni sitem, nove sanitarije, dostop za invalide. Tudi obnovljeni prostori ohranjajo nekdanjo prepoznavnost.
Janez Bratkovič, tehnični direktor na šoli, ki je bdel nad obnovo, je takrat povedal, da je bila k sreči zadnja obnova stavbe kakovostno izvedena, tako da so jo lahko le nadgradili. Spodnji prostori bodo tako kot nekdaj namenjeni slaščičarni in bifeju, v zgornjih prostorih pa bo velika restavracija s ponudbo doma pridelane hrane in domačih jedi "a la carte", kot smo je bili vajeni z restavracije z Brega. Uredili so tudi dve veliki dvorani, ki lahko sprejmeta med 180 in 200 ljudi, kjer si želijo, da bi se odvijala tudi katera od prireditev v mestu. V zgornjih prostorih bo tudi pokrita tržnica z dostopom iz stranske ulice, kjer bodo svoje pridelke lahko tržili Grmčani. Na voljo bodo imeli tudi prostor za degustacije ne le vin, tudi kruha, sirov, potic ipd.
Povzeto po članku Irene Novak, objavljenem v Dolenjskem listu, 6. maja 2010
Preberite tudi
Trenutno
8 °C
Deževno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Deževno
7-dnevni obeti