Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Danes otvoritev gostišča na trgu


M. M.<em> </em>
15. 6. 2010, 10.00
Posodobljeno
08. 07. 2010 · 12:43
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

M. M.
Delavci so pred mesecem dni opravljali še zadnja dela na dvorišču prenovljenega atrija, kjer je nato potekala degustacija vin ob letošnjem Tednu cvička. (Foto: I. N., arhiv DL)

M. M.
Vse nared za današnjo otvoritev (Foto: M. M.)

M. M.
Utrinek s Tedna cvička in dogajanja v atriju gostišča, kjer so se vinogradniki med drugim poslovili od upokojenega novinarja Studia D Jožeta Muse. (Foto: B. B., arhiv DL)

Obnova gostišča na Glavnem trgu se po manj kot petih mesecih dela končuje in danes ob 14. uri bo otvoritveni trak prerezal direktor Grma Novo mesto - Centra biotehnike in turizma Tone Hrovat, ki si želi, da bi gostišče postalo hiša kulinarike in turizma s kakovostno, odlično in domačo ponudbo, ki jo bodo soustvarjali učitelji, dijaki in študenti šole.

"Za šolo je bil to velik zalogaj. Obenem smo posodabljali tudi šolsko posestvo. Obnova nas je stala blizu 2,3 milijona evrov, približno polovico denarja smo dobili preko razpisov Evropske unije," je nedavno povedal za Dolenjski list. Stavbo s 1.600 kvadratnih metrov površine so obnavljali z roko v roki z Zavodom za varstvo kulturne dediščine. "Gre za prenovo brez velikih ruševin," je pojasnil.

Spodaj slaščičarna in bife, zgoraj restavracija in pokrita tržnica

Kuhinjo so umaknili iz atrija in zgradili dvigalo, znižali so tudi pode in odprli pot svetlobi, uredili prezračevalni sitem, nove sanitarije, dostop za invalide. Tudi obnovljeni prostori ohranjajo nekdanjo prepoznavnost.

Janez Bratkovič, tehnični direktor na šoli, ki je bdel nad obnovo, je takrat povedal, da je bila k sreči zadnja obnova stavbe kakovostno izvedena, tako da so jo lahko le nadgradili. Spodnji prostori bodo tako kot nekdaj namenjeni slaščičarni in bifeju, v zgornjih prostorih pa bo velika restavracija s ponudbo doma pridelane hrane in domačih jedi "a la carte", kot smo je bili vajeni z restavracije z Brega. Uredili so tudi dve veliki dvorani, ki lahko sprejmeta med 180 in 200 ljudi, kjer si želijo, da bi se odvijala tudi katera od prireditev v mestu. V zgornjih prostorih bo tudi pokrita tržnica z dostopom iz stranske ulice, kjer bodo svoje pridelke lahko tržili Grmčani. Na voljo bodo imeli tudi prostor za degustacije ne le vin, tudi kruha, sirov, potic ipd.

Povzeto po članku Irene Novak, objavljenem v Dolenjskem listu, 6. maja 2010


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.