Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Bregarjevi prvič pridelujejo janež za Plečnikov čaj


L. Markelj, foto: S. Bregar
31. 7. 2016, 09.20
Posodobljeno
07. 08. 2016 · 11:45
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

janez__001.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
JANEZ_ 001
janez__005_0001.jpg
Bregarjeva njiva sladkega janeža.

Na domačiji Bregarjevih v Šentjerneju, kjer pridelujejo zelišča za Plečnikov čaj, so letos v sodelovanju s kmetijo Karlovček, ekološko kmetijo Barborič in s strokovnjaki z Inštituta za hmeljarstvo in pivovarstvo iz Žalca posejali več kot pol hektarja janeža. Na inštitutu že štiri desetletja skrbijo tudi za vzgojo zelišč in strokovno podporo pridelovalcem. Žal jih še ni veliko, zato gre Bregarjevim pohvala za to potezo.

Kot pravi gospodar Stane, je naravna pridelava zdravilnih zelišč v neintenzivni obliki, kjer se večji del vzgoje opravi ročno, sicer nezahtevna, potrebna pa je predvsem velika mera vztrajnosti, potrpežljivosti in natančnosti. Škropiv se ne poslužujejo, zato zelišča ne vsebujejo škodljivih snovi, imajo pa bolj uravnoteženo sestavo naravnih zdravilnih učinkovin, so bolj aromatična in človeku prijazna. Če bo avgustovska žetev dala pričakovane rezultate, bodo letos Bregarjevi pridelali več kot petsto kilogramov janeža. Sledilo bo sušenje, analize in janež bo nato romal v mešanico Plečnikovega čaja. Ostala zelišča - meto, dobro misel, materino dušico in žajbelj sadijo v manjšem obsegu na zeliščnem vrtu in na Ekološki kmetiji Barborič v Gorenji vasi.

janez__001_0001.jpg
Spomladanska setev.

Sladki janež je poleg mete glavna sestavina Plečnikovega čaja. Spomnimo - gre za posebno mešanico čaja, ki ga je našemu priznanemu arhitektu Jožetu Plečniku iz izbranih domačih zelišč četrt stoletja kuhala njegova gospodinja Urška Luzar, doma iz Dolenje Stare vasi pri Šentjerneju. Čaj, ki je od 2012, ko smo praznovali 140 let rojstva velikega arhitekta, na voljo v lekarnah, ugodno vpliva na uravnavanje prebave, zmanjšuje napihnjenost, lajša bronhialne težave in blago pomirja živce. V poletnih dneh se lahko uporablja kot odličen osvežilni napitek z dodatkom limone - neslajen Plečnikov ledeni čaj.

Če bodo s pripravljenim Las projektom za pridelavo, predelavo in borzo zelišč uspešni, bo v sonaravno pridelavo vključena tudi Osnovna šola Šentjernej, ki lahko na ta način zagotovi samooskrbo za potrebe učencev, pravi Bregar, tudi predsednik Kulturno - etnološkega društva Gallus Bartholomaeus iz Šentjerneja, in doda, da če bi kdo želel vzgajati zelišča za Plečnikov čaj, se lahko za sodelovanje obrne nanje (caj.plecnik@gmal.com). Prihodnje leto bodo začeli tudi s prodajo sadik in odkupom izbranih zdravilnih zelišč.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.