Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Z rednim pomlajevanjem bomo dlje časa uživali sveža zelišča


Š..K.K.
26. 10. 2019, 08.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Konec poletja se večini zelišč že močno mudi, da bi tvorila semena in plodove, zato je treba paziti, da nam ne pobegnejo v cvet in se s tem ne konča njihova uporaba.

ZR sep 19 - kdor ve, ta zna FOTO 5.jpg
Dreamstime
za peti okvir

Da bi preprečili semenjenje, jih redno režemo in pomlajujemo, tistim, ki cvetijo, pa odstranjujemo cvetove.

zelisca.jpg
balkon 5.jpg
Revija Maja
Tudi zelišča v visečih košarah ali v koritih so prava paša za oči in odlična popestritev jedi.

A rastna sezona za veliko zelišč se vseeno končuje, kar pomeni, da bo semen vedno več. Ob tem ne pozabimo, da jih lahko poberemo za sejanje prihodnje leto. Semeneče dele rastline porežemo in jih zvežemo v šope. Te nato obesimo s semeni navzdol in podnje razprostremo primerno podlago, na katero bodo semena popadala.

harana foto 5.jpg
Revija Zeleni raj
Semena paprike pred sajenjem dobro očistimo in osušimo.

Če gre za večja socvetja, jih lahko postavimo kar v vrečko, ki jo privežemo na spodnji del socvetja, nato pa vse skupaj obesimo obrnjeno navzdol v suhem prostoru. Pri artičoki in še nekaterih drugih zeliščih semena ne izpadejo sama, temveč bomo morali socvetja posušiti in jih nato streti, da bi lahko izluščili vsebino.

cvet 1.jpg
Revija Zeleni raj
Zelišča in cvetlice
shranjevanje semen.jpg

Objavljeno v reviji Rože in Vrt/Zeleni raj št. 9, 19.8.2019


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.