Ali so gobice za pomivanje posode res nevarne?
Bakterije in umazanija se večinoma povezujeta s kopalnico. Pa vendar se nesnaga in mikrobi zbirajo povsod, še posebej v kuhinji.

Straniščne školjke se večina ljudi dotakne le z gumijastimi rokavicami. Pred hladilnikom se ne kremži skoraj nihče. Pa vendar raziskave kažejo, da večina klic gomazi prav v naših kuhinjah. Panično dezinficiranje sicer ni potrebno, se je pa dobro držati nekaterih higienskih napotkov.
Voda od tajanja je fuj
Zamrznjeno perutnino v hladilniku tajajte tako, da ne bo ležala neposredno v odtajani vodi. V njej se namreč pogosto skrivajo salmonele ali klice, ki so odporne proti antibiotikom.
Menjajte na dva dni
Študije kažejo, da gobice za pomivanje vsebujejo več klic kot straniščna školjka. Klice se razširijo povsod, kjer pobrišete z gobico. Dober razlog, da gobice in krpe zamenjate vsak drugi dan.
Les ali plastika?
Odločilen ni material desk za rezanje, temveč ustrezno ravnanje. Plastične deske lahko pomivate v pomivalnem stroju, lesene pa po pomivanju posušite na zraku. Za meso vedno uporabljajte posebno desko.
Kis ščiti
V posodici za vodo v kavnih aparatih najdete bakterije E-coli in streptokoke. Redno jih dezinficirajte s kisom in vedno uporabite svežo vodo.

Lupina kot šibka točka
Salmonele se pogosteje skrivajo v jajčni lupini in redkeje v rumenjaku. Kuhinjske aparate in delovne površine, ki so bile v stiku s surovimi jajci, vedno takoj očistite z vročo vodo in sredstvom za pomivanje posode. Roke si umijte z milom. Jedi z jajci vedno dobro ohladite.
70 stopinj je minimum
Dve minuti segrevanja pri najmanj 70 stopinjah Celzija - tako se glasi čarobna formula, ki zatre skoraj vse klice v mesu. Če je dovolj pečeno, bo iztekel bister sok, perutnina se obarva belkasto, svinjina sivorožnato, govedina pa sivorjavo.
Preberite tudi:
- Trik, kako rešiti zažgano posodo
- Dišeča domača čistila bodo opravila spremenila v užitek
- Ob nepravilni uporabi so vir smrtonosnih bakterij
Ne pozabite ničesar
Umivanje rok zmanjša obremenitev s klicami na tisočinko - vendar le v primeru, da to storimo temeljito. To pomeni: namilite celotne dlani in jih drgnite najmanj 20 sekund. Posebej pomembno je umivanje po dotiku s surovimi jajci in mesom.
Odpravite možnost okužbe:
- Salmonele se prenašajo z jedmi s surovimi jajci ali surovim mesom. Posledice: močna driska, glavobol, vročina in bruhanje.
- EHEC lahko privede do grozečih vnetij črevesja s krvavimi driskami in odpovedjo ledvic. Skriva se v kalčkih ali govejem mesu.
- Campylobacter lahko povzročijo bolečine trebuha, vročino in drisko. Naselijo se v surovi perutnini in mleku.
- Klice, odporne proti antibiotikom, najdemo v svinjini ali perutnini. Glede na tip se lahko pojavijo infekcije, ki jih je težko pozdraviti.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se