Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Bakterije
Čas branja 2 min.

Ali so gobice za pomivanje posode res nevarne?


Tina Lucu/Revija Liza Maja
9. 4. 2025, 14.22
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Bakterije in umazanija se večinoma povezujeta s kopalnico. Pa vendar se nesnaga in mikrobi zbirajo povsod, še posebej v kuhinji.

gobica, spužva, pomivanje posode
Profimedia
Kako pogosto pa vi zamenjate gobico, s katero pomivate posodo?

Straniščne školjke se večina ljudi dotakne le z gumijastimi rokavicami. Pred hladilnikom se ne kremži skoraj nihče. Pa vendar raziskave kažejo, da večina klic gomazi prav v naših kuhinjah. Panično dezinficiranje sicer ni potrebno, se je pa dobro držati nekaterih higienskih napotkov.

Voda od tajanja je fuj

Zamrznjeno perutnino v hladilniku tajajte tako, da ne bo ležala neposredno v odtajani vodi. V njej se namreč pogosto skrivajo salmonele ali klice, ki so odporne proti antibiotikom.

Menjajte na dva dni

Študije kažejo, da gobice za pomivanje vsebujejo več klic kot straniščna školjka. Klice se razširijo povsod, kjer pobrišete z gobico. Dober razlog, da gobice in krpe zamenjate vsak drugi dan.

Les ali plastika?

Odločilen ni material desk za rezanje, temveč ustrezno ravnanje. Plastične deske lahko pomivate v pomivalnem stroju, lesene pa po pomivanju posušite na zraku. Za meso vedno uporabljajte posebno desko.

Kis ščiti

V posodici za vodo v kavnih aparatih najdete bakterije E-coli in streptokoke. Redno jih dezinficirajte s kisom in vedno uporabite svežo vodo.

jajca.jpg
Profimedia
Okužbo s salmonelo običajno povzroči uživanje surovega ali premalo kuhanega mesa, perutnine, jajc ali jajčnih izdelkov.

Lupina kot šibka točka

Salmonele se pogosteje skrivajo v jajčni lupini in redkeje v rumenjaku. Kuhinjske aparate in delovne površine, ki so bile v stiku s surovimi jajci, vedno takoj očistite z vročo vodo in sredstvom za pomivanje posode. Roke si umijte z milom. Jedi z jajci vedno dobro ohladite.

70 stopinj je minimum

Dve minuti segrevanja pri najmanj 70 stopinjah Celzija - tako se glasi čarobna formula, ki zatre skoraj vse klice v mesu. Če je dovolj pečeno, bo iztekel bister sok, perutnina se obarva belkasto, svinjina sivorožnato, govedina pa sivorjavo.

Preberite tudi:

Ne pozabite ničesar

Umivanje rok zmanjša obremenitev s klicami na tisočinko - vendar le v primeru, da to storimo temeljito. To pomeni: namilite celotne dlani in jih drgnite najmanj 20 sekund. Posebej pomembno je umivanje po dotiku s surovimi jajci in mesom.

Odpravite možnost okužbe:

  • Salmonele se prenašajo z jedmi s surovimi jajci ali surovim mesom. Posledice: močna driska, glavobol, vročina in bruhanje.
  • EHEC lahko privede do grozečih vnetij črevesja s krvavimi driskami in odpovedjo ledvic. Skriva se v kalčkih ali govejem mesu.
  • Campylobacter lahko povzročijo bolečine trebuha, vročino in drisko. Naselijo se v surovi perutnini in mleku.
  • Klice, odporne proti antibiotikom, najdemo v svinjini ali perutnini. Glede na tip se lahko pojavijo infekcije, ki jih je težko pozdraviti.

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.