© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Zakaj so pogrete testenine lahko celo bolj zdrave?


Uredništvo
13. 9. 2025, 10.41
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Starši so nas večino naučili, da testenin, riža, sploh pa krompirja ni dobro pogrevati, kaj šele jesti naslednji dan. Smo živeli v zmoti?

testenine sreča.jpg
Profimedia
Srečo in testenine je treba deliti

Prehranski strokovnjaki zdaj pojasnjujejo, da se v teh živilih, ki smo jih nekaj ur hranili v hladilniku, razvije rezistentni škrob. Ta je lahko koristen za zdravje in izgubo kilogramov. Še en razlog torej, da ne zavržemo hrane, ki nam morebiti ostane od kosila.

Krompir, testenine ali riž od včeraj, pogreto ter spet na hitro pripravljeno – je to sploh zdravo? Prehranski strokovnjaki prikimavajo. To je hkrati presenetljiva in dobrodošla novica. Zdaj bomo iz krompirja, ki nam je ostal od kosila, še raje pripravljali mrzel krompir, tisto priljubljeno solato za večerjo ali naslednji dan, iz pireja slivove cmoke, iz presežka testenin pa makaronovo solato. A najprej pojasnimo logiko, ki se skriva za takšno ponovno uporabo.

O naši teži odloča tudi črevesje

Zdravo črevesje ni pomembno le za dobro prebavo, ampak v veliki meri vpliva tudi na naše splošno počutje in zdravje, celo na razpoloženje. Odločilno vlogo ima pri tem črevesna flora, imenovana tudi mikrobiom. Tam živi več bakterij, kot je zvezd na Rimski cesti. Doslej je prevladovalo mnenje, da je njihova naloga pretežno razgrajevanje zaužite hrane. Danes je znanega veliko več in med drugim je naloga teh bakterij tudi ta, da krepijo imunski sistem, celoten organizem oskrbujejo s hranilnimi snovmi ter odločajo celo o tem, ali bomo vitke ali krepke postave.

testenine z zelišči in sirom.jpg
testenine z zelišči in sirom.jpg
testenine z zelišči in sirom.jpg

Našteto seveda velja za tako imenovane dobre bakterije – bakterije, ki so koristne. Z njihovo okrepitvijo imajo na podlagi novih znanstvenih dognanj nekaj opraviti tudi ogljikovi hidrati, ki se skrivajo v krompirju, testeninah in rižu. Novejše raziskave kažejo, da jih lahko po pripravi brez zadržkov ohladimo in pojemo pozneje. Tak postopek priprave namreč povzroči nastanek rezistentnega škroba – to je oblika balastne snovi, ki je odločilnega pomena za zdravo črevesno floro. Nastaja pa v ogljikovih hidratih, če jih po kuhanju pustimo 12–14 ur ohlajati. Srečna okoliščina je, da se rezistentni škrob niti ob vnovičnem segrevanju ne uniči.

Preberite še

Rezistentni škrob za daljši občutek sitosti

TESTENINE Z VONGOLAMI
Profimedia
TESTENINE Z VONGOLAMI

Rezistentni škrob je neprebavljiv, kar po zaužitju povzroča zmanjšanje sladkorja v krvi, s čimer se zmanjša tudi tveganje nastanka diabetesa tipa 2. Prav tako podaljša občutek sitosti, kar je nadvse koristno, če želimo odpraviti odvečne kilograme. Prisotnost te vrste škroba v črevesju domnevno krepi obstoj bakterij, ki pomagajo pri hujšanju, ter zavira razvoj bakterij, ki povzročajo rejenje.

Rezistentni škrob sestavljajo mlečnokislinske bakterije, katerih navzočnost v črevesju zagotavlja obstoj posebnih maščobnih kislin, ki blažijo vnetne procese v telesu, nekatere študije pa so nakazale celo povezavo z zmanjšanjem tveganja za nastanek raka debelega črevesa.

Ha, kdo bi si mislil! Mi pa smo se ves ta čas bali, da si z uživanjem riža, ki smo ga od včeraj hranili v hladilniku, nato pa pogreli in pojedli, škodimo. 

NASVET

Tudi prehrana, bogata z vlakninami, skrbi za trajno zdravo črevo. Svoj jedilnik obogatimo s polnozrnatim kruhom, saj je v njem veliko balastnih snovi, s stročnicami, ovsenimi kosmiči ter zelenimi, nedozorelimi bananami.

E-novice · Zdravje

Jana

Prijavite se na e-novice o zdravju in odkrijte nasvete za boljše počutje, vitalnost in ravnovesje.

Hvala!

Vaša prijava je bila sprejeta.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.