© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Italijanska klasika v novi preobleki: popoln čokoladni tiramisu


Lara Jelen
26. 10. 2025, 05.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Kremast, čokoladen in brez jajc – ta tiramisu je preprosto popoln! Italijanska klasika v novi različici, ki jo boste želeli pripraviti znova in znova.

sladkih5 Profimedia.jpg
Profimedia
Čokoladni tiramisu – kralj med sladicami brez jajc

Tiramisu je že dolgo kralj med italijanskimi sladicami, a za vse ljubitelje čokolade obstaja še boljša različica – čokoladni tiramisu. V njem se do popolnosti prepletajo plasti kremaste maskarponejeve kreme, bogate čokoladne note in piškotnega dna. Zadevo smo si še poenostavili in pripravili različico brez jajc.

Sestavine

  • 200 g maslenih piškotov
  • 80 g masla
  • 1 žlica kakava v prahu
  • 1 žlica medu
  • 3 žlice ruma
  • 70 ml ekspresa
  • 150 ml smetane za stepanje
  • 300 g temne čokolade
  • sol
  • kakav v prahu za posipanje

Krema:

  • 350 ml stepene smetane
  • 300 g maskarponeja
  • 30 g sladkorja v prahu

Priprava

1. Piškote dajte v kuhinjski robot in zmiksajte. Dodajte zmehčano maslo, kakav, med in 1 žlico ruma ter ponovno zmiksajte, dokler ne dobite čvrste mase. Maso razporedite po pekaču s premerom približno 23 cm in jo pritisnite na dno. Postavite v hladilnik za vsaj 10 minut, da se strdi.

Preberite še

2. Kavo in 150 ml smetane vlijte v kozico ter zavrite. Odstavite z ognja in pustite, da se nekoliko ohladi (približno 5 minut).

3. Čokolado na drobno sesekljajte, dodajte v rahlo ohlajeno kavo in smetano ter mešajte, dokler se ne stopi. Dodajte 2 žlici ruma in ščepec soli. Vse skupaj zmešajte in čokoladno maso vlijte na piškotno podlago. Vrnite v hladilnik in pustite, da se strdi, po možnosti čez noč.

4. Pripravite kremo: stepeno smetano, maskarpone in sladkor gladko zmešajte, nato pa kremo spravite v  vrečko za brizganje in jo nabrizgajte na čokoladno kremo. Pred serviranjem posujte s kakavovim prahom.

NASVET: Pripravite žlice – ta čokoladna različica tiramisuja bo hitro postala ena vaših najljubših!

Objavljeno v reviji Jana, št. 42, 21. oktober 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

E-novice · Novice

Jana

Prijavite se na e-novice in ostanite na tekočem z najpomembnejšimi dogodki doma in po svetu.

Hvala za prijavo!

Na vaš e-naslov smo poslali sporočilo s potrditveno povezavo.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.