Zgodbe

Preslišana opozorila o usodnosti aerosola

Simona Furlan
4. 5. 2021, 22.58
Posodobljeno: 4. 5. 2021, 23.06
Deli članek:

Marca, dobro leto po izbruhu pandemije covida-19, je Svetovna zdravstvena organizacija (končno!, so rekli mnogi) vendarle uradno objavila, kar so ji strokovnjaki dopovedovali že dlje časa, in sicer da se zlovešči novi koronavirus širi tudi oziroma predvsem aerogeno. Da je aerosol, to so tiste najmanjše kapljice, ki jih ljudje izločamo pri govorjenju, kričanju, petju, kašljanju … in ki jim sicer najbolj uporabljane maske niso kos, odgovornejše za širjenje okužbe kot tiste večje in težje, ki že po nekaj sekundah in približno poldrugem metru padejo na tla. Aerosol se namreč razprši po prostoru in se v njem, če ni poskrbljeno za prezračevanje oziroma odzračevanje, lahko zadržuje tudi več ur ter okužuje ljudi, tudi ko prenašalca okužbe že zdavnaj ni več v prostoru.

Zarja Jana
Redki posamezniki so tudi v Sloveniji zelo zgodaj opozarjali, da nas virus ogroža iz zraka.

V začetni fazi pandemije se je v zvezi s širjenjem okužbe govorilo predvsem o kapljičnem in kontaktnem prenosu, se pravi, da se lahko okužimo predvsem s kužnimi kapljicami, ki pridejo do naših sluznic s stikom z okuženim človekom, in z dotikanjem okuženih predmetov oziroma površin. Saj se še spomnite, kako smo poslušali nasvete, naj stvari, ki smo jih prinesli iz trgovine, za tri dni damo v klet, pa kako smo morali razkuževati ograje na hodnikih po blokih … in imeli še vrsto drugih ukrepov, ki so temeljili predvsem na kapljičnem in kontaktnem prenosu okužbe.

Resno opozorilo stroke že julija lani. Dokazi, da gre za pomanjkljivo strategijo zaščite pred virusom, saj zanemarja bistveno komponento – to je areogeni prenos virusa, so se nato začeli relativno hitro kopičiti, vendar sta politika in uradna stroka tako v svetu kot pri nas vztrajali oziroma vztrajata pri starem. Kot rečeno, Svetovna zdravstvena organizacija je, tudi z nekaj komaj prikrite nejevolje, nedavno le priznala, da prvotna doktrina glede prenosa okužb ni bila povsem ustrezna. Po svoje lahko razumemo, da takšna organizacija, kot je SZO, potrebuje čas in hkrati zares trdne dokaze, torej veliko relevantnih znanstvenih raziskav, da se premakne njeno (birokratsko) kolesje in spremeni obstoječa doktrina, a vendar ji mnogi očitajo, da bi lahko to v primeru covida-19 vendarle storila že veliko prej. Že julija lani je namreč 239 znanstvenikov z vsega sveta podpisalo odprto pismo, poziv zdravnikom, odgovornim mednarodnim institucijam ter političnim odločevalcem, v katerem so med drugim zapisali: »Zaskrbljeni smo, da bosta neprepoznavanje tveganja za aerogeni prenos covida-19 in odsotnost jasnih priporočil o nadzornih ukrepih proti virusu v zraku imela pomembne posledice: ljudje bodo morda mislili, da so v celoti zaščiteni, če spoštujejo obstoječa priporočila, v resnici pa so potrebni dodatni ukrepi za zmanjševanje aerogene okužbe.«

Njihove ugotovite in pozive so kmalu povzele tudi najuglednejše svetovne znanstvene revije, kot so Nature, Science, British Medical Journal … Lidia Morawska, raziskovalka aerosolov in ena od podpisnic omenjenega poziva 239 zdravnikov, je ves čas poudarjala: »Ko bo enkrat Svetovna zdravstvena organizacija izjavila, da gre za aerogeni prenos, bodo temu sledila vsa nacionalna telesa.« Naš NIJZ in njegovo počasno in tudi precej neopazno uvajanje aerogenega prenosa okužbe v svoje smernice oziroma napotke za ljudi sta kar dober primer.

Preslišani glas vpijočega v puščavi. Eden tistih, ki se je pri nas stvari lotil zelo natančno in strokovno podprto, je nekdanji zdravstveni minister Dušan Keber. O tej temi je napisal vrsto tehtnih člankov, in dogajanje pri nas morda najbolje povzame tale izsek iz enega od teh člankov: »Navodila NIJZ in zdravstvene oblasti ves čas sledijo stališčem WHO. Redki posamezniki so tudi v Sloveniji zelo zgodaj opozarjali, da nas virus ogroža iz zraka. Mitja Vilar, inovator in izumitelj, mož, ki je zaslužen za uvedbo reševalcev na motorju in ki zaman priporoča gasilca na motorju ter bliskavico za boljšo vidnost lokomotiv (o njem smo pisali tudi v Zarji Jani, op. a.), je že 17. marca lani naslovil na Ministrstvo za zdravje in NIJZ, nekoliko kasneje pa na vse pomembne naslove v državi, predlog za odvajanje okuženega zraka iz notranjih prostorov, zlasti v bolnišnicah, šolah in domovih starejših občanov. Zamislil si je odzračevanje v obliki nape nad bolnikovo posteljo (ali nad šolskimi klopmi), ki s pomočjo ventilatorja odvaja okuženi zrak skozi odprtino v okenski šipi. Vilar, ki se samoopredeljuje za vaškega posebneža, se ni ukvarjal s teorijami prenosa, temveč se je odzval na priporočilo, da je treba nositi maske: namesto da se pred okuženim zrakom ščitimo z masko, bi bilo bolje, da tak zrak odvajamo in nadomeščamo s svežim. Z izjemo varuha človekovih pravic, ki ga je birokratsko preusmeril na drugo ustanovo, ni prejel nobenega odgovora. Lahko pa je novembra v slovenskem časniku prebral, da so povsem enak sistem pričeli starši samoiniciativno nameščati v učilnice nekaterih šol na Bavarskem, v letošnjem januarju pa je to lahko videl tudi na nacionalni televiziji in poslušal intervju z nemškim 'inovatorjem'.« 

Več v reviji Zarja Jana, št. 184.5. 2021

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov