© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Zdrav začetek dneva


Jana
3. 1. 2012, 00.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Namesto izgovora, da tako zgodaj zjutraj nismo lačni ali da nam za pripravljanje obroka zmanjkuje časa, si za zajtrk privoščimo vitaminsko pijačo iz mleka in sadja.

Zdrav začetek dneva
Namesto izgovora, da tako zgodaj zjutraj nismo lačni ali da nam za pripravljanje obroka zmanjkuje časa, si za zajtrk privoščimo vitaminsko pijačo iz mleka in sadja. Pripravljena je v nekaj minutah, vsebuje dovolj vitaminov in hranilnih snovi, da nam bo pomagala stopiti v nov dan brez živčnega hitenja in kave na prazen želodec.

Že prejšnji dan pa lahko spečemo tudi rogljičke, ki si jih ali privoščimo kot prigrizek k mlečni pijači ali pa jih vzamemo s seboj in zaužijemo nekoliko pozneje, za malico. Ker zgledi vlečejo, naj postane zajtrkovanje navada kar za vso družino.

 

Bananin mlečni koktajl

Za 2 osebi
Priprava: 15 minut

Sestavine:

  • 1 žlica kokosovih kosmičev
  • 160 ml kokosovega mleka (iz konzerve)
  • 400 ml manj mastnega mleka 
  • 2 žlici limonovega soka
  • 1 žlička vanilin sladkorja 
  • 1 banana (150 g).

Priprava: v teflonski ponvi brez maščobe prepražimo kokosove kosmiče, da svetlo porumenijo. V visoko posodo damo mleko, kokosovo mleko, limonov sok in vanilin sladkor. Dodamo olupljeno in na koščke narezano banano. Sesekljamo s paličnim mešalnikom, da se sladkor razpusti. Nalijemo v kozarca in potresemo ter okrasimo s kokosovimi kosmiči.

 

Pinjenec z ananasom

Za 2 osebi

Priprava: 15 minut

Sestavine:

  • pol ananasa 
  • 1 žlica sladkorja 
  • 1 dl ananasovega soka 
  • 2 dl pinjenca.

Priprava: ananas olupimo in narežemo na koščke. V kozici pristavimo ananasov sok, sladkor in koščke ananasa. Pustimo, da prevre, in odstavimo, da se ohladi. Damo v visoko posodo, prilijemo pinjenec in sesekljamo s paličnim mešalnikom. Nalijemo v 2 kozarca, okrasimo z rezino ananasa in ponudimo.

Nasvet: kadar nimamo pri roki svežega ananasa, lahko uporabimo vloženi ananas, ki pa ga ni treba kuhati.

 

Preprosti rogljički za zajtrk

Za 16 rogljičkov

Priprava: 20 minut

Pečenje: 20 minut

Sestavine:

  • 250 g manj mastne skute 
  • 75 ml olja nevtralnega okusa 
  • 175 ml jabolčnega soka 
  • sol 
  • 500 g moke 
  • 1 pecilni prašek 
  • 2 jabolki (najbolje boskop) 
  • 150 g mletih lešnikov 
  • 50 g sladkorja 
  • 50 g sladke smetane 
  • 4 žlice rozin 
  • pol žličke mletega cimeta 
  • moka za delovno površino 
  • sladkor v prahu za posipanje.

Priprava: pečico segrejemo na 200 stopinj. Skuto gladko razmešamo z oljem, jabolčnim sokom in ščepcem soli. Pomešamo moko in pecilni prašek ter med mešanjem dodajamo skutni zmesi, da dobimo gladko testo. Za nadev razrežemo jabolki na četrtine in odstranimo peščišče. Jabolčne četrtine naribamo. Jabolčno kašo zmešamo z rozinami, lešniki, s sladkorjem, smetano in cimetom. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo v 4 milimetre debel krog s premerom 50 cm. Enakomerno premažemo z jabolčnim nadevom. Krog razrežemo kot torto na 16 trikotnikov. Vsak trikotnik čvrsto zvijemo od zunanjega roba do konice. Rogljičke zložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Vsakega malo premažemo z vodo. Pečemo v vroči pečici pri 200 stopinjah 20 minut.

 

Marcipanovi kolački

Za 15 kolačkov

Priprava: 20 minut

Pečenje: 20 minut

Sestavine:

  • 200 g manj mastne skute
  • 5 žlic olja 
  • 3 jajca 
  • 5 žlic mleka 
  • 50 g sladkorja 
  • 1 žlička mletega cimeta
  • 300 g moke 
  • 3 žličke pecilnega praška 
  • 100 g suhih marelic 
  • 300 g surovega marcipana 
  • 5 žlic pomarančnega soka 
  • 100 g mletih mandljev 
  • 80 g listasto narezanih mandljev.

Priprava: v skledo damo skuto, 1 jajce, mleko, sladkor in cimet. Z električnim ročnim mešalnikom gladko razmešamo. Moko pomešamo s pecilnim praškom. Postopoma in med mešanjem jo dodamo skutni zmesi, da dobimo testo. Sesekljamo suhe marelice. Marcipan naribamo. Ubijemo 1 jajce in ločimo rumenjak od beljaka. V drugi skledi zmešamo marcipan, rumenjak in 1 jajce. Dodamo sesekljane marelice in mlete mandlje. Dobro premešamo, da dobimo nadev. Na pomokani delovni površini (še bolje na kosu papirja za peko) razvaljamo testo v pravokotnik, velik 30 x 25 cm. Testo namažemo z marcipanovim nadevom. Od daljše stranice ga nato zvijemo v zavitek. Zavitek narežemo z ostrim nožem na 2 cm široka kolesca. Rezine zložimo na 2 pekača, prekrita s papirjem za peko. Premažemo jih s rahlo stepenim beljakom in potresemo z mandljevimi lističi. Pekač damo v ogreto pečico in pečemo kolačke pri 180 stopinjah 20 minut.

 

 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.