© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Smetanove rožice


Jana
13. 12. 2009, 15.03
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Preprost recept z malo sestavinami

Smetanove rožice

Za 40 piškotov


Priprava: 25 minut
Hlajenje: 1 ura
Pečenje: 15 minut za vsak pekač

Sestavine: 75 g zmehčanega masla * 50 g sladkorja v prahu * 4 žlice kisle smetane * 200 g moke; * poleg tega: moka za delovno površino * papir za peko in maslo za pekač * 1 rumenjak za premaz * grobo zrnat sladkor za posipanje.

Priprava: Penasto umešamo zmehčano maslo in sladkor v prahu. Dodamo kislo smetano in gladko razmešamo. Dodamo moko in dobro pregnetemo, da dobimo gladko testo. Testo zavijemo v folijo in damo za 1 uro v hladilnik, da počiva. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Pekač prekrijemo s papirjem za peko, ki ga dodatno nekoliko namastimo z maslom. Delovno površino rahlo pomokamo. Po porcijah razvaljamo testo na debelino pol centimetra. Iz testa izrežemo piškote. Pri tem uporabimo dva modelčka, večjega za zunanji obod in manjšega, s katerim izrežemo notranjo odprtino piškota. Testo, ki ga ne potrebujemo, naj medtem počiva v hladilniku. Obročke zložimo na pekač. Premažemo jih z razžvrkljanim rumenjakom in posipamo s sladkorjem. Pečemo v ogreti pečici na zgornji rešetki 12 do 15 minut. Pečene piškote previdno poberemo z lopatko, preložimo jih na rešetkast podstavek, da se ohladijo, nato pa jih shranimo v tesno zaprti pločevinasti posodi.

Nasvet: Model, s katerim režemo piškote, sproti pomakamo v moko, da se testo ne prijemlje. Kovinski modelčki imajo oster rob in je z njimi laže delati kot z modelčki iz plastične snovi. Škatla, v kateri hranimo piškote, naj bo široka in plitva. Med posamezne plasti piškotov damo kos pergamentnega papirja.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.